fredag den 25. november 2011

Havens brune toner.


Da vi forleden var på en tur rundt i det sønderjyske og var i nærheden af Gråsten Slot, var det oplagt, trods årstiden at holde ind og gå en tur i slotshaven.


Gråsten Slotshave er en engelsk inspireret romantisk landskabshave, og det er jo en kendt sag, at den i sommerhalvåret kan fremvise en overdådig blomsterpragt.

Lige nu står haven jo med en noget mere stilfærdig farvevirkning, hvor det udelukkende er de visne staudetoppe, der fremviser er række brune og grå toner . Nogle mennesker vil måske finde det lidt kedeligt, men jeg synes ikke, at man kan frakende det en hvis poetisk skønhed.Gartneren, vi talte med, gik også og glædede sig over efterårets visne stauder. Det var årsagen til, at hun ikke havde klippet dem ned. Hun ønskede sig ikke sne lige med det første, der blot ville komme og trykke staudetoppene ned. I denne tid var der meget stille i haven, fortalte hun, højst ti besøgende per dag, hvorimod man på sommerdage tæller i hundredvis af mennesker.Fra min læretid som maler genkender jeg her jordfarver som grå og grøn umbra, brændt umbra, oxydrød, caput-mortuum (dodenkop), okker, brændt og ubrændt Terra de Siena o.s.v..  Medens jeg går rundt mellem de store jordfarvede arealer, kommer jeg umiddelbart til at tænke på maleren Per Kirkeby. Hans store lærreder er netop gennemsyret af natur og flittig brug af de smukke jordfarver.


Fra slottet fører små stier gennem skoven ned til fjorden. Det var stille gråvejr og lunt efter årstiden.Vi kom helt over på Als, hvor vi kørte rundt og så smukke landskaber og spændende kirker. Ved aftenstide indlogerede vi os på Dyvig Badehotel nær Nordborg.
3 kommentarer:

 1. Kære Jørn.
  Ja jeg kan sagtens se det smukke i de brunlige nuancer. Hvor er de gode, billederne med astilbe.
  Når jeg maler har jeg meget svært ved ikke at vælge jordfarverne.
  Ha' en dejlig weekend og hils søde Fru Inger.
  Kh Lone

  SvarSlet
 2. Smukke billeder. Jeg holder også af staudebede om efteråret, både pga. farverne, men bestemt også pga. de meget forskelligeartede former staudetoppene har :-)

  SvarSlet
 3. Så vackra bilder ! Jag håller mycket av färgerna på hösten och här med alla olika strukturer också så blev det fantastiskt vackert. Mycket fin blogg har du, jag tittar in ibland och blir inspirerad, tack för det. Ha en fin weekend !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet