lørdag den 11. februar 2012

En have under sne.


Som de fleste andre haver i disse dage, ligger også denne have under sne. Store hvide sneflader, hvor spændende strukturer hist og her  stikker op og skærper nysgerigheden. For denne have er under udvikling og har været det over nogle år, hvor store og små detaljer hele tiden skabes og føjes til helheden.


Havens ejere er Alma og Ove Willadsen på Branderup Mark nær Toftlund. Det er Alma`s ideer, der dukker op i haven med Ove som praktisk hjælper - ikke sådan at forstå, at Alma ikke også tager fat, når ideerne skal føres ud i livet, det sker nemlig i et godt samarbejde mellem de to.

Her et kig gennem "Himmelporten",  der er mange symbolske tiltag i haven. Alma er billedkunstner og uddannet kunstterapeut og det er tydeligt, at den kunstneriske fabulering i atelieret fortsætter ud i haves rum under anvendelse af mange forskellige materialer som jern, træ, sten, hule træstammer, trærødder, klokker fra elmaster, keramik og mange andre ting - og da også planter, ikke at forglemme.


Haven er fyldt med både dybsindige og sjove indfald.Alma og Ove bor på en landejendom med udsigt til mark og skov - store vidder, der i høj grad kan udnyttes og indgå som "lånt landskab" i  den totale oplevelse af haven. Samtidig har de muligheden for at inddrage noget af marken til haven, hvilket sker i takt med udviklingen af ideer.Stedet er beliggende i det, der undertiden benævnes som "Udkants Danmark" - altså langt fra alfarvej, hvor der er fred og ro, og hvor man kan leve det enkle, rige liv til fordybelse og i harmoni med naturen.

Der er slæbt kolossale mængder sten hjem i haven og Ove har aftaler med naboer rundt omkring, om at hente nye forsyninger til de igangværende og kommende projekter.

Gamle staldvinduer og en keramiklampeskærm sættes sammen til fremmedartet arkitektur - en pagode - en japansk lygte?Haver kan rumme drømme, og når der så yderligere tilsættes fantasi og kreativitet, smelter begreberne sammen og kunstneriske oplevelser kan opstå.

Trærod føjet til trærod og et fremmedartet væsen opstår.Som det ofte går i haver, forsvinder der også i denne have mere og mere af græsplænen, efterhånden som ideerne om nye bede opstår. Centralt placeret i haven er der ved at blive skabt et stort ornament i form af en cirkel med korslagte stier, men jordarbejdet er jo midlertidig blev stoppet af frosten.Set fra husets tagetage aftegner formen sig tydelig. Har det mon udgangspunkt i bronzealderens soltegn, som vi kender dem fra helleristningerne, eller er det grundtegningen som vi kan opleve den i den muslimske have, som symbol på paradiset med livets brønd i midten, hvorfra de fire floder udgår, og som flyder med vin, vand, mælk og honning? Sikkert er det, at det kan blive et spændende bed, hvad enten det bliver en blomsterhave, en urtehave eller det man kalder en potage, efter engelsk forbillede, der jo er en charmerende blanding af de to haveformer.Inger, Alma og Ove på turen rundt for at besigtige vinterhaven. Om et par år har Alma og Ove planer om at åbne haven for gæster. Måske kan jeg være heldig, at kunne vise et indlæg om haven i sommerdragt forinden.
I stalden går kvæget af racen limousine lunt og godt, og venter på mildere vejr, før de kan lukkes ud på marken. De er Oves domæne, sammen med en stor mark med grantræer, der ud over haven, også vil kræve hans indsats i de kommende år.14 kommentarer:

 1. Hvor ser jeres have spændende ud. Selvom det er vinterbilleder er det let at ses hvordan kreativiteten spudler hos jer

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente.
   Den viste have i snevejr er ikke vores, men tilhører nogle nære venner. Men du har ret, den er fyldt med kreative ideer, der nok kan inspirere én og anden.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Halløj Jørn!! Du kan ikke spise os af med "måske"!!! Du har lige startet en føljeton og vi bliver NØDT til at se næste afsnit som hedder sommer!! Mon dog ikke du bliver lukket ind, jeg formoder du har opført dig så pænt at du kan være bekendt at komme igen... ;o)
  Tak for kigget, det se rigtig spændende ud :o)

  SvarSlet
 3. Hej Fru Friis
  Tak for kommentaren. Jeg lover at arbejde på sagen om et afsnit, der hedder "Sommer i kunstnerhaven". Jo, min opførsel gik vist an.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 4. Fine billeder, glæder os til næste del af føljetonen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pernille.
   Tak for din kommentar. I kan roligt glæde jer, det bliver flot i sommerdragt.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Hej Jørn
  Spændende billeder fra vinterhaven. Jeg venter ligesom de øvrige på sommerversionen.

  Jeg har flere gange været inde på din blog og se billederne fra din egen have. JEg har ikke fået lagt en kommentar før, men det ser helt enestående ud. Det er meget langt fra min egen have, men jeg tager mig selv i gang på gang, at jeg lige må ind og hente inspiration fra dine billeder og tekster.
  God weekend
  Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina.
   Tak for kommentaren. Jeg bliver selvfølgelig glad for at læse, at du finder inspiration ved at kigge ind på mine billeder og tekster. Du skal altid være velkommen til at kigge ind. Også god weekend til dig.
   Kh. Jørn

   Slet
 6. Skønne vinterbilleder fra en meget smuk have.
  Tak for rundvisningen.

  SvarSlet
 7. Hej Landbohaven.
  Tak for kommentaren. Ja, det er en smuk og spændende have - og en landbohave, men en helt speciel måde at udforme den på.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 8. Hvor var det et spændende kik, jeg håber at du får lejlighed til at vise os lidt sommer billeder også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi.
   Tak for kommentaren. Ja, nu er der efterhånden så mange forventningsfulde havemennesker, der beder om en fortsættelse, at jeg må arbejde alvorligt på sagen.
   Kh. Jørn

   Slet
 9. Herlig! Takk for titten, gleder meg til sommerbilder!

  SvarSlet
 10. Hej Tone.
  Tak for din kommentar. Jeg glæder mig til at vende tilbage med sommerbilleder af haven.
  Kh. Jørn

  SvarSlet