mandag den 12. december 2011

Grøn energi.Det er vel sjældent, at man tænker på den grønne have som et terapeutisk sted, for egentlig er det jo blot noget, vi får i tilgift, til alt det andet vi føler at få derude.


Haven giver os energi. Det er en kendt sag, at den grønne farve virker beroligende på vi mennesker. Men nyere forskning viser, at det man kan kalde for grøn terapi, altså haveterapi, er dobbelt så virksomt som almindelig terapi og meget bedre end piller.Derfor er det dejligt, at have en have og føle den naturlige tiltrækning den har på én. Vel nok fordi vi fornemmer det at være i haven som en kraft af psykisk velbehag, jordforbindelse og god energi. Jeg oplever lidt af det alt sammen nu, ved blot at sidde og betragte billederne fra vores grønne have - de løfter sindet og gør mig simpelt hen glad.Når vi bevæger os ud i haven, oplever vi, hvordan de mange grønne plantelag udgør havens rum og arkitektur. I øverste etage danner træernes kroner et loft, længere nede danner forskellige buske et slags møblement af mange forskellige elementer, og længst nede er gulvet i form af alle de grønne bunddækkeplanter.Planterne de byggeklodser, hvormed vi bygger haven op. Lave hække kan anvendes til en opdeling af haven i rum.
Stierne snor sig gennem haven. Da jeg anlagde dem lagde jeg græstørvene og al jorden, jeg gravede op ud til siderne, hvilket gav små bakker, som senere blev til hævede bede. Derfor kan stierne nogen steder minde om en gammel hulvej.

Også løvhytten i vedbend er arkitektur med en rumlig virkning. Den eneste vedligeholdelse er at klippe og flette den lidt i siderne.Undertiden falder jeg for fristelsen til at klippe mig ind på en lille kuglegran som denne. Hvorved den kan få et helt selvstændigt udtryk. Et sådant nyt lille træ skal jo have en udsøgt plads i stenbedet, dels fordi at den nu er noget særligt og dels for ikke at drukne mellem alle de andre vækster.Haven rummer mange stedsegrønne nåletræer. Stenene er en god variation mellem de grønne vækster.                             Rosen Raubritter er også god til at bryde mellem de grønne strukturer.Når man over nogle år har formet sig en kegle i buksbom, kan man lege videre med den ved at forme den til en spiralform.Bind en snor nederst i planten og lad snoren beskrive spiralbevægelsen opad gennem planten, bind den fast øverst, og hvor snoren strammer, klipper du ind. Fjern snoren og klip dybere ind. Nu skal den blot klippes gennem årene, hvorved den bliver smukkere og smukkere.                             Fra de størst til de mindste af havens klippede vækster.Fra siddepladsen har vi et kig ud i haven til grønne cotoneaster-kugler, græsser og stauder. Møblerne er placeret  under en Askbladet Løn, der er letløvet og brogetbladet og danner en naturlig parasol, hvorunder vi finder skygge på varme sommerdage.Denne thuja var en af de først planter jeg klippede i form. Men efterhånden var den blevet for stor til sine omgivelser, hvorfor jeg forsøgte at lette den lidt.Og lettere blev den. Jeg vidste i begyndelsen ikke rigtig om jeg kunne lide resultatet. Men ret hurtigt blev jeg glad for den nye skulpturelle værdi den have fået, især grenenes fine lys- og skyggespil.Det, at denne dejlige caprifolium, Lonicera japonica, "Aureoreticulata", klatrer op i træet kan medvirke lidt til lidt af den "vildskab", som vi sætter så stor pris på i haven.


                           
                             Der skal ikke så mange træer til for at opnå en karakter af skovbund.Man kan forbavses over, hvor mange tanker der kan komme til én, medens man sidder og kigger på et grønt udsnit af haven.Bladenes forskellige størrelse og form giver mulighed for en rigdom af variation og skønhed, hvor blomsterfarver kunne gribe forstyrrende ind.

Kig ned ad havegangen og betragt alle de mange sten, der er lagt ned i den. Jeg læste om en væver, der talte om alle de mange tanker hun sammen med alle de forskellig farvede garner vævede ind i sit arbejde. På samme måde tænker jeg nu på alle de tanker, jeg har lagt ned mellem stenene.
Den klippede buksbom blev påbegyndt som stikling. Også her kan mange tanker downloades medens man sidder i fred og ro og åbner op og reflekterer over livets tilskikkelser.
Her skaber den hvide Stolt Kavaler en god variation til de ret kompakte, formklippede buksbom.Raketblomst, Kniphofia er en forunderlig blomst, hvor den gulgrønne farve stiger opad i blomsten for at ende som rød.Vi har brug for at vende tilbage til naturen for at få harmoni - til noget oprindeligt som vi har gjort i tusind år.Den dejlige sølvgrå Cypresurt, Santolina chmaecyparissus stammer fra middelhavslandene og er knap hårdfør hos os. Men den er med sin duft og farve værd at interessere sig for, og lader sig på grund af den neutrale farve let indpasse mange steder i haven.Den grønne energi strømmer ud fra fra klippede former som disse. Den store grønne firkant fanger øjet, lader det dvæle en tid for at finde ro, før det søger videre, på opdagelse mellem nye grønne former.De opadstræbende søjletaks har en god energi, der sender tankerne hen mod middelalderlige gotiske katedraler.


