mandag den 23. juli 2012

Romantik - rationalitet


Et kig fra vejen ind i vores lille byhave. Det forhaven signalerer er vel nærmest noget med romantik  - en skovbund med blandet beplantning så som selvsåede Digitalis purpurea, bag dem rosen Bonica o.s.v.. Altså en levende og tilsyneladende lidt `tilfældig` sammenblanding. Havens modsætning ville vel være en rationel, fornuftig have, hvor der er styr på tingene, og intet synes overladt til tilfældighederne.


Udtrykket ´en fornuftig have` lyder lidt kedeligt i mine ører. Jeg ved da godt, at man kan have en nyttehave, men selv en sådan kan da laves charmerende, levende og romantisk. Tænk på de mange kolonihaver, der vel overvejende er nyttehaver, men en stor del af dem oser af hygge og haveglæde. Her dyrker man grøntsager, kartofler, bær og frugter, men også blomsterne, hyggekrogene finder plads i denne charmerende blanding, som efter min mening rummer alt det, der udgør en have.

Jeg har oplevet en rationel have, hvis største og måske eneste kvalitet var den, at der ikke fandtes ukrudt. Planterne var placeret med en afstand, så det var muligt at gå bedene igennem med en kultivator. Det gav jo en stor grad af orden og en masse bar jord og væk var alt det man kan kalde for en haves sjæl og skønhed.

Derfor kan jeg godt lide de irrationelle ting, som man kan tilføre en have - som smukke sten, trærødder, gamle krukker og alt det andet der kan indgå i haven, uden at kunne måle nytteværdien af det, men som kan give haven en egen skønhed - for ikke at tale om dens `sjæl`.
En smuk lilje  i en moderat belysning, men med så meget lys, at der alligevel opstår skyggevirkning og derved ikke bliver noget fladt billede. En af mine største glæder er at gå på opdagelse med kameraet.


Vandringen gennem den fredfyldte, grønne oase repræsenterer mange års tanker, ideer og drømme om en have. Det har jo først og fremmest handlet om sammensætning af planter, deres behov og pleje, der ofte har været noget med at klippe visse af dem i form, for at skabe spændende strukturer, som kunne spille sammen med de frit voksende planter. Der er tænkt i komposition, farve, form, frodighed, mangfoldighed, kontrastvirkninger, lys og skygge, materialevirkninger, dufte og alt det andet, der er med til at skabe en have. Og det er en proces, der til stadighed finder sted, nye ideer trænger sig på, og det er vel en af de største tilfredsstillelser, at gå i sin have og udføre det sanselige arbejde, hvorigennem man kan få lov til være kreativ og skabende.

6 kommentarer:

 1. Hej Jörn!
  Jag håller med att det är viktigt att få vara kreativ och skapande i trädgården, därför blir den ju aldrig färdig.
  Fina bilder från din underbara have, som vanligt!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katarina
   Ja, jeg tror, at det er det aller vigtigste ved en have, er glæden ved at bruge fantasien, kreativiteten og opleve skaberglæden.
   Kh Jørn

   Slet
 2. Skønne billeder fra din have igen. Det er sjovt at stå ude og kigge ind i sin have, så ser man den på en helt anden måde.
  Jeg kan se, at du også har storkenæb, der breder sig ud over det hele, det har jeg også, nogen steder kan jeg ikke nænne at klippe ned, for det ser jo godt ud, så længe de blomstrer.
  Jeg holder også af at se min have gennem kameraets linse, før jeg oprettede bloggen havde jeg stort set aldrig taget billeder. Det er skønt at tage morgenturen med kameraet.
  Hvad er det for noget træværk du har på billedet bag rhodoerne? Billede nr. 5 fra bunden.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, der er masser af storkenæb i vores have og den, der breder sig er G. endressii `Rose Clair`,og det får den stort set lov til. Træværket på billedet er fragmenter af alt mulig, der er drevet i land ude ved vores sommerhus, og som blev til en `skulptur`sidste forår.

   Kh Jørn

   Slet
 3. Åhh,så vidunderlig det er i deres hage :) Jeg er så glad for at dere er romantikere og at du går på oppdagelsestur med foto apperatet, for dette er så koselig å ta del i. Her hvor vi bor i Bergen, Norge, er det en hel masse fjell som akkurat nå har bestemt at regnskyene skal ligge akkurat over vår hage... Selvsagt har naturen godt av regn, men jeg syns det er leit med "høst storm i juli" ! Og da var det så kjekt å finne dette fantastisk spennende hagevandrings innlegget hos dere. Elsker de små detaljene, krukken, figuren og ikke minst løve vasken. En slik ønsker jeg meg :) I vår lille hage har vi en liten dam med koi fisk og en liten "monet" bro :)
  Takker for koselig innlegg og ønsker dere fine romantiske dager framover :)
  Beste hilsen fra Britt
  Ps.tusen takk for koselige hilsener når jeg tidligere har kommentert :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Britt

   Det lyder dejligt alt det du fortæller om jeres have, især det med fjellet. Jeg ved godt, at Bergen er meget regnfuld, men jeg håber at i har fået sommervejr nu. I disse dage er sommeren kommet til Danmark, og vi nyder det i fulde drag.

   Kh. Jørn

   Slet