mandag den 21. maj 2012

De kom fra mange egne.Vores åben have gav stort besøg i denne weekend. Folk kom fra nær og fjern - fra Sjælland, Fyn, - ja, helt ovre fra Orø kom et par, der søgte gode ideer til omlægning af deres have, og de var blevet opmærksom på vores have gennem Ældre Sagens blad.
Der kom mennesker fra forskellige steder i Sønderjylland - og så fortsatte det ellers op gennem Jylland med Thisted som det nordligste.


Nogen havde fundet haven gennem min blog og vores hjemmeside, andre som sagt gennem artiklen i Ældre Sagens blad og atter andre havde overværet mine foredrag, hvor jeg havde vist billeder fra vores have. Alle var hyggelige, haveinteresserede mennesker og det gav naturligvis anledning til en masse havesnak.

                                      Nogle gik stille rundt som søgte de fordybelse

                          - andre småsmakkende og udvekslede oplevelser og erfaringer.Flere var taget på tur sammen med venner - hos andre var det forældre med børn og bedsteforældre, der var af sted.


Som en ny måde at præsentere salgsplanterne på, arrangerede Inger små sammensætninger af disse langs havens stier.

                                Haven stod med nye skud af friske grønne planter på vej op,                               - og frodigheden i bedene var ved at indfinde sig.                                   De pigstenbelagte stier var skrabt rene for ukrudt.Men alt var ikke perfekt. Denne lille gruppe af af søjleagtige Juniperus communis `Compressa` var noget medtaget af vinteren.Det var ikke lykkedes at finde nye til erstatning for dem. Og egentlig behøver alt i en have vel heller ikke at være perfekt. - Apropos søjler, kom jeg til at tænke på noget, jeg lærte som lærling på teknisk skole omkring de gamle gotiske katedraler. Middelalderens mennesker var dybt religiøse og tidens bygmestre og kunstnere gjorde sig stor umage med deres arbejde. Helt øverst oppe på de store katedraler, hvor menneskeøjet ikke længere kunne skelne detaljerne i de udhuggede figurer og ornamenter, gjorde man sig lige så stor umage som længere nede, hvor det kunne ses. For kirken blev bygget til Gud´s ære - og Gud`s øje ser jo alt.

Dog var ikke alt perfekt, der findes altid en fejl, som man mener, er gjort med vilje. I al ydmyghed over for Gud,  burde mennesket nemlig ikke forsøge at overgå Hans skaberværk. - Den holdning mener jeg også kan gælde i haven, at alt ikke kan være perfekt - og i øvrigt kunne de små søjler måske nå at forvinde skaderne i  løbet af sommeren.


Det kan vel kaldes integration, her hvor vedbenden begynder at indtage havebænken. Sammensmeltningen mellem planter og havemøbler må være det totale møde mellem kultur og natur.Lige nu har vi mange steder skovmærke som bunddække. Ret hurtigt vil Hosta og Bronzeblad lukke sig over den, hvorefter vi først genser dem til næste forår.


Kære du, der fulgte med hele vejen rundt - Inger og jeg havde en dejlig weekend, med alle de mange dejlige mennesker vi mødte. Tak fordi du havde tålmodighed med de mange billeder - hvad hjertet er fuld af, løber et sådant indlag let over med.
22 kommentarer:

 1. Jeg nyder jo hvert eneste billede, og jeg er HELT sikker på at alle dine gæster har nydt hvert et minut i haven. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis.
   Det glæder mig, at du kigger med på billederne. Jeg tror, at både gæsterne og vi selv nød den dejlige weekend.

   Slet
 2. Oi så flotte bilder! Her vrimler det av fine tips og gode ideer som jeg kanskje kan forsøke å gjenskape LITT i min hage! Jeg blir nesten litt misunnelig på de som fikk muligheten å avlegge deres hage et besøk!
  Ha en fortsatt riktig fin dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Stein.
   Det er dejligt, at du finder tips og ideer på min blog.
   Du skal blot benytte alle dem du har lyst til - ganske som vi selv har fået gode ideer rundt omkring.

   Slet
 3. Kære Jørn og Inger
  Det ser jo fantastisk dejligt ud igen i år og jeg er sikker på at alle havde en dejlig oplevelse i jeres skønne have. Jeg tror at der er mange det sætter pris på at der er en lille skønhedsfejl eller 3, det viser at I har sorger og glæder lige som alle andre:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.
   Du har ret. Der må gerne være skønhedsfejl i haver. Vi havefolk skal nok passe på, ikke at blive perfektionister, hvorved en have let mister sin autenticitet og dør.

