torsdag den 19. august 2021

Om at forme sin have.


 Vi har også i år haft besøg af mange gæster til vores åben have arrangementer. Folk kom fra mange egne af landet og i alle aldre, heriblandt mange par, som er draget ud for at finde nye idéer og inspiration til en kommende have eller til forandringer i den gamle.De fleste var meget bevidste om, at græsplænen ikke skulle have nogen fremtrædende plads - eller om den overhovedet skulle indgå i den nye have. Enkelte havde en drøm om en arbejdsfri have, hvilket de ved nærmere eftertanke måtte erkende var en utopi - selv de nye tanker om haven 'Vild med vilje' vil kræve en indsats.
Princippet med helt at dække havens bund med vekslende plantevækst tiltalte mange. Man indså, at ukrudtet ville få vanskelige vilkår, samtidig med at det ser mere naturligt ud. Høje træer, der er opstammede, så kronen ligesom danner et loft, er medvirkende til at give en rumlig virkning i haven. Og det var det mange søgte ideer til,
netop at skabe grønne rum i en have, der ikke kunne overskues fra ét sted, men at man måtte bevæge sig rundt for at opleve herlighederne.Til opdeling i rum er lave eller lidt højere hække en spændende mulighed. 

En portal er velegnet til at markere, at man bevæger sig fra ét rum til et andet.


Mange var optaget af muligheden for at klippe visse af havens planter i form, så man ad den vej skaber spændende strukturer som en kontrast til de mange fritvoksende.


11 kommentarer:

 1. Det ser så fint ud med alle jeres klippede hække og fritstående buske. De er med til at give struktur til haven året rundt. En “vild med vilje” have kræver vist - modsat hvad mange tror - en ret stor arbejdsindsats, hvis der skal være noget smukt at se på året rundt.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna.
   Tak. Vi er også selv glade for vore klippede vækster, som kan signalere en hvis orden, selv om haven så visse steder er rodet og ser vild ud.
   Venlig hilsen Jørn

   Slet
 2. Som altid mange dejlige billeder fra jeres have, som så fint illustrerer hvor vigtig formgivning er for hele oplevelsen. Jeres have er vel også "vokset frem" gradvist, og nye idéer tilføjet efterhånden. Tænker ikke man kan lave en færdig haveplan over sådan en detaljerigdom på én gang, uanset hvor god en fantasi man har som udgangspunkt.
  Jeg tror rigtig mange mennesker kan se det geniale i jeres have, men derfra og til at se på sin egen have med forestillingen om hvordan det kunne blive - der er et stykke vej.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 3. Hej Ulla. Tak for dine betragtninger. Vores have er ganske rigtigt vokset frem over mange år, og helt uden plan. Detalje efter detalje er langsomt blevet føjet til, hvor vi håbede, at de ville indgå naturligt i helheden. Haven er til stadighed en udfordring og glæde.
  Venlig hilsen Jørn

  SvarSlet
 4. Hej Jørn
  Ja det er dejligt at få nye idéer og udvikle haven lidt efter lidt. Jeg har også haft en del nye haveejere på besøg, de vil gerne have inspiration, og hvor er det dejligt, for vi må have nye yngre haveejere på banen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 5. Hej Lisbeth.
  Ja, haven er jo et langtids- (evigheds) projekt, der ikke slutter før vi må give op. Og så kan man håbe, andre tager over. Mange nye haveejere kommer til og nye idéer opstår, men begrebet have vil nok altid eksistere.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
 6. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 7. This is a great motivational article. In fact, I am happy with your good work. They publish very supportive data, really. Continue. Continue blogging. Hope you explore your next post
  wordpress
  blogspot
  youtube
  ភ្នាល់បាល់បក

  SvarSlet
 8. Very beautiful garden, secret. It is full of mysterious paths. It's
  amazing . Cheers Anna

  SvarSlet