fredag den 12. august 2011

Mellem grønne former.


Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har en svaghed for klippede former i haven. Jeg finder stor tilfredsstillelse og glæde ved at forme buske og småtræer og det er da også noget af det, der præger haven. De stramt klippede geometriske former er jo levende skulpturer , der hen over sommeren kræver en hvis indsats. Jeg synes, at de klippede former giver haven noget af dens karakter - dens arkitektoniske virkning.

Jeg synes, at de grønne former spiller godt op til fuglene, der er udført af billedhuggeren Jørgen Glud i Rødkærsbro, som er en af de kunstnere, der har åben atelierdøre den 20. og 21. august.Grønt i grønt. Der er bevidst valgt kugler i forskellig størrelse for at give kontrastvirkning. Bunddækket er hasselurt og baggrunden er en takshæk.                  En gruppe af cotoneaster-kugler op mod en firkantet blok af buksbom.                Et kig ud mod forhaven til noget stramt klippet med skulpturel virkning


.
De klippede kugler kan indgå i mange sammenhænge. Her synes jeg, at kuglen sammen med jernurnen er med til at give haven et anstrøg af noget klassisk og romantisk.Turen rundt ad stierne kan indbyde til at gå på opdagelse efter flere af havens klippede formationer. Trædebregne bløder kanten op mellem sti og bed.                             Hvad venter lige om hjørnet?Haven er kun på 1000 kvm., men kan virke større, fordi vi har bestræbt os på, at den ikke skal kunne overskues fra et sted, men at man tvinges - eller endnu bedre får lyst til at gå en tur rundt. Der er mennesker, der klarer det på et øjeblik, medens andre tager sig længere tid og tager måske flere omgange, hvorved de finder mange nye detaljer.En buksbomkugle i sin krukke med lodden timian i bunden. Det kan hurtig flyttes til andre steder i haven og derved indgå i nye sammenhænge.                              Man ser det straks - klippet taks.                       Etageklippet thuja i sin balje sammen med et par buksbomkugler.                             Småbladet elm, Ulmus "Jacqueline Hiller" klippet i kugle
                                Leg med grønne former.


     
                 En lille dværgfyr i sin skål kan også have behov for en tur med saksen.            Uanset hvor i haven man befinder sig vil der være udsigt til klippede former.                                              Flere detaljer i havens grønne rum.

                                   Et ærtetræ med sine klippede duske.                              Opadstræbende grønne former finder man i søjletaks.I en bund af sten og buksbomkugler finder man en zinkkrukke uden bund, der er velegnet til denne lille gran.                                          Bearbejdet grøn masse - kugler og hæk  i et væk                                          - takskugler langs mur og videre i den dur.Jeg fandt en frøplante af almindelig liguster, Ligustrum vulgare i haven, her mange år senere er den blevet til en kugle på sin stamme.                             Klippede buksbomformer i urtehaven.Inderst i tykningen gemmer sig en firkantet taks.Hækkene er en god variation af de klippede former, samtidig med at de støtter stauderne, der er plantet tæt sammen.På tidspunkter er "havens natur" ved at overtage billedet. Pude- og tæppedannende planter breder sig ud i stierne. Selvsåede kongelys, fingerbøl, kermesbær o.a. tiltager sig adgang til haven. Og det er jo herligt til en hvis grad - det er her, det handler om at finde balancen - at arbejde med og mod naturen.Stauder og storbladede planter bløder op og gør haven levende og varieret mellem de mange klippede former.Enebær, Juniperus communis "Meyer" klippet i kugler, i bunden små buksbom. Et lille arrangement  med ranke af myrtegedeblad, Lonicera nitida "Elegant", hvor den bløde form i planten danner kontrast til den hårde, kantede sten. Den lille runde sten skal skabe spænding i kompositionen.Opstammet hemlock, Tsuga canadensis "Nana".

Et kig ind i forhavens mylder af klippede og fritvoksende vækster, hvor den grønne farve dominerer og en fredfyldt stemning råder.


