fredag den 15. april 2011

Forår Ved Hegnet.

Der er sket meget siden mit sidste indlæg. Jeg har lavet haveskulptur og holdt foredrag i Ribe Havekreds. Der foruden spurgte svenske Katarina for nogle dage siden, om hvordan vores have ser ud ved forårstide og jeg må indrømme, at de fleste fotos som jeg har vist, har været fra perioder, hvor haven var på sit højeste om sommeren, derfor har jeg gået en tur rundt med kameraet for at dokumentere havens tilstand lige nu.

Rhododendron, R. x praecox er tidligt blomstrende, visse år allerede i slutningen af marts og ødelægges som følge deraf ofte af nattefrosten. Men i år har vi haft glæde af dens lange blomstringstid.

Igen var det en god oplevelse at besøge en havekreds med stor tilstrømning af lydhøre medlemmer, der var interesserede i formklipning og stillede mange spørgsmål. Vi medbragte et udvalg af planter som Inger solgte til et købelystnet publikum.

Vi var kommet så langt hjemmefra, at vi valgte at overnatte i byen. Ribe er jo en spændende by med sin atmosfære af historie,  gennem alle de smukke og velbevarede, gamle bygninger. Vi besøgte blandt andet Ribe Kunstmuseum.Vi fik en invitation til næste dag at besøge en af bestyrelsesmedlemmernes have, der viste sig at have en hel vidunderlig beliggenhed ned mod Ribe Å midt i den gamle del af byen.Lisa Adelhardts have har mange fine detaljer og smukke partier som vi oplevede på turen rundt i den gamle have. Vi håber, engang at få lejlighed til at se den om sommeren. Lisa og hendes mand er involveret i at arrangerer ture rundt til nogle af Ribe`s fine, romantiske gårdhaver. Nu vil vi holde øje med, hvornår havekredsen arrangerer disse rundvisninger.
Og så har jeg lavet en skulptur, der nu er anbragt i vores have. Egentlig består det oprindelig af mindre enkeltelementer, som jeg udførte for år tilbage, men jeg nu har samlet i en helhed. Materialet er træstumper og andet materiale, som jeg har fundet langs stranden. Det har opnået den smukke grå farve som vind og vejr kan tilføre den slags vraggods - fragmenter af alle mulige ting, der er endt i havet og nu er samlet i min skulptur. Den er tænkt som en uhøjtidelig ting, hvor man kan genkende et stykke fra en støvekost, et stykke fra et hyttefad, en stump fra en perforeret loftplade et rustent låg o.m.a..


Skulpturen er ikke skabt for evigheden, den består jo udelukkende af organisk materiale, der vil nedbrydes inden for få år, hvilket jeg finder tiltalende. Det er jo vilkårene for mennesker, dyr og planter på længere sigt.Nederst på skulpturen har solsorten lidt respektløs bygget sin rede - nej, det er gas - det var en forladt rede som jeg fandt andet steds i haven.Det er helt spændende, at gå på jagt med kameraet og udsøge sig detaljer, der kan virke helt arkitektoniske -  eller som konstruktivistisk kunst.Jeg postulerer ikke, at det er kunst. Det er blot "legebarnet", der igen er kommet op i mig, ganske som når jeg går i haven og får forskellige indfald med sten, planter og andre materialer, hvor jeg oplever glæden ved at udføre tingene og se resultatet deraf.Det handler vel om at se skønheden i det enkle og tilsyneladende unyttige, der kan rumme en egen poesi, hvor  sammensætningen af de mange enkeltdele kan lede tankerne og fantasien hen mod en helt anderledes skønhedsverden.De forskellige dele er sammensat lidt spontant, uden de store overvejelser og der opstår alligevel en komposition af lodrette og vandrette bevægelser.I visse partier med meget opadstræbende bevægelser kommer jeg til at tænke på store gotiske katedraler som for eksempel Nortre Dame i Paris. Monet malede på et tidspunkt en serie billeder af netop dette motiv i et sløret og flimrende impressionistisk sprog, hvor han "modellerer" dekorationerne i murværket op og lader det leve sit helt eget liv.


Haven lige nu, hvor vores mange stedsegrønne planter gør, at den ikke ser så bar ud. Vi går dog nu og glæder os over, at alle de løvfældende træer og buske er ved at springe ud - det er trods alt dem, der gør, at vi kan se forskel på årstiderne.De stedsegrønne og formklippede planter giver jo indtrykket af den "evigtgrønne  have", der året igennem bibringer haven en hvis frodighed.Lige sådan tager haven sig ud i dag, fredag den 15. april, hvor vi havde et dejligt lys, der svøbte sig om de klippede planters strukturer.

Den hvide Primula vulgaris lyser op i havens skovbund.Fuglene har indtaget deres plads på granitsøjlerne som om, at haven var klar til at tage mod gæster, men der er rigtig meget vi skal nå inden da.Inger fandt sig en lun krog, hvor hun kunne sidde med sit strikketøj - der skal blive til  en trøje til et barnebarn.Den lille vårskærm, Hacquetia glæder os hvert forår med sin lysende blomstring i stenbedet.Obtusa, solcypres står ved havens indgang og tager imod.Påskeklokken rammes af et solstrejf, så dens sande farve åbenbares.Kærmindesøster er begyndt at blomstre. Den har det med at så sig, hvilket kan give masser af frodighed og mange smukke blå blomster - helt uventede steder i haven.Vi har lungeurt med hvide blomster, hjembragt fra England og dens navn er naturligvis "Sissinghurst White".Den lille dværggran stod i sin krukke og havde det med at vælte om når vinden tog i den. Nu er den stammet yderligere op, hvorved den har fået en helt fin profil og er plantet over i et bed, hvor den markerer sig smukt.


