torsdag den 21. marts 2013

Planter i potter og skåle.


Det at plante i krukker og andre former for beholdere kan give haven en ekstra dimension. Planter fremhæves i krukker frem for i bede, hvor de jo let drukner i mylderet af konkurrerende planter.

Det er også en god mulighed hurtigt at kunne `ommøblere`, og placere planten efter, hvor i haven man savner lidt blikfang.
Jeg har en svaghed for at finde små selvsåede frøplanter rundt om i haven, placere dem i små skåle og måske forme dem i én eller anden retning.
Planter kan flankeres langs stier, hvor de let indgår naturligt i havens helhed, eller placeres i grupper for eksempel på terrassen. 

 En firkantet metalcontainer (aluminium) 40x40x40 cm. er gravet ned i jorden. Der blev plads til en zebrasiv, en lille nøkkerose og det hele er omkranset af trædebregne. Når vandet trænger til fornyelse, lægger jeg blot haveslangen ned og lader den løbe en tid.
En lille uldpil, Salix lanata har fået plads i grå krukke, hvilket harmonerer meget godt til det grågrønne løv.
Hen på sommeren er den lille pil blevet rigelig stor, og så er det nok tid at gå i gang med saksen.Inger er her i gang med at stamme en buksbom op.
Sådanne opstammede  buksbom kan anvendes i flere sammenhænge.

En flækket sten blev til grosted for husløg. I skovene finder vi undertiden gamle trærødder, som også egner sig til beplantning, samtidig med at de bidrager med en spændende karakter.


Myrter, der ellers har hjemme i vindueskarmen, får lov at komme lidt ud om sommeren.


Gamle drænrør kan også være udmærkede plantebeholdere, der kan  være med til at give haven lidt variation.Den gulstribede sort af kakonegræs, Hakonechloa macra `Aureola` løftes lidt i højden af den sorte krukke.
En møllesten blev grosted for en buksbom.


De mange dejlige dværgfyr, som findes, er også oplagte til det bonsai agtige. De formes i juni, blandt andet ved at nive de små `lys` så de kortes 2/3 af i længden.Planten `Prikker i luften` klarer ikke vinteren derude i krukker, hvorimod den som bunddække i bedene klarer sig fint.Indrømmet, dette er en opstilling. Vi har brugt det som fødselsdagskort til familie og venner.En plante vinder ofte ved at blive stammet lidt op.
En frostsprængt krukke blev til en lille skrånende have.Den lille grågrønne pil, Salix x boydii egner sig godt til små forhold som her i et trug.

En opstammet lavendel i krukke kan også blive interessant.


Den lille bøg, som er en almindelig hækplante er også smuk i sin efterårsdragt.
 Også Hosta er velegnet i krukker.
I begyndelsen af oktober takker Hosta´erne af. Det sker i et væld af smukke gulgrønne og orange farver. Et klogt havemenneske har udtalt: "Vil du være lykkelig i din have, må du ha´ forsonet dig med tanken om alt levendes uundgåelige og bestandige forandring - også at det visner og dør.
En formklippet buksbom i krukke kan godt listes ind i bedet, og virke som fast beboer.


Denne lille ahorn, Acer shirasawanum `Aureum` står med sin lysende, gulgrønne farve og forkynder, at foråret er nær.

17 kommentarer:

 1. Kære Jørn,
  Mange tak for turen igennem haven. Nok er jeres have ingen blomsterbølge, men hold da op hvor gør I det godt med løv, buske, træer og alt det stedsegrønne. Jeg er dybt imponeret og må sandelig tage hatten af for dig. Smukt, smukt sted.
  Dbh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mathias
   Velbekomme. Og tak for din kommentar. Nej vores have er jo ikke just noget farveorgie, men ind imellem forsøger vi at spille på andre farver end grønt, for at det ikke skal blive for monotont.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Älskar den lilla "näckrosdammen" !!

  SvarSlet
 3. Kære Jørn. Jeg ELSKER dine (jeres) krukkesammensætninger (sammen med alt det andet...), ja faktisk har jeg været ved at tage mig sammen til et indlæg om samme emne, med henvisning til dig, og så laver du lige det her... jeg følger op, med et lille-bitte indlæg fra en novice udi grøn krukketilplantning! ;o)

  Og så har jeg iøvrigt lige tippet "Haven" om din have, de efterlyste jo formklippede haver til en artikel. Jeg ved godt du har været i bladet før, men haven udvikler sig jo hele tiden og nye kunder kommer til. Lur mig om ikke også mange andre har tippet din have... ;o)

  Masser af hilsner fra fru friis

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette
   Tak for din kommentar. Vi glæder os til at se dit indlæg om grøn krukketilplantning.
   Det er sødt af dig at foreslå vores have til en kommende artiklen i "Haven". Jeg har nu foreslået to andre haver, der vil være interessante i den sammenhæng.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Hei
  Ja,dette var aldeles nydelig. For noen kunstnere dere er :)
  Nå gleder jeg meg enda mer til vår og sommer. Tusen,tusen takk for disse nydelige bildene.
  Beste hilsen til deg og din frue
  fra Britt
  God påske :)

  SvarSlet
 5. Hej Britt.
  Tak for din kommentar. Det er alt for venligt, men det glæder mig, at mit indlæg kan forhøje din glæde til forår og sommer.
  God påske
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 6. Hej Jørn.Dejlig billed kalvakade fra din smukke have.Jeg elsker alle dine formklippede planter.Og også de sjove ting du bruger til dine husløg.Dejlig inspiration fra din have.Vil vende tilbage til dit indlæg,når jeg mangler lidt nye ideer.Rigtig god dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Tak for din kommentar. Det glæder mig, at du finder inspiration i mine billeder. Det er jo det vi kan, vi havefolk - inspirere hinanden gennem de mange haveblogs, der findes. Du skal altid være velkommen til at vende tilbage, og finde nye ideer.
   Også god dag til dig.
   Kh. Jørn

   Slet
 7. Jeg har lige skrevet mig på som læser af bloggen, som jeg fandt via Fru Friis. Det er da en utrolig smuk og inspirende have. Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej May
   Tak skal du ha`, og velkommen som følger af min blog.
   Kh. Jørn

   Slet
 8. Hei! Kjempeinspirerende bilder som gir meg mange nye ideer. Takk! Anne

  SvarSlet
 9. Hej Anne
  Velbekomme. Det er dejligt at høre, at det giver nye ideer, at kigge ind på min blog. Det er sådanne meldinger, der giver én lyst til at fortsætte.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 10. Hej Jørn og Inger.
  Det ser godt ud som altid. I er virkelig gode til at klippe og forme. Sammen med alt det mere "løse" danner det en smuk kontrast.
  Rigtig god påske og vi krydser fingre for noget ordentligt forårsvejr. Her skinner solen heldigvis alt hvad den kan i dag, så jeg håber den snart tager magten.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene.
   Tak for kommentaren. Ja, solen viser jo sit smukke ansigt og det er rigtig dejligt med noget lys. Blot mangler vi nogle højere plusgrader.
   God påske.
   Kh. Inger og Jørn

   Slet