fredag den 11. november 2011

Formklipning i haven.


Det er vanskeligt at tage billeder i vores have, uden at der er formklippede planter, der markerer sig. De fylder meget - også i min tilværelse, hvor jeg gennem mange år har gået og klippet i dem. Det er da også emnet "Formklipning i haven" det handler om, når jeg i dette vinterhalvår skal ud og holde foredrag i en del af Haveselskabets kredse.

Begrebet formklipning er oppe i tiden. Mange er allerede i gang med den spændende disciplin og atter andre har stor lyst til at komme i gang, men skal måske lige samle mod til at tage fat med saksen. Mit foredrag er ikke noget kursus i formklipning, men handler alene om at give inspiration til det spændende og kreative arbejde det er at forme nogle af havens planter.
I foredraget tager jeg udgangspunkt i vores egen have og kommer derefter ind på forskellige teknikker og redskaber til formning af planter og videre frem til mange af de haver i ind- og udland, der har inspireret os ved udformningen af vores have.
Vi var i går en tur på Heart, Herning Kunstmuseum for at se udstillingen "Aage Damgaards Skatkammer". På museet stødte vi på sentensen - "trist hvis man ikke har sans for det unyttige" - den er jo egentlig ret tankevækkende og jeg gik og tænkte på, at den ud over billedkunsten og så meget andet, også kan føres over på haven - hvis man da ikke ligefrem taler om nyttehaven.

Da vi nu var så tæt på, var vi lige omkring C. Th. Sørensens Geometriske Haver. Jeg har altid været fascineret af dette "unyttige" kunstværk, der alene handler om glæden og oplevelsen ved  (om sommeren) at bevæge sig ind i en stor grøn arkitektur af cirkler og mangekanter, og er da også noget jeg lige strejfer i mit foredrag. Det er første gang jeg ser hækkene ved løvfaldstid, hvor formerne pludselig virker helt transparate.Hækkene er af avnbøg og blev plantet engang i 80`erne og er nu oppe i otte meters højde, som det var bestemt. Det var Sørensens tanke, at der skulle anlægges forskellige haver i rummene, men desværre har det vist lange udsigter.                                        


              
Hvis du har fulgt min blog gennem nogen tid, vil du uvægerlig støde på billeder som du genkender, idet billederne er et tilbageblik på sommerens billeder af lys, luft, farve og form, og jeg lader billederne tale for sig selv.

Det at færdes mellem smukke og enkle grometriske former, synes jeg, giver ro i sindet og tilfredsstiller en glæde ved at holde formerne i det strammme look. Formerne er jo universelle - de gamle grækere og egyptere brugte dem, og i den muslimske og japanske have brugtes de, og hele vejen op gennem den europæiske bygnings- og havearkitektur`s historie som romansk stil, gotikken,  renæssancen, barokken og helt frem til kubismen og modernismen, hvor C. Th. Sørensen´s Geometriske Haver kommer ind, gør de sig gældende.

                          De mange stedsegrønne nåletræer giver en vintergrøn have.Forrest buxus sempervirens, dernæst en lille gran, Picea abies "Little Gem" og bagerst en Cryptomeria japonica "Elegans".Det bliver til mange billeder denne gang, men du behøver jo ikke at fordybe dig lige meget i dem alle, eller du kan vælge at kigge dem af et par gange.

Det er utrolig meget tid, der kan bruges på unyttige ting. Haver hører vel til i den irrationelle ende af tilværelsen, hvor det meste af det man udfører kan synes ineffektivt - for græsset vokser sig højt igen, straks efter man har klippet det - busken som man klippede i form, skal man ret hurtig over igen - med bedet som man har luget, ved man, at det kun er en stakket frist, før man må til det igen o.s.v..

