mandag den 6. juni 2011

Kubistisk hæk


Hækken omkring vores "barokhave" var blevet for stor, hvorfor jeg gravede den op. Jeg fik den op i firkantede blokke, som nu er plantet  et helt andet sted i haven,  og er blevet til det jeg kalder en "kubistisk hæk". Jeg har altid været fascineret af kubismen både i maleri og skulptur. Blokkene skal med tiden blive til nogle meget præcise firkanter og har ikke længere funktion som en hæk, men bliver forhåbentlig med tiden til et dekorativt forløb af kuber.


Søndag havde vi besøg af en flok småpiger. De gik nærmest andægtigt rundt på gangene og syntes godt nok, at vi har mange planter. Er det mon i den alder, at de første frø til en fremtidig haveinteresse kan sås ? En af dem udtalte, at når hun blev pensionist, ville hun også ha´sådan en have.Mandag havde vi besøg fra Sverige. Der kom 42 mennesker med bus. De havde været til plantemarked i Den 
Geografiske Have i Kolding om søndagen og var nu på vej nordover til Frederikshavn for at sejle over til Gøteborg. Det var Sällskapet Trädgårdsamatörerna netop fra området omkring Götaborg, der nu på hjemvejen ville se et par haver. Det var hyggelige og interesserede mennesker, og de var i haven i halvanden time. De fotograferede på live løs og købte planter med glubende appetit, alt i medens de drak kaffe og roste, hvad de så.Den hvide snefrytle, Luzula nivea blomstrede og stod og vejrede svagt i det stille vejr.Den gule valmesøster, Meconopsis cambrica og en hvid og blå storkenæb i modlys.Den rustne skulptur (kloakrist) er tæt på at blive skjult af en elfenbensklokke. Jeg skal prøve at vise den, når den blomstrer.Iris sibirica skjulte sig lidt i skyggen.Dværgsyrenen til højre i billedet udsendte sin helt vidunderlige duft.Der var et væld af farver langs stien.En tordenbyge lige før gæsternes ankomst havde fyldt fuglebadene op.Hosta´erne klarer sig fint i krukke herinde i skyggen.Den orange azalia markerer sig stærkt.De store Hostablade er dekorative og giver en dejlig ro i billedet.Endnu en kort stund står Rhododendron og Azalia  i blomst.


Der er jo en dejlig stor farvemæssig variation mellem de mange Hostatyper.Stillestående tordenluft lige før det bryder løs.
12 kommentarer:

 1. Hold da op hvor ser det hele godt ud, elsker grønt i grønt. Får masser af ideer, tak fordi I deler det.

  SvarSlet
 2. Endnu engang dejlige billeder fra jeres have. Det ser spændende ud med de kubistiske buksbom, det bliver godt.

  SvarSlet
 3. Det er en utrolig flot have i har. Jeg får også mange ideer. Tak for de skønne billeder.

  SvarSlet
 4. Det er så inspirerende, uha! Jeg giver Anette ret, de flyttede buksbom er meget spændende, der er noget Tage Andersensk over det ternede indtryk (hvis du ikke har noget imod jeg siger det)

  SvarSlet
 5. Supergod ide med kubebuksbom. Jeg kan jo se at I er ret ferme til klipning af buksbom og andre flotte formklippede. Det er meget smukt. Jeg kigger på alle de superflotte fotos og tænker - jeg MÅÅÅ have lidt mere formklippet i haven. Ønsker mig brændende taks og håber at det bliver i år. ;)
  Tak for kigget

  knus
  Eva
  evigglade.blogspot.com

  håber at jeg kommer til åbent hus i august. :)

  SvarSlet
 6. Alt ser vidunderlig. Det var en masse arbejde at flytte disse planter. Det bliver sjovt at se fremtid billeder af dem.
  Jeg er ude af skolen nu og kan besøge oftere.
  Happy Havearbejde. :-)

  David / Houston, Texas

  SvarSlet
 7. Hej Jørn og Inger.
  Det bliver super flot med de kuber. Jeg har også et eller andet med at klippe i firkanter. Bl.a har jeg en masse stubbe fra blommetræer som jeg formklipper...Det må jeg da vist snart vise på bloggen.
  Hyg jer.
  Kh Lone

  SvarSlet
 8. I don't understand a word of the post, but the images are beautiful, the garden magnificent and the design just perfect.

  Thank you!
  Michael

  SvarSlet
 9. Hej Jorn. Der er godt med liv i jeres have, og det kan man jo godt forstaa, den er helt vidunderlig. Det er ikke kun valget af de forskellige planter, som man bliver betaget af, men ligesaa meget de forskellige materialer, som I har brugt til stierne, og alle de skonne krukker, vandtrug, baenke osv. sat hist og pist som giver en helt speciel stemning. Ja, og saa selvfolgelig al den klippen i form , ars topiaria, som jeg selv er en stor tilhaenger af! Det er virkelig en have med atmosfaere .
  Kh Jane

  SvarSlet
 10. Hej! Det blir säkert mycket läckert med kuber i trädgården i kontrast till allt mjukt och runt! Funderar på hur du ska få buxbomen att komma med nya blad på stammarna...... När jag var på trädgårdsresa i England förra året fick jag där tipset att skrapa lite med en nagel på en bar stam, på så vis skulle nya blad lockas fram. Har provat detta med blandat resultat. Det skulle därför vara intressant att höra dina erfarenheter.

  Ha det gott
  Åsa

  SvarSlet
 11. virkelig imponere have, især stierne med sten.
  Kan du give nogle gode råd til hvordan man griber det bedst an' med at lægge sådanne nogle sten på en sti ???

  SvarSlet
 12. Hej Åsa

  Tak for din kommentar. Jeg har erfaring for at det kan tage lang tid før der kommer blade på buksboms bare grene. Tak for tipset om at ridse grenene for at fremme bladsætningen - det vil jeg prøve.

  Kh Jørn

  SvarSlet