   Slet
 4. Hej Jørn
  Det kender jeg godt, jeg kan næsten heller ikke stoppe igen, der er så meget at vise. Og I har jo rigtig meget at vise frem hos jer.
  Godt I havde mange besøgende, det er hyggeligt. Vi havde også en dejlig dag med blogtræf i min have.
  Vi har også nogle cypresser, som er blevet brune, tror du på, at jeres kan blive pæne i løbet af sommeren?
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Ja, man bør vel begrænse sig ind imellem. Dejligt at høre, at i havde en god dag. Som du kan se, nød vi også dagene her. Nu tager vi på en lille ferie til Floriaden i Holland inden vi begynder at tænke på næste åben have arrangement.

   Slet
 5. som øjenvidne, kan jeg berette, at der var aldeles dejligt i haven i søndags, og det skønne vejr og havens frodighed (og den gode kaffe) gjorde det vanskeligt at vende næsen hjemad mod Sjælland igen. Tak fordi I gider ha' alle os turister til at trampe rundt på jeres smukke håndlagte stier.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi.
   Det er rart med nogle øjenvidner. Det har altid været en fornøjelse at åbne haven for interesserede, og stierne er holdbare, og bliver kun smukkere og smukkere jo mere der slides på dem.

   Slet
 6. Jorn, man bliver simpelthen aldrig traet af at gaa tur i din have, jeg nyder altid billederne...sommer og vinter. Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jane.
   Det glæder mig, at du kan lide at gå ture i vores have og nyder den - ganske som jeg glæder mig over dine akvareller på din blog, og er blevet inspireret til at male nogle akvareller i denne sommer. Jeg vil finde nogle smukke steder i naturen, hvor jeg kan have det hele for mig selv og så vil jeg nyde, at lade farverne løbe ind i hinanden og ned over papiret, og se, hvad der opstår.

   Slet
 7. Ja, jeg ville ihvertfald også stornyde at besøge jeres skønne have engang. Hvor er der altså dejligt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne.
   Du skal være meget velkommen til at besøge vores have.
   Det er altid dejligt at få besøg af haveinteresserede folk.

   Slet
 8. Hej i to.
  Selvfølgelig skal jeg følge med i det hele. Hvor er det en fin plads I har fundet til den nye fontæne, sådan en gad jeg godt at ha'.
  Nyd varmen.
  Kh Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone.
   Det er godt med nogle vågne havefolk, der gerne vil følge med i det hele. Vi nyder også vores fontæne. Ja, dejligt at det er blevet sommer.
   kh. Inger og Jørn

   Slet
 9. Ja, da går det manga hage-glade omkring med ny inspirasjon og nye idéer, etter besöket hos dere.
  Selv får jeg nöye meg med å fölge hage her, men det gir jo også så mange idéer.
  Må fortelle at jeg nå har to rhododendron i hagen. En "Morgonrot" og "Schneekrone". (Begge Yakushimanum.)
  =)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ingrid.
   Tillykke med din Morgonrot og Schneekrone det er to dejlige Rhododendron. Ja, det er vigtigt med inspiration. Inger og jeg er lige kommet hjem fra Floriaden i Holland med hovedet fyldt med masser af inspiration og gode ideer.
   Kh. Jørn

   Slet
 10. Tak for de mange dejlige billeder, det er altid et dejligt gensyn med jeres have, som vi var så heldige at se sidste år. Godt, at så mange fandt vej til jer - I går absolut foran med det gode eksempel på frodighed!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette.
   Tak for kommentaren. Jeg kan godt huske besøget af dig og din mand. Og ja, frodighed er vigtigt for os i vores have.
   Kh. Jørn

   Slet
 11. Fine billeder fra åben have, var nu inde for at se om du ikke havde brugt natten på at lægge billeder ind fra Floriaden. Dem glæder jeg mig til at se. -men du har vel også lov at sove og slappe af en gang imellem...

  SvarSlet
 12. Hej Pernille.
  Ja, jeg har mange billeder fra Floriaden, som jeg glæder mig til at lægge ud. Men vi har travlt i dag, haven trænger til en kærlig hånd, dels dels skal der vandes, efter at have været væk, medens det har været så varmt og tørt, og dels er der nogle ideer dernede fra, der straks må realiseres.
  Kh. Jørn

  SvarSlet