søndag den 7. august 2011

Havefestival


I dagene 20.-28. august deltager vi med vores have som åben have under Haveselskabets Havefestival. Haven er åben hver dag i perioden fra kl. 10-17. Vi glæder os til at se gæster i sensommerhaven, hvor græsserne har vokset sig store og fyldige som kontrast til de mere bestandige, formklippede strukturer i buske og småtræer.
Vores frø glæder sig også til at se gæster. Den har stået i haven vinter og sommer gennem mange år. Og det er så heldigt at dens skaber, keramikeren Ragnhild Dalsgård Pedersen fra Åbyhøj udstiller sammen med 125 andre kunstnere fra hele Midtjylland I Silkeborg og omegn i weekenden den 20. og 21. under arrangementet "Åbne Atelierdøre". Man kan således opleve billedkunst, skulptur og havekunst i skøn forening i Silkeborg og dens smukke omegn. 
Og for at gøre det hele fuldkommen kan man lørdag den 20. aug. nå afslutningen af Ildregattaen på Silkeborgsøerne, der har været afholdt hvert tredie år siden 1800-tallet.I dag lørdag havde vi besøg af Thy Havekreds, der var på udflugt rundt i det midtjyske for at se haver og planteskoler.


Havens helheder og detaljer er vist stort set klar til at tage mod gæster under den kommende Havefestival. Vi deltog også sidste år og der kom naturligvis ikke lige mange hver dag, men vi havde valgt at være med hele ugen og det var hyggeligt at have godt tid til at tale med gæsterne om meget af alt det, der optager havefolk.En samling sten med huller, hvor regnvandet samles til glæde for fugle og bier. Når vi går tur langs stranden kigger vi efter sådanne sten og der skal vendes mange, før der er gevinst.Løvhytten opbygget af vedbend, hvor vi søger skygge på hede sommerdage er stedsegrøn, og er med til at give haven nogle rumlige virkninger.De lodrette stammer på thujaen giver en kontrastvirkning til havens vandrette linjer.For år tilbage tog jeg frø af en stokrose med en meget fin og sart gul farve ved Det Gamle Rådhus i Ebeltoft. Men stokroser er ikke frøkonstante og jeg har lært at leve med den rosafarvede. Den gulgrønne kugle i baggrunden er liguster, Ligustrum ovalifolium "Aureum".                             Rundt ad gangene i forhaven                             - og videre omkring ad havens gange til dens forskellige afdelinger.


Vores "burger" i selskab med perlekurv. Burgeren er nok det nemmeste vi har i haven, for den har stort set passet sig selv, siden jeg etablerede den for snart 20 år siden.                             Cosmos, Stolt Kavaler lyser op i bedet.                              Aftenlys i bedet.


Skulpturen er naturens eget kunstværk. Jeg fandt den ude på en hedestrækning nordvest for Silkeborg, hvor sand og blæst har slebet dens form gennem århundreder.                              Nyklippede former.Planterne kan klippes når man har tid og lyst, og kan nydes i små eller store doser efter behag.


14 kommentarer:

 1. Der ser virkelig skønt ud i din have. Jeg bor tæt på dig i Brædstrup så jeg satser på at kunne nå at se haven i festivaldagene. Jeg kan rigtig godt lide dine sten med huller til vand. Det er skønt at se alle de insekter og fugle der nyder godt af det. Og alle de formklippede planter er smukke.

  SvarSlet
 2. Som altid skønne-skønne billeder :o) Jeg havde håbet at komme op og se din have igen her til august men der står også England på kalenderen de dage, sååååeeeee måske det må vente...

  Da jeg gik på stranden i sidste uge kiggede jeg også efter sten med huller, der var ikke gevinst denne gang, men jeg sendte dig en kærlig tanke for gæt hvor inspirationen kom fra... ;o)

  Havehilsen fra fru friis :o)

  SvarSlet
 3. Jeg tror da virkelig I har Danmarks mest smukke og harmoniske have Jørn......som altid benovet over dine billeder - har lige dagene in mente.......det er godt nok fristende med et besøg :0)

  Elsker dine mange skønne måder at bruge sten på :0)

  Regnvåde Hilsner Dorthe

  SvarSlet
 4. Ret så imponerende :) overvejer seriøst at kikke forbi denne uge...

  SvarSlet
 5. You have inspired me to put more shrubs in my garden, and your Weeping Hemlock is quite beautiful.

