lørdag den 5. marts 2016

Grøn have.


Grundfarven i vores have er grøn. Vi har naturligvis også mange andre farver i haven, men den dominerende farve er absolut grøn. Nu findes der jo mange nuancer i grønt og de bidrager alle til at skabe variation, men også ro. 

Det samme gælder for havens form og struktur. Vi har mange klippede og formede planter, der med deres stramme, faste strukturer giver liv året rundt. Anderledes stiller det sig med græsserne, der jo er af en hel anden karakter gennem deres strittende og svejende bevægelse, og den sagte lyd der opstår, når vinder bringer dem i bevægelse. Græsstråene filtrer sig ind mellem hinanden som et vævet tekstil, og der opstår det man kan kalde for en plantes tekstur.


Og sådan kan man spille videre i bedene på kontrasten mellem bladstørrelser og deres farver.


Vi har mange træer i haven, men et af dem, der skiller sig særligt ud er Pyrus salicifolia `Pendula`, pilebladet pære. I foråret står den med en kaskade af blade og blomster. Dens kølige lethed og teksturagtige virkning synes jeg, er en smuk form- og farvemæssig kontrast til de klippede strukturer af klippede buksbom i bunden.Haven er bygget op over de æstetiske overvejelser vi går og gør os derude - det handler om komposition, harmoni og hvad vi i øvrigt finder smukt i plantesammenstillingerne rundt i bedene.

Kreativitet, skaberglæde og æstetik går som en rød tråd gennem mit foredrag `Den klippede have`, hvor jeg tager udgangspunkt i vores egen have, og som jeg holder i fire af Haveselskabets kredse hen over foråret:
Bording Havekreds tirsdag den 2, februar
Viborg Havekreds tirsdag den 8. marts.
Vejle Havekreds tirsdag den 12. april.
Frederikshavn Havekreds tirsdag den 19. april.
Lysets magi opstår i det øjeblik en solstråle finder vej til havens bund.De gamle kasser som jeg lavede af saltimprægneret træ for 28 år siden holder endnu. De er egentlig blevet smukkere jo mere mos og alger de har fået. Kasserne rummer oplevelser for sanserne med deres blomster og krydderurter. Her er der ikke styr på alt - vi kalder det for urtehavens poetiske rod - når vi sidder deroppe bagerst og `vegeterer`.Det stille vand...På varme og tørre dage har vi mange krukker at vande.

11 kommentarer:

 1. Alltid like inspirerende å lese og se dine innlegg. Vakkert, vakkert..
  Henter stadig ideer til vår egen hage her.
  God helg

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi.
   Tak. Det glæder mig, at du finder ideer til jeres egen have.
   God weekend.

   Slet
 2. Hej Jørn,
  Hvor er der flot i haven. Jeg skal også til at formklippe taks og buksbom.
  Der er mange fine former hos jer i haven. er der også plads til Vintergækker og Erantis under buskene?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne.
   Tak. Det lyder dejligt, at du skal igang med saksen - god fornøjelse.
   Vi har mange Vintergækker, men desværre ingen Erantis.

   Slet
 3. Ja, pilebladet pære er et dejligt træ, og hvor står det smukt på billedet og danner kontrast til de stramtklippede grønne buksbomkugler. Jeg synes også, at buksbomkuglerene gør sig godt sammen med hasselurtens blanke blade.
  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna.
   Ja, hasselurtens blade er værdifulde i haven året rundt.

   Slet
 4. Underbart vackert! När jag började med trädgård var det blomningen som betydde allt, så är det inte längre. Det gröna med alla sina skiftningar och bladens vackra former är oftast det som är viktigt när jag väljer växter.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
 5. Hej Gunilla
  Tak. Ja, de mange forskellige bladstørrelser, former og farver giver spændende muligheder i haven.

  SvarSlet
 6. Hej Jørn
  Som altid smukke billeder, som man kan kikke længe på. Jeg fik øje på en smuk lille alf på et af billederne - næsten skjult - som i et eventyr.
  Mange hilsner,
  Line

  SvarSlet
 7. Hej Line.
  Tak - det er dejligt, at du har glæde af at kigge på billederne. Alferne er sky, og her det med hurtig at forsvinde ud af bíllederne.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 8. Hej Line.
  Tak - det er dejligt, at du har glæde af at kigge på billederne. Alferne er sky, og her det med hurtig at forsvinde ud af bíllederne.
  Kh. Jørn

  SvarSlet