torsdag den 22. november 2012

Havens små overraskelser.


Denne lille madonna er en souvenir, som vi fandt på Loppemarkedet i Paris.  Senere blev den anbragt i vores haven for at tilføre lidt romantisk stemning. Jeg har fotograferet hende mange gange, på forskellige årstider og i meget forskellig belysning. Måske kan arrangementet virke lidt sakral - lidt kirkegårdsagtigt, men havens små oplevelser må efter min mening også gerne skabe stemninger, og måske ligefrem mane til eftertanke.

Selvfølgelig skal der også være mere muntre indslag eller bare helt neutrale ting, der på en naturlig måde kan indgå i det, man kan kalde for havens mikrokosmos. Planterne vil (bør) selvfølgelig altid være det centrale i en have, men det er som om, at en have vinder ved små uventede overraskelser, der åbenbares på turen rundt. En del af de efterfølgende billeder har jeg nok vist før i forskellige sammenhænge.


Denne græske yngling i gips har jeg et ganske særlig forhold til, idet jeg som purung tegnede ham i både blyant og kul under min videregående uddannelse på teknisk skole. Han er som sagt i gips, og er dermed ikke vejrbestandig og kommer derfor kun ud når det er tørvejr.
Keramikeren Jørgen Hansen i Hyllested ved Ebeltoft er en spændende kunstner. Vi faldt for denne top med den fine blå glasur, som han havde udstillet i sin have. Vi har hver sommer siden eksperimenteret med at sætte forskellige blå blomster sammen med den i et tone i tone arrangement.Frøen af keramikeren Ragnhild Dalsgaard fra Aarhus hører til de mere muntre indslag. Den har stået i haven gennem mange år og er fuld hårdfør. Både dens farve og form får den til at falde naturlig ind i omgivelserne.Denne sten hører nok til de mere neutrale indslag - og dog adskiller den sig ved sin præcise form fra alle de andre sten vi har anbragt i haven.Det er jo helt tydelig en kvadresten i granit, måske blev den tilhugget i 1200-tallet, og var måske i overskud under opførelsen af én af de mange romanske kirker på den tid.
 Vi har fundet den i nærheden af Tvilum Kirke, der oprindelig var kirke til et Augustinerkloster, som blev grundlagt i 1250. Måske har stenen indgået i den store trefløjede klosterbygning, der senere blev revet ned. På en måde er der måske herved indført et historisk aspekt i haven. I hvert fald taler den jo til fantasien, samtidig med at den sammen med den lille runde sten markerer sig som noget skulpturelt.
Billedet af den rustne jernurne er indgået i mange af mine indlæg.
Jeg synes, at den rustrøde farve harmonerer godt med det grønne.


De små keramikkugler har jeg pletvis påført lidt bladguld, hvilket giver dem en effekt, der liver lidt op, hvor de anbringes.
Vi købte det lille "drivhus" hos Anne Just, hun brugte dem selv i haven, og fik dem fremstillet hos smeden i Pandrup. Jeg synes, at det med dens enkle, geometriske form pynter i haven, samtidig med at det er praktisk at kunne flytte hen over planterne, hvor der i det tidlige forår er behov for dette.
Billedhuggeren Jørgen Glud i Rødkærsbro er mester for disse granitfugle, som vi har meget glæde af.Før fuglene gik jeg og legede lidt med de små kugler på søjlerne.En anden fugl i et helt andet materiale. Vi fandt den i et plantecenter i Holland.


Grydeskeer indgår som planteskilte i urtehaven.
Græskarret udført i en slags letbeton bliver smukkere og falder bedre ind i omgivelserne efterhånden som det får patina.
Det er efterhånden mange år siden, at vi fandt den flækkede sten, der blev til en burger med løg.


En lille `haveinstallation`. Hullet i midten af møllestenen var et oplagt sted at plante en buksbom. Den buede granitsten bagerst stammer formodentlig fra noget romansk byggeri. De kantede, skarpe sten virker som kontrast til det buede og runde.Gammel tyrkisk krukke til olivenolie, der også bliver smukkere med  den patina, som sætter sig gennem årene.Gennem årene har vi fundet en del hulsten ved stranden, som er lagt ned i gangene. Det giver liv mellem stenene, når himlen spejler sig i vandet.
Ved stranden finder vi også gammelt frønnet træ, som naturen har givet en spændende karakter.


Kubistisk granitskulptur.
Kloakrist ophøjet til skulptur.
Naturen som kunstner - ved stranden fandt vi denne sten med det flotte ornament.
Denne lille fugleunge er udført af keramikeren Birte Howard.
Skulptur udført af keramikeren Gerd Baarstrøm, Resenbro ved Silkeborg.
Klippet ranke af myrtegedeblad - igen noget med kontrasten mellem noget blødt og hårdt.

