onsdag den 27. marts 2013

I havens gemmer.


Med det første morgenlys åbenbares havens indhold. Denne sommermorgen var jeg tidlig på færde med kameraet, allerede klokken fem var jeg rundt på havens stier.

Vores have gemmer på mange ting ud over sine sten og planter.
Vi kalder det for havens `kunst`, og det består af ting, som vi har fundet og samlet fra forskellige steder, og som vi på én eller anden måde finder kønne i samspil med havens andre elementer.Der er ting man opdager på afstand, og går så nærmere for at se det på tæt hold. Andet opdager man måske først når man drejer omkring et hjørne,  går måske forbi det i første omgang, for senere at blive opmærksom på det.

"Nu skal det jo ikke være noget Tivoli"- mener Inger, hvis jeg kommer for godt i gang.Det kan undertiden blot være en smuk, glat sten, som vi har fundet ved stranden og som rent formmæssig i samspil med andre ting, kan virke helt selvfølgeligt.
Her er en kvadratisk plantebeholder, der tiltrækker opmærksomheden.
Og umiddelbart må man tættere på, hvor man kan konstatere, at det klippede indhold er små Heber, der indgår i en enkel, universel geometri.Tema med variationer. Her optræder den med små klippede lyng og en buksbom i midten og sådan kan det vel varieres i en uendelighed.Det kan også bare være et par sten med skarpe kanter, som danner  kontrast til den bløde, grønne benved. - Et stykke natur, et enkel lille drama mellem to modsatte egenskaber.


De små overraskelser kan være med til at krydre ture rundt ad stierne.
Hver ting har sin historie. Denne græske yngling er af gips og kommer kun ud i tørvejr. På teknisk skole tegnede jeg som elev efter gipsfigurer, og altså også denne, der senere ad snørklede veje er kommet i min besidelse.Dette lille drivhus købte vi af Anne Just deroppe i Hune. Vi mødte Anne i forskellige sammenhænge - både som foredragsholder og privat.


Hos keramikeren Jørgen Hansen i Hyllested fandt vi denne kegle med den fine blå glasur. Med denne ultramarinblå virker det naturligt at fortsætte i de blå toner, hvorfor vi eksperimenterer med at sætte forskellige blå blomster sammen med den. Med de blå farver, synes jeg, er man ovre mod det spirituelle - det evige, det vidtstrakte og det uendelige.Vi har gennem årene samlet mange trærødder med hjem fra skoven.  Rødder af egetræ er det som holder længst. Bemærk, hvordan denne rod krammer en sten, og der er blevet grosted for lidt husløg, ret beset, er det et stykke koncentreret natur.Hos billedhuggeren Jørgen Glud i Rødkærsbro fandt vi disse småfugle, som han har hugget ud af brosten.Af små stykker træ, samlet ved stranden, har jeg lavt denne skulptur. Den er skabt ret spontant, uden de helt store æstetiske overvejelser rent kompositionelt, men handler om livets mangfoldighed.Det har været spændende at gå tæt på, og finde små udsnit af helheden - fragmenter af en civilisation. 

Den flækkede sten har haft forskellige placeringer i haven, men er og bliver en burger med løg.
En frostsprængt krukke danner en beskyttende mur om den lille havens mikrokosmos.Inger valgte puder, som hun syntes harmonerede med bænkens- og havens øvrige farver.Den lille madonna har jeg vist mange gange før. Hun er en souvenir, som vi fandt på loppemarkedet i Paris for mange år siden, og senere  fandt vi denne plads til hende i haven. En historie, der kan synes at handle om livets mysterium - to protestantiske mennesker finder hende, og hjembringer til deres have, som er deres kæreste projekt.
På et tidspunkt støder man på denne skulptur udført af keramikeren Gerd Baarstrøm, som forestiller regnorme i jorden -  vigtige dyr for en sund og levende muld.


En møllesten viste sig at være et naturligt grosted for en buksbom.

Hulsten fundet ved stranden er en naturlig løsning til opsamling af regnvand., så fugle og bier kan få sig en tår af det livgivende vand.

Et bøjet kloakdæksel fik rollen som haveskulptur.Ved en tur langs stranden åbenbaredes dette - naturens eget lille kunstværk.Mange forskellige sten medvirker til havens karakter.


Spejlet giver med sine lysreflekser liv til løvhytten, samtidig med at det ligner et kig ind til nabohaven.Tallerkensmækkeren valgte en stol som klatrestativ.På dette mærkelige stativ samles de små træer i skåle sammen med andet af havens nips. 
Et stykke mørnet træ danner grosted for en småbladet benved, Euonymus fortunie `Nyrans`.God påske.
4 kommentarer:

 1. Ja, nå kan vi snart begynne å lengte etter våren på allvor!
  Pleier dere så noe? Ellers rekker det vel mer enn godt med alle fantastiske perenner.
  God påske!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ingrid.
   Ja, foråret lader vente på sig, men nu må det da snart komme. Det sner lige nu, når jeg kigger ud. Jeg har ikke sået noget endnu, men har købt frø hjem. Det er min erfaring, at sår man for tidlig inde i vindueskarmen, når planterne at blive for lange og uhåndterlige inden de kan plantes ud.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Hej. Mange spændende billeder og virkelig dejlig inspiration. Tak for det og også god påske til jer.

  SvarSlet
 3. Hej Birgitte
  Velbekomme. Det glæder mig, at du har fundet inspiration.
  God påske
  Kh: Jørn

  SvarSlet