Og således er haven blevet  klippet gennem mange år. Vi har mistet planter undervejs og nye er kommet til og derved fremstår haven som en spændende proces og som en levende organisme, der kræver sine mennesker.
Jeg tænker nogen gange på vores have som en traditionel barokhave fra 1700-tallet, der er blevet sprængt i stumper og stykker, hvorved den er blevet fragmenteret og er dalet ned og er blevet spredt i de forskellige elementer, på en mere levende måde og således er forandret til en moderne have.
Også i dagene 20.-28. august, hvor vi holder åben have under Havesleskabets Havefestival vil havens skulpturer stå stramt klippet mellem alt det fritvoksende.

13 kommentarer:

 1. Det er en HELT og aldeles fantastisk have I har, - jeg kigger billederne igen og igen, - og bliver vældig inspireret.
  Tak for det :-)
  Mvh
  Helle

  SvarSlet
 2. Inspirerande! Jag blev så förtjust i er sibiriska ärtbuske som ni molnklippt! Äkta topiarius!

  Bästa hälsningar från Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 3. Utroligt at der kan være så meget veltrimmet grønt på så forholdsvis lille plads, - fantastisk inspirerende :o)

  SvarSlet
 4. Kære Jørn Møller Jensen
  Hvor er det bare en inspirerende og fantastisk have. Jeg er hver dag inde på bloggen, og selv om der ikke er noget nyt indlæg, kigger jeg på de mange billeder, som ligger her. De giver masser af ideer til egen have.
  De bedste hilsener
  Kirsten
  Miran

  SvarSlet
 5. You have wonderful conifers and boxwoods! It must have take for many year! I'm eager to cut shrubs too, they seem so clean-cut! And a big joy for an eye also during the winter.

  SvarSlet
 6. Sublimt. Jeg kan ikke finde superlativer nok. Og tænk sig at jeg en gang troede, at formklippede haver måtte være kedelige. Hehehe. Man lærer, så længe man lever. Åndeløs dejlig have.

  SvarSlet
 7. Idag visar du särskilt fina bilder tycker jag. Det är så läckert med de fyrkantiga gröna formerna mot de runda!

  Hur går det med buxbomskuberna som du fixade tidigare i år och de kala (nakna) stammarna, har det börjat slå ut något grönt på dem än?

  Trevlig helg
  Åsa

  SvarSlet
 8. Jeg nyder dine billeder hver gang der kommer nye, og der er ny inspiration hver gang...denne gang er det zinkkrukken uden bund - der vil tilgå min have :-)
  Æv, der var ingen sten med fuglebadshul i ved Fåborgs strand :-)

  SvarSlet
 9. Hvilken fasinerende gjennomført og estetisk vakker hage! Fantastisk! Her ligger det mye erfaring, kunnskap og tankevirksomhet bak. En så rolig farvepalett kunne lett blitt kjedelig og ensformig, men dere har klart å skape et spennende og uttrykksfullt miljø bl.a ved hjelp av ulike former på busker og blader. Imponerende! Mange spennende detaljer gjr at jeg må ta meg en grundig titt til :)

  SvarSlet
 10. Det ser bare så skønt ud i din have - og jeg glæder mig til på søndag, hvor vi kigger forbi! Er helt sikker på at jeg roligt kan glæde mig til en dejlig haveoplevelse.

  SvarSlet
 11. Roligt att se att du har så mycket formklippt som inte är buxbom! Jag har skaffat några cotoneastrar som jag ska forma, dina är ju så fina, stort tack för inspirationen!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 12. Jag har inget formklippt i min trädgård så jag uppskattar att se dina bilder.Tack!
  KRAM från mig!

  SvarSlet
 13. There is shocking news in the sports betting world.

  It's been said that any bettor needs to look at this,

  Watch this now or stop placing bets on sports...

  Sports Cash System - Sports Betting ROBOT

  SvarSlet