Når vi vil have roser mellem stauder, planter vi dem i træbaljer, hvorved vi undgår at staudernes rødder generer roserne. I løbet af maj måned er baljerne helt dækket af stauderne.Den lille troldlærk, Larix k. Diana er sprunget ud de sidste par dage. Den står på sit hjørne mellem store sten og ser yndefuld og fornem ud.Buksbomkuglerne vil snart stå med nye skud, der kalder på indsatsen fra en saks.


                                        God påske

13 kommentarer:

 1. Jeres have er BARE så flot på alle årstider. Det er jo det charmerende at haven ændre sig gennem årets tolv måneder.

  Sjov og anderledes skulptur :-)

  SvarSlet
 2. Det at haven er så fuld af niveauer, stedstegrønne, sten, baljer, krukker osv. må bevirke, at det altid er en oplevelse at gå rundt i haven. Det er så flot, at I har fået så meget liv ind i haven - selv om vinteren :-)

  SvarSlet
 3. Ja, jag visste det, din have är meget, meget smuk även så här års! Fantastiskt! Det vintergröna är så fint tillsammans med det nya som kommer! Och snart är det dags att börja klippa buxbom och annat!
  Tack för de fina vårbilderna!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 4. Hej Jørn.
  Hvor er det en fin skulptur du har kreeret, jeg er også pjattet med drivtømmer, som har en ganske særlig farve. Det var en smuk rundvisning i jeres forårshave.
  Rigtig god påske til jer.
  Kh Lone

  SvarSlet
 5. Så kul att få se er trädgård i vårskrud, stommen med de vintergröna växterna är ju fantastiskt fin. Det är en härlig årstid som kommer nu med allt nytt liv!

  Tack för rundturen och en riktigt GLAD PÅSK hälsar Åsa

  SvarSlet
 6. Det var en god idé med at plante roser i tønder. Og jeg synes bestemt, din skulptur er kunst. Kunst er subjektivt og kan ikke diskuteres, efter min mening. Din skulptur ville pynte mange steder! God påske

  SvarSlet
 7. Fantastisk skulptur slet og ret.......som altid en kæmpe inspiration at kigge ind i jeres grønne univers. Mere grønt og flere former er en af de ting jeg arbejder efter at tilføre min lille have i år. Jeg har allerede plantet en buskbom i en møllesten efter at jeg så ideen hos dig.....nu venter jeg bare på den vokser lidt til.

  Rigtig god påske til jer
  Dorthe

  SvarSlet
 8. Dejligt at få en forårs tur i haven, det føles jo som at være hjemme igen. Og fin skulptur, minder mig om sommerferier i sommerhuset. Kan I have en god påske.
  PS: Sikke en fin trøje, den vil Aksel glæde sig til.
  Kærlig Hilsen Pernille i Luxembourg
  (datter af huset)

  SvarSlet
 9. Hey Jo/rn (we don't have that letter o+/ so I don't know what to do!

  I liked the driftwood sculpture a lot. Very creative! Your garden looks good in any season and that is wonderful. Mine is brown in winter with only a few trees staying evergreen.
  I like all the stone work. You have given me some good ideas for my garden.
  Happy Spring.
  David/ Tropical Texana


  Google Translate:
  Jeg kunne godt lide drivtømmer skulpturen en masse. Meget kreativ! Din have ser godt ud i alle årstider, og det er vidunderligt. Mine er brun om vinteren med kun et par træer opholder evergreen.
  Jeg kan godt lide alle sten arbejde. Du har givet mig nogle gode ideer til min have.

  SvarSlet
 10. Tak for rundturen i jeres forårshave, der er så meget at se på:) Din skulptur er virkelig skøn og din collage viser så fint hvor mange detaljer der er at fordybesig i:)) Forsat god påske.

  SvarSlet
 11. Kære Lisbeth, David, Pernille, Dorthe, Anette, Åsa, Lone, Katarina, Susanne og Madam Bæk.

  Tak for jeres venlige kommentarer om vores have og skulpturen. Begge dele udspringer jo af glæden ved at stykke ting sammen til helheder. Det fandtes jo alt sammen adskilt i tusindvis af stumper: - sten - planter - træstykker og alle de andre ting en have og en skulptur kan bestå af. Og her kommer vi til det helt fascinerende og spændende, nemlig til alle de mange forskellige måder, der findes, at samle tingene på. Der er vel lige så mange muligheder, som der findes mennesker. Så alt efter sind, smag, opdragelse, temperament, inspiration og hvad der ellers kan spille ind, skaber vi nogle ting, der nok fortæller en del om den enkelte udøver. Det er alt sammen med til at gøre vores liv mere rigt og spændende at leve.

  Kærlig hilsen Jørn

  SvarSlet
 12. Kære Jørn & frue. Jeg forestiller mig at I har været ca. 134 år om at bygge denne fuldstændig, fantastiske have op, for det betyder jo at jeg med mine "84" år på bagen umuligt kan nå at gøre jer kunststykket efter, og derfor må jeg jo læne mig tilbage og nyde det jeg kan få lov til at se fra jeres paradis. Min rolator skal virkelig være flad på alle hjul + reservehjul, for at jeg ikke kan komme til åben have hos jer... så vi ses bare, ikk' sandt!!??
  Mange smilende hilsner fra fru friis
  PS. Skulpturen er utrolig smuk :o)

  SvarSlet
 13. Kære Fru Friis
  Tak for dine søde kommentarer omkring vores have.
  Vi glæder os til at hilse på dig når du kommer til vores åben have arrangement.
  Kh. Inger og Jørn

  SvarSlet