mandag den 6. februar 2012

En sang om sommer.Jeg må sige, at jeg altid har følt glæde ved sang. Det begyndte helt tilbage i 1940 og 50-ernes folkeskole, hvor vi havde en ugentlig sangtime, og læreren spillede violin alt imedens vi sang af fulde hals. Jeg holdt meget af sangtimerne - det man kalder den danske sangskat, er så fyldt med poesi - sange som: "Se dig ud en sommerdag", "Du danske sommer jeg elsker dig", "Danmark nu blunder den lyse nat" o.s.v. - og sangene trængte helt ind, alt imedens jeg drømte mig væk, kiggede ud af vinduet og så smukke landskaber for mig.


Da jeg var elev på teknisk skole havde vi morgensang og da jeg blev ansat som lærer ved Haandværkerhøjskolen i Haslev i 1962 havde vi også morgensang og sang i øvrigt hen over dagen.
Jeg forsøgte også med morgensang på Silkeborg tekniske Skole i 1970, men tiden var blevet en anden, eleverne syntes nærmest, at det var flovt at synge.


Når vi er til familiefester, medbringer jeg altid nogle af de danske sommersange, og så synger vi i vilden sky. Vore børnebørn har igen morgensang i skolen, og er glade for det. I Silkeborg Havekreds begynder og slutter man arrangementerne med en sang, og jeg oplever det samme, når jeg kommer rundt i andre havekredse som foredragsholder, at sange er et naturligt indslag i programmet.Tilfældige billeder af haven, i tilfældig rækkefølge og taget på tilfældige sommerdage, dukker tilfældigvis op på min blog, fordi jeg tilfældigvis kom til at tænke på min glæde for helt bestemte sommersange.Tusindstråle, Telekia hører til i den vilde del af haven. Den vil ikke kunne indordne sig i et almindeligt staudebed, idet den kraftigvoksende staude vil skygge sine nærmeste naboer bort.

Rosen  Comte de Chambord omgivet af Geranium endressii "Rose Clair". Rosen er plantet i en træbalje for at staudernes rødder ikke skal genere den.Ad stierne rundt finder man forskellige formklippede vækster, der dels giver variation, men det at de klippes betyder, at der også er plads til alle de mange planter i de kommende år.


Keramik mellem planterne kan godt indgå i en naturlig "symbiose". Et eller andet sted er der en sammenhæng mellem have og djærv, hverdagsagtigt kunsthåndværk.


Jeg er glad for vores hævede bede, der opstod, da jeg gravede ud til havens stier. De har givet haven et andet perspektiv.


Stierne adskiller bedene - en vigtig funktion, ud over det, at vi året igennem kan gå tørskoet gennem haven.Når det er sommer, og al jorden i bedene er dækket af forskellige størrelser grønne blade og andre vækster, er målet nået.


Jeg gentager mig selv, men det ligger mig så stærkt på sinde: Klippede strukturer placeret assymetrisk, giver en mere levende rytme og bringer spænding og harmoni til havens helhed.


Græsserne giver en let tekstur-agtig virkning i haven. De bevæger sig i en let brise, medens de nynner en sommersang.


Det milde sommerlys finder ned til planterne og lægger sig nænsomt på det klippede, der betones og får form.


"Grundfjeldet" stikker op flere steder i haven. Den grå granit supplerer planterne på en god måde, hvor kontrasten mellem de bløde planter og den hårde granit virker helt selvfølgelig og naturligt.
Vi er glade for vores pilebladet pære, Pyrus salicifolia "Pendula". Den er podet på en høj stamme, så der er god plads til at grenene kan hænge nedad med den fine sølvgrå farve..

10 kommentarer:

 1. Og tilfældigvis klikkede jeg mig ind, på en tilfældig solskins-vinter-mandag og tog turen igennem din sommerhave, mens jeg nynnede løs på den ganske danske sangskat. Du har helt ret, det at synge årstidens sange er noget helt specielt.

  Vores to piger har gået på en lille friskole og siden på efterskole. Begge steder bliver der sunget igennem til hver en lejlighed. I andre skolesammenhænge har vi så siddet der og oplevet at nogle mennesker bliver generte ved at synge højt i en forsamling, hvor er det ærgeligt, når nu så mange smukke ord er skrevet om vores årstider. Og hver fugl synger som bekendt med sit næb... ;o)

  Ha' en dejlig og ikke spor tilfældig dag :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis.
   "Har du set Fru Friis` søde kommentar" - spurgte Inger?
   Det havde jeg ikke, men da jeg læste den, syntes jeg også, at den tog tråden op på en sød måde.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Jeg er lige kommet ind fra en noget kold gåtur, og klikker så tilfældigt ind på din side og hvad ser jeg dejlige sommerbilleder fra din smukke have. Jeg glemte næsten at jeg var kommet til at fryse.
  Tak for rundvisningen
  Jeg holder som du af den danske sangskat. Jeg er fra den tid hvor vi lærte sangene/salmerne udenad. Det har jeg megen glde af i dag.

  SvarSlet
 3. Der er ikke noget som en god dansk sang, til at sætte humøret i vejret. Akkompagneret til dine skønne billeder, så er mandagen da blevet lidt lysere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente.
   Ja, sangene og deres melodier gør noget ved os - stemning, minder, humørløft og glæde.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Hej Landbohaven.
  Det glæder mig, at du kunne lune dig ved mine sommerbilleder. Ja, den danske sangskat er en guldgrube.
  Jeg lærte også salmevers i skolen. Jeg husker, at den første salme vi lærte var: "Lysets engel går med glans" og når vi sang den, syntes jeg, at det var det smukkeste jeg havde hørt.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 5. Jørn - jeg sidder nu og synger:

  En vår er kommet så mildt og stille
  med drømmedufte om mark og vang.
  På sølvstreng klimprer den friske kilde,
  og fuld af sødme er fuglens sang.
  leg plukkerfløjsgræs og ridderspore,
  jeg plukker mandstro og jomfrusko.
  Men blodet brænder i mine årer,
  mit lille hjerte har ingen ro.

  Skønne billeder der sætter forventningerne til den kommende sommer helt i vejret ;0)

  Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe.
   Tak for den smukke sang - du synger godt, fornemmer jeg. Sigfred Pedersen skrev nogle dejlige digte, der fik lige så dejlige melodier. - Du har ret, billeder af sommer spænder forventningerne til det , der skal komme.
   Kh. Jørn

   Slet
 6. Hei :)
  Jeg har ikke vært så flink å kommentere, men jeg leser og ser her inne hos deg. Skulle nesten ønske at jeg var en av elevene dine. Så koselig og allsidig du er. Tenker at du gjør livet godt for dem rundt deg- og at du skaper gode dager for deg selv og for oss andre :) Spennende å følge deg!
  Gode tanker, og takk :)
  Hilsen Britt som drømmer om en ny sommer

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Britt.
   Tak, tak det er alt for meget. Jeg føler, at jeg blues af så megen ros. Det havde sikkert været hyggeligt, at have dig som elev. Det er dejligt at vide, at der er mennesker som dig, der følger min blog.
   Kh. Jørn

   Slet