lørdag den 19. oktober 2013

GRØN DESIGN


Når man i begyndelsen af vinteren kaster et blik ud i sin have, vil der begynde at aftegne sig det man kan kalde `havens vinterskelet`, hvis der altså  er noget. Vinterskelettet er det der står tilbage når alle stauderne og sommerblomsterne er visnet ned og hvor sneen på et tidspunkt vil komme og trykke det hele fladt. Da er tiden kommet, hvor eventuelle klippede, stedsegrønne strukturer tager over. Det er dem vi i løbet af vinteren skal stå derinde og kigge ud på, og glæde os over, at haven stadig har karakter og noget smukt at byde på.Stort set samme udsnit af haven som det første billede, blot med lidt ommøblering med krukkeplanter. Det gør haven mere levende at kunne variere med forskellige opstillinger.Rundt i Toscana har vi set klassiske haver som hos Medici`erne i og omkring Firenze, hvor vi oplevede de imponerende klippede renæssancehaver. Vi faldt aldrig for fristelsen til selv at lave en renæssancehave, men lånte elementer som lave hække og klippede geometriske figurer.

Symmetrien i  de klippede renæssance- og barokhaver giver en ret`stiv´have og hører en anden tid til, hvorimod en asymmetrisk anvendelse af elementerne kan give en mere levende og naturlig rytme til nutidige haver.


De mange muligheder der ligger i at kunne drage ud og lade sig inspirere, låne gode idéer med hjem, og udføre dem i sit helt eget billede, gør det jo fantastisk at være sin egen designer.
Haven er afgjort et sted, hvor den enkelte har mulighed for at skabe og formgive egne omgivelser gennem personlig smag og temperament.

At bruge kontraster er et godt værktøj når man vil fortælle om- og tydeliggøre ting. Det samme gælder det at gruppere - at samle ting, så de udgør en enhed, giver vægt og præcision.Havens granitsten spiller godt sammen med de grønne former.Balancen mellem de stenbelagte stier og plantevæksten er hårfin. Pludselig er der for meget grønt i forhold til stenene, og der må reguleres.


4 kommentarer:

 1. Jeg blir helt betatt av hagen din. Den må være like spennende om vinteren også. Jeg får veldig lyst til å innføre mer vintergrønt i hagen min etter å ha sett bildene dine. Det er ergerlig at ikke Buksbom er herdig nok til å klare vinteren her. Om jeg skal ha glede av klippede strukturer om vinteren må de forresten ruve litt. Det er gjerne en meter snø her. Men nå har jeg et halvt (kaldt) år å tenke ut nye planer på. Takk for masse inspirasjon!

  SvarSlet
 2. Hej Gerd.
  Tak, det glæder mig, hvad du skriver. Jeg synes selv, at vi har en spændende vinterhave.
  Du ærgrer dig over, at buksbom ikke kan klare sig, hvor du bor. Men heldigvis findes der så mange andre planter, der egner sig til at give struktur i vinterhaven. Jeg har skrevet om det i mit indlæg `Tilbage til nuet`.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Jeg får aldri nok av dine hagerunder, er stadig tilbake og ser alltid noe nytt :) Spesielt tiltrekkes jeg av at du nettopp mikser til en asymmetriske stil, ved bruk av de klassiske symmetriske. Å bruke prinsippene fra kunsten, som blikkfang, gruppering, linjer, kontraster osv er jo verktøyet vi har også i hagen - og der er du en mester Jørn :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tone.
   Tak.Det er dejligt at vide, at der stadig er mennesker, der følger med rundt på mine haverunder. Det at beskæftige sig med haver er jo en verden fuld af muligheder og uden egentlige regler for, hvordan det skal gribes an. Og det er jo netop det der gør det fascinerende, og gør,at man aldrig bliver færdig, og til stadighed kan finde nye måder at udtrykke sig på.
   Kh. Jørn

   Slet