Men på museet stod der "trist hvis man ikke har har sans for det unyttige". Det kan være, at det unyttige slet ikke er så unyttigt endda. Man har jo hørt om folk der finder glæde ved at gå i haven, hvor det at skabe, at være kreativ, lyset, luften, farverne, formerne, duftene, oplevelsen af at være til i nuet, siges at bære lønne i sig selv.
17 kommentarer:

 1. Jag simpelten älskar din hage, den har allt, både blomster, färger och grönt, allt i härliga former, mysiga stigar och massor av små detaljer som kan fånga blicken. Tänk den som ändå kunde fått varit med på ett av dina föredrag. Tack for superflott inspiration :)

  SvarSlet
 2. Jeg må lige et smut forbi Haveselskabets liste over arrangementer, for at se om du kommer et sted hvor jeg kan kigge forbi... :o)

  SvarSlet
 3. Hej Mia
  Tak for din kommentar. Det glæder mig, at du har fornøjelse af at kigge på billederne af vores have. Ja, det havde da været hyggeligt, om du kunne komme til mit foredrag.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 4. Hej Fru Friis
  Det er nok lidt mere realistisk for dig at komme til et af mine foredrag. Det kunne være hyggeligt om du/i kom omkring et af stederne i det sønderjyske: 18. januar i Haderslev Havekreds. 9. Februar i Toftlund Havekreds. 25. april i Aabenraa Havekreds og 23. oktober muligvis i Kolding Havekreds.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 5. jovist, kan jeg genkende nogen af haverummene, men der er altid noget nyt at få øje på, skønne dejlige billeder.

  SvarSlet
 6. Jeg er sååå betatt av både design og plantevalg i haven deres og følger jevnlig med på det som skjer på bloggen :)

  SvarSlet
 7. Jeg glemte å fortelle at jeg har linket bloggen på Facebook... https://www.facebook.com/#!/Hagetips

  SvarSlet
 8. Å her var det masse lekkert!! Og jeg fikk masse inspirasjon.
  Har drevet med hage i mange år, men har nettopp kjøpt meg nytt hus med ny hage. Og her ser jeg en stil jeg godt kunne bruke.

  SvarSlet
 9. Hej Nini

  Det er rart at vide, at der ude omkring findes mennesker der følger ens gøren og laden på bloggen. Ganske som jeg selv bevæger mig rundt og finder spændende haveblogs. Og jeg kan da se, at jeg netop også har været inde på din blog, som jeg har glædet mig meget over med alle de smukke billeder.
  Kh Jørn

  SvarSlet
 10. Hej Lotte

  Det glæder mig at du finder inspiration på min blog. Du skal være velkommen til at bruge stilen ved dit nye hus. Rigtig god arbejdslyst.
  Kh Jørn

  SvarSlet
 11. En fornøjelse at kigge på dine smukke billeder. Fryde sig over alle de fine formklippede buske.
  Tak for rundvisningen.

  SvarSlet
 12. Hej Landbohaven

  Det er altid en fornøjelse at vise dig rundt. Det er tydeligt, at du værdsætter, hvad du ser.

  Kh Jørn

  SvarSlet
 13. Hi again Jo/rn,
  I have not had a chance to come visit your garden since school has started again. As a teacher, you know how this is.
  Your garden tour was perfect. I am so glad you showed us a lot of photos. I always love to come see your garden. Did you make your own paths?
  I like them a lot. I have the same round stones here, but it looks difficult to walk on. Is it okay to walk on with shoes or without shoes or both? Thanks.
  David/ Tropical Texana / Houston :-)

  SvarSlet
 14. Hei igjen
  Jeg syns at det ER meget nyttig med hagearbeid :)
  Jeg lyttet til din kommentar sist jeg var inne hos deg, og har nå skaffet meg flere vintergrønne planter :) Deres hage er så vakker, og jeg er glad for at den stilles til skue for oss andre.Takk for mange koselige "hage vandringer" hos dere,og for nyttig lærdom.
  Ønsker dere fortsatt fin høst og er spent på å se hagen deres i vinterdrakt :)
  Beste hilsen fra Britt

  SvarSlet
 15. Hej Sussi.
  Tak for kommentaren. Det er klart, at en så trofast følger som dig efterhånden kender de forskellige haverum, men det er fint, at du stadig får øje på nye detaljer.
  Kh Jørn

  SvarSlet
 16. Hi David

  Thanks for your comment, nice to hear from you.
  Yes, I have made the paths. It took over a couple of summers. I picked up stones from the farmers around here Silkeborg. We are happy trails and think, rocks and plants complement each other. The paths are pretty good to go with shoes - no clogs,that are too stiff.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 17. Hej Britt

  Tak for kommentaren. Jeg er enig, havearbejde er nyttigt. Det glæder mig, at jeg har inspireret dig til at anskaffe dig flere vintergrønne planter. Det er hyggeligt at du følger med på "havevandringerne".
  Kh. Jørn

  SvarSlet