Den aflange sten har ligget på en hedestrækning ved den Jyske Højderyg, hvor sandstorme gennem århundrede har slebet den til sin nuværende form.
Glaskuglen hjembragte vi fra Bornholm. Som den ligger her blandt sten og græsser, synes jeg, at den bibringer haven lidt magi.


Vores svaghed for gamle kander giver sig også udtryk i disse olivenoliekander, som vi fandt i Provence.

Lysets refleks i spejlet bringer liv til den dunkle løvhytte.
Først på turen rundt ad stierne - omkring et hjørne, under en busk eller næsten skjult af bundens planter åbenbares havens små hemmeligheder.

21 kommentarer:

 1. Waw sikke en masse miljø i haven, jeg er vild med Anne Justs lille hus. Jeg har dog ikke set den hos Anne Just sidst jeg besøgte haven. Løvehovedet med vand i vasken er virkelig smuk! Tak for inspiration endnu engang....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria
   Det er efterhånden flere år siden jeg har været i Anne Just´s have, men hun anvendte selv de små drivhuse til at sætte ned over planter. De blev fremstillet efter engelsk forbillede, men i hendes eget design. Jeg finder det både praktisk og dekorativ.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Der er mange små hemmeligheder i jeres have, nogen har vi set før, andre har jeg ikke lagt mærke til før, men spændende var det også at høre historien om dem.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, naturligvis har du set en del af billederne før, eftersom du jo er én af de mest trofaste følgere af min blog og nu fulgte der så lidt historier med omkring tingene.
   Kh Jørn

   Slet
 3. Hej Jørn
  Hvor er det et dejligt indlæg du her har lagt på, med alle de fine vidt forskellige overraskelser/blikfang - kloakristen synes jeg er genial! Hvordan er den blevet til det den er her i sit andet liv ?
  God aften
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Det er dejligt, at du har haft glæde af mit indlæg. Kloakristen fandt vi i en grusgrav, hvor en eller anden maskine var kørt på den og givet den en tryk`sejsten, hvorved skulpturen opstod.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Hej Jørn.
  Man er aldrig i tvivl om, at det er en kunstner der har malet med planter, sten og kunst i din have. Det ser rigtig dejligt ud. Det er da åbenbart i Hyllested det sner, hvis man ønsker sig keramisk kunst.
  Jeg er helt vild med den måde du arbejder med kontraster på i din have, både med planter, sten og dine pynteting. Både sammen og hver især.
  Jeg kan også rigtig godt lide de rustfarvede indslag. De giver en fin kontrast til det grønne, alligevel uden der sker for meget. Kloakristen er rigtig kommet til ære og værdighed. Hvordan du end har fundet på dét indslag. Jeg kunne ikke engang lige se det var en kloakrist til at starte med.
  Dejligt den måde du også arbejder med forskellige stemninger på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Tak for de smukke ord. Det glæder mig, at du er det følsomme havemenneske du er, der fornemmer alt det du giver udtryk for ved at opleve haven gennem mine billeder.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Ps. Burgerstenen er helt vildt humoristisk. Du har ret i, at en have gerne må byde på forskellige stemninger, synes jeg.

  SvarSlet
 6. Hvor er det dog en fantastisk have I har skabt! og hvor har I dog et godt øje og sans for helt uimodståelige detaljer!
  Tusind Tak for en skøn rundtur til havens hemmeligheder.
  Hilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice
   Det var en fornøjelse at vise rundt til havens hemmeligheder. Detaljerne er jo vigtige, de er havens krydderi, og meget af det man husker efterfølgende.
   Kh Jørn

   Slet
 7. Dejlige små hemmeligheder, og nu har jeg jo set din have, og ved, at hemmelighederne ikke på nogen måde har taget magten i din have. Tak for alle de fine billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Tak. Du har ret, det er vigtigt at de små hemmeligheder underordner sig havens helhed.
   Kh Jørn

   Slet
 8. Hagen er jo bare helt fantastisk, bildene her inne er en stor kilde til inspirasjon, takk for atter underbare bilder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mia
   Tak, det glæder mig, at du kan finde inspiration i mine billeder.
   Kh Jørn

   Slet
 9. Hej Jørn.Jeg er ny læser af din blog,og har tilmeldt mig som fast læser.Utroligt flot og spændende have du har.Er vild med alle de smukke sten og kunst du får indflettet i haven.
  Også mange smukke formklippede stedsegrønne vækster.Der er en egen stemning i din have,som jeg finder utroligt smukt.
  God aften Jette (mit lille gods)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Velkommen som læser af min blog. Tak for de smukke ord. Jeg har været inde på din blog, og kan se, at vi har
   lysten til at klippe og stamme op til fælles.
   Kh Jørn

   Slet
 10. Hei Jørn:)
  Fantastisk..bare helt fantastisk!...så mange flotte skulpturer og nydelige former i sten...dette er helt i min stil....I love it:)
  Tusen takk for din hyggelige hilsen:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inger Marie.
   Tak. Vi hygger os med at finde de små overraskelser til haven.

   Slet