søndag den 26. juni 2011

En have i Testrup


Denne gang skal det handle om en helt anden have end vor egen. Haven er beliggende ved Den gamle Smedje i  landsbyen Testrup lidt sydvest for Aarhus. Ud over den meget smukke have rummer Den gamle Smedje har også en spændende antikbutik, "Boutique Rosen", hvor der sælges ting til hjem og have, ligesom der også findes et plantesalg ved det gamle væksthus.


Vi blev opmærksom på haven gennem en artikel i tidsskriftet Janne d´Arc for et par år siden og har siden besøgt stedet flere gange og altså senest i dag søndag til deres åben have arrangement.

Stedet er skabt af stedets ejere, ægteparret Margit og Frank Oleson og deres knap 2000 kvm. have emmer af romantik. Stedet er så besjælet af skønhed, at det må trænge ind i enhver skønhedssøgende og nå ja - besjæle ethvert følsomt havemenneske. Der findes naturligvis mennesker med et følelsesliv som en flodhests, men de søger jo sjældent til haver.Haven er delt op i mange hyggelige haverum, der er forbundet af smalle græsgange eller små markstensbelagte gange. Haven er ikke pillen og nusset, men udstråler en naturlighed, der i høj grad tiltaler mig.


 Haven er rigt beplantet med historiske roser, stauder og krydderurter. Og på et tidspunkt finder man frem til et spændende gammelt væksthus, der også rummer alverdens herligheder. Det samme oplever man ved en helt ny pavillon.Undervejs på turen rundt i haven støder man på stedets righoldige antikke og gamle ting. Man kan have forskellig holdning til sådanne ting i en have, men jeg må sige, at lige netop her indgår de sammen med havens naturlige stil på en selvfølgelig og charmerende måde og i tankerne lader man sig let forføre til at begynde at placere tingene i den hjemlige have. Først på hjemvejen kommer man til fornuft og erkender, at det nok ikke vil gøre sig helt på samme måde i enhver have.Helt ude i havens yderkroge kan man, trods havens mange andre gæster, blive grebet af en stemning af "skovensomhed" - i en søgen efter "poesiens blå blomst".

Inger dybt hensunket i havens stemning og skønhed. Vi ankom lige efter at de havde fået en regnbyge og haven stod derfor og åndede af friskhed og mange fine dufte.


En gammel stol rummer en overraskende opstilling, der både er kunstnerisk og poetisk fin. Jeg kunne forestille mig, at det er Margit, der har skabt den.Indbydende ser det ud, når der flere steder er dækket op til te og man føler trang til at sætte sig og lade havens fred falde over sig.

Der er åben have igen den 30.og 31. juli samt den 27. og 28. august kl.10-17. Adressen er Testrupvej 117, Testrup, 8320 Mårslet.                        Boutique Rosen er åben hver weekend: Fredag kl. 15-18 og lørdag-søndag kl. 12-17

13 kommentarer:

 1. Tusind tak fordi du tog os med på en tur ind i den dejlige have.
  Kan godt forstå du holder meget af den, minder meget om jeres skønne have :-)

  SvarSlet
 2. Hej Jørn
  Sikken skøn plet. Tænk at gå rundt og nyde al den skønhed. Det må have været en rigtig dejlig dag.

  Knus fra
  Eva
  evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 3. Kære Jørn og Inger.

  Tak for en dejlig rundtur i endnu en smuk have. Den der jern-pidestal må gerne bo hos mig.
  Vi ses jo senere på ugen til have-snik-snak....-pyh så har jeg da ikke følelsesliv som en flodhest, hi hi ... skør sætning.

  Kh Lone

  SvarSlet
 4. En virkelig smuk, romantisk og lidt ja , 1800 tals agtig have, dèr kunne man helt sikkert tilbringe mange timer, og hele tiden finde nyt.
  Jeg er sikker paa, at I har haft en rigtig god sondag!
  Kh Jane

  SvarSlet
 5. Nydelig og stemningsfult! Ikke visste jeg at det var så mange flotte hager i Århusdistriktet, dengang jeg gikk blomsterdekoratør kurs på Beder gartnerskole..men så var man nok en smule ung og enda ikke fullt ut grepet av hagebasillen heller..det var jammen synd! Tone

  SvarSlet
 6. Skønne detaljer fra denne have, jeg troede først at det var et trick foto fra jeres egen have da jeg så det dækkede thebord - jeg kan jo nok forstå, at I ikke har tid til at sidde til bords hjemme i haven - der er vist alt for meget der skal gøres :-)
  En stol med sæde af blomster - DET må jeg altså ha' ;-)

  SvarSlet
 7. Det var da en utrolig charmerende have. Dejligt, du tog os med på turen :-)

  SvarSlet
 8. Den have er sundt for sjælen, sikken ro den have udstråler :)

  SvarSlet
 9. Hej alle.
  Tak for jeres kommentarer.

  Tim. Jeg tror du har ret. Der findes virkelig haver, som er sund for sjælen. Man kan også opleve det ved billedkunst, musik, arkitektur, kunsthåndværk o.a., man får det ind under huden og det påvirker sindet. Det er vel det man kalder en kunstnerisk oplevelse.

  Signe. Ja, det er da dejligt, at have nogen at dele oplevelserne med, som har lyst til at følge med på turen rundt.

  Sussi. Jeg forstår godt din forvirring, for det er slet ikke vores stil med så flot opdækning i haven. Jeg kan godt følge din begejstring for stolen. Man havde fjernet sædet og anbragt en skål til jord, hvori der så var plantet.

  Tone. Du må hellere tage på en tur herned igen. Nu efter du er blevet så kraftig angrebet af
  havebasillen.

  Jane. Ja vi havde en rigtig dejlig søndag i den have og følte os netop hensat til 1800-tallets romantiske periode. Jeg manglede blot en høj hat og Inger en kjole i krinoline.

  Lone. Det var hyggeligt, at du fulgte med. Jeg kan godt se, at pidestalen ville gøre sig hjemme i din have. Vi glæder os til at se jer i weekenden.

  Eva. Også tak til dig, fordi du fulgte os på turen rundet. Ja, det er en skøn plet og jeg er sikker på at vi gentager turen på et andet tidspunkt.

  Vivik. Velbekomme og tak fordi du også fulgte med. Måske har du ret i at haven kan minde lidt om vores egen.

  SvarSlet
 10. Dette var en fantasisk rundtur i en helt alldeles nydelig hage! Her må vi virkelig ta turen når vi kommer til Danmark. Vi har sommerhus i Djursland, men reiser ofte inn til Århus på besøk til familie og venner, og da håper jeg vi får anledning å besøke dette fantastiske stedet viss de har åpent. Takk for titten Jørn, dette var fornøyelig!:)
  Hilsen fra Norge,
  Anne Karin

  SvarSlet
 11. Hej Anne Karin

  Vi kender turen ind til Århus fra Djursland. Har selv sommerhus ude på Mols og glæder os altid over at komme til Århus, der er en dejlig by og når man så kan kombinere turen med en spændende have, er det helt perfekt.
  Kh Jørn

  SvarSlet
 12. Fik osse set denne smukke have ......så gad vide om vi var der på samme tid ;-)))))
  Sjovt at se andres billeder af samme have

  SvarSlet
 13. Åh, det bringer minderne frem ;-) Så denne have for omkring 10-11 år siden, og vi boede lige i nærheden (Mårslet), inden vi flyttede til Fyn.

  Ja, den er virkelig meget, meget smuk :-)

  SvarSlet