  SvarSlet
 6. Tak for endnu en skøn have-rundfart i billeder :-) Jeg bor desværre alt for langt væk til lige, at kigge forbi. Men forhåbentlig en anden gang.
  Jeg kan virkelig godt lide din havestil, fordi du også slipper blomster løs imellem alt det grønne hist og her. Det gør din have så levende, synes jeg :-)

  SvarSlet
 7. Dette kan nesten ikke kaldes en have - det er jo det rene PARADIS!! Virkelig vakkert. Det ligger nok mye nemsomt arbeide og omtanke bak dette!!

  SvarSlet
 8. Håber at du også har åbent til næste år, så kan jeg nå at ønske mig et weekendophold på et hotel i nærheden - det er lidt langt væk for os, at køre på én dag. Også jeg vender sten på stranden :-)

  SvarSlet
 9. Hvor har du en smuk have.
  Tak for rundvisningen.

  SvarSlet
 10. Boede jeg lidt tættete på jer, ville jeg afgjort aflægge endnu et besøg. Haven er en af den slags, som har så mange vidunderlige detaljer, der udgør et harmonisk hele, at man vist aldrig får alt med.

  SvarSlet
 11. Jeg satser bestemt på at nå at kigge forbi jer! Og det glæder mig at læse, at I holder åbent i hele perioden... Så kunne det godt tænkes, at vi kigger forbi d. 21 om formiddagen!

  SvarSlet
 12. När jag ser er vackra have med den så stiligt klippta buxbomen undrar jag vad som händer om ni drabbas av C. buxicola. Blir det inte stora tomma partier i haven? Eller är det så att många av de klippta formerna är andra växter än buxbom...
  Själv har jag inte så mycket småbladig buxbom, men jag tänker på alla vars haver är uppbyggda runt buxbom och på alla våra kyrkogårdar som tydligen redan är drabbade. Förfärligt!
  Må så gott önskar
  Eva

  SvarSlet
 13. Det er jo en ualmindelig helt særprøget og avsolut velholdt og gennemtænkt special have du har.

  Jeg nyder gennemgangen i den virtuelle verden og er både misundelig og tilfreds med at det ikke er min.

  Tænker at sådan en have fåe jeg måske en gang, hvis mit liv fortsætter med sygemeldig, eller hvis jeg aldrig blliver så rask at jeg bare kan arbejde på halv tid.

  Godt vi ahr haveblogsne!

  Kh. Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 14. Kære Marianne
  Tak for dine kommentarer. Jeg forstår godt dit synsppunkt. Det bedste vil naturligvis være en knap så ambitiøs have og samtidig have et godt helbred. Men det at være i sin have rummer jo gode muligheder for et godt liv med et spændende indhold og være en god trøst - også under sygemelding.
  Kh Jørn

  Kære Skogseva
  Tak for dine kommentarer. Vi har mange andre klippede end buksbom i haven, men vi har også oplevet at nogle af vores buksbom blive angrebet og måtte kasseres og det er virkelig ærgerligt, efter at have gået og hygget sig med dem gennem mange år.
  Kh Jørn

  Kære Anette og Tim
  Det ville være hyggeligt om i kiggede ind i haven i løbet af festival-ugen. Det vil vi glæde os til.
  Kh Jørn

  Kære Nette
  Jeg kan godt se, at du har langt til vores have.
  Men næste gang du kommer på disse kanter, kan du prøve at slå på tråden, og høre om vi er hjemme.
  Kh. Jørn

  Kære Sussi
  Det var en god ide´med hotelophold. Vi regner også med at have åben have næste år. God stenfangst på stranden.
  Kh. Jørn

  Kære Salige lavendel.
  Du har ret, vi betragter virkelig haven som vores Paradis.
  Kh Jørn

  Kære Hanne i haven
  Det ville være hyggeligt at få besøg af dig engang. JA, vi kan godt lide den varierede have, hvor der er lidt af hvert.
  Kh Jørn

  Kære Dorthe
  Tak for dine kommentarer om vores have. Det ville være hyggeligt, om du lod dig friste til et besøg.
  Kh Jørn

  Kære Fru Friis
  Det er dejligt at vide, at jeg har inspireret dig til at gå på jagt efter sten med huller.
  God tur til England.
  Kh Jørn

  Kære Gitte
  Ja, du har jo ikke så langt til Silkeborg. Vi glæder os til dit besøg.
  Kh Jørn

  SvarSlet