 

Sæt dig, og lad hvilen og roen falde over dig. Det at opholde sig i haven skal ikke kun handle om arbejde, man kan også gå rundt på må og få, tilsyneladende i lediggang og søge fordybelse. Kierkegaard siger i et af sine skrifter: Lediggang som sådan er ingenlunde roden til alt ondt - tvært imod - det er en sand guddommelig tilstand, når man blot ikke keder sig.
                         Græssernes lethed gør dem værdifulde som indvånere i havens plantesamfund.Jeg er glad for dette kig ind i en beplantning med lys og skygge. Den mørke skygge antyder lidt mystik i modsætning til lysets klarhed. De grønne farvers forskellige toner giver ro og harmoni.Stringent klippede former mod fritvoksende vækster giver variation gennem tyngde mod lethed. Frodighed er et af kodeordene - jorden skal dækkes af plantevækst og så fortsættes det op ad i flere etager.Mange planter som jeg satte i min haves bløde muld, de kom fra fjerne lande. På turen rundt ad havens stier jeg smiler og nikker til hver især, så de kan føle alle, at de for mig har stor værdi i denne havens symfoni.
16 kommentarer:

 1. Så blev det sommer igen, i hvert tilfælde i sindet. Sikke mange dejlige billeder. Jeg må altså finde tid til at komme forbi den skønne have - engang.

  God Jul til Jer
  Hilsener fra Helga

  SvarSlet
 2. Tak for opladningen. Lige hvad vi trængte til.

  Marianne
  Den Helbredende have

  SvarSlet
 3. Grønt ER godt for øjnene, nu er det bevist igen. Det ser nemt ud med den spiraklipning med snor...meeeen, jeg tror nu ikke at det er så let for en nybegynder :-)

  SvarSlet
 4. Jeg blir så inspirert av dine lekre bilder av alt det grønne. Buksbom skal jeg defintivt skaffe meg. Formklipping er morsomt, og spiralformen skal prøves!
  Du skriver om det visuelle, som er for øyet, men duften, da! Duften av det grønne er så deilig. Ingenting er som å komme ut i skogen en vårdag, kjenne duften av fuktig mose og nåletrær som omkranser oss. Da er det vår! Men nå er alt ute hvitt, og julen står for døren.
  Ønsker deg en fredfull adventstid!

  SvarSlet
 5. Hej Helga
  Tak for din kommentar. Sommer er godt, ikke mindst i sindet. Vi vil glæde os til at se dig i haven.
  God jul.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 6. Hej Marianne
  Tak for kommentaren. Det er da rart at kunne ordinere, hvad mennesker trænger til.
  God jul
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 7. Hej Sussi
  Tak for kommentaren. Jo, det er faktisk let at klippe en spiral efter en snor. Jeg kan kun sige prøv det.
  God jul
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 8. Hej Krepsemor
  Tak for din kommentar. Det glæder mig, at du bliver inspireret af mine billeder. Jeg er enig med dig i, at duftesansen er vigtig og berigende. Dufte kan også bringe minder frem, helt fra de første barneår.
  God jul
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 9. Hei
  :)
  Dette var en helt fantastisk "reise" i ord og bilder ! Slutter aldri å forundre meg over hvor vakker en hage kan bli.
  Tusen takk for at du deler ditt "paradis" .
  Ønsker dere en riktig fin jul.
  Vennlig hilsen Britt

  SvarSlet
 10. Hej Jørn
  Dejlige billeder til fortsat inspiration.
  Tak for tippet til, hvordan man får en spiralformet buksbom.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 11. Hej Jørn, hvor er jeg vild med dine formklippede vækster. Man bliver aldrig træt af, at se på altdet grønne. Klipper du også din askbladet løn??
  En dag når du har tid, kunne du så ikke fristes til, at skrive lidt om nogle af alle dine smukke bunddækkende planter??

  Ha' fortsat en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 12. Hej Britt
  Tak for din kommentar. Det glæder mig, at du var med på "rejsen i ord og billeder". Det er rart at vide, at der er nogen, som finder ind på min blog og har glæde af den.
  God jul
  Kh Jørn

  SvarSlet
 13. Hej Kirsten
  Tak for kommentaren. Der er dejligt for mig at høre, at du finder inspiration i mine billeder.
  Velbekomme med tippet til at lave en spiralform. Du skulle prøve det engang - det er rigtig sjovt og kan let udvikle sig til en passion med l den formklipning.
  God jul
  Kh Jørn

  SvarSlet
 14. Hej Madam Bæk
  Tak for din kommentar. Jeg tror heller ikke at jeg nogen sinde bliver træt af havens grønne look. Den askbladede løn er et stort træ på 10-12 m. så jeg nøjes med at tynde lidt ud i grenene en gang i mellem. Tak for tippet med bunddækkeplanterne, det skal jeg have i erindring.
  God jul
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 15. Kære Jørn
  Endnu engang TAK for de smukke billeder! Der er ingen tvivl om, at I har en dejlig have, og du er god til at tage billeder af den.
  Jeg har det som dig - får energi af alt det grønne.
  Således inspireret af den seneste udgave af Haven (her tænker jeg på artiklen om Helga Hald) har jeg nu lavet en ren haveblog - den gamle var blevet for rodet, og det er jo i haven at mit hjerte ligger!
  Og jeg ønsker mig en have som din, men ved ikke om jeg kan overkomme at lægge alle de sten...
  Det er godt at have planer, så må vi tage det lidt hen ad vejen.
  Glædelig jul til dig og Inger, fra Line

  SvarSlet
 16. Kære Line
  Tak for din kommentar. Jeg blev glad for at høre fra dig. Selvfølgelig skal du da på banen igen med en haveblog, du der er så entusiastisk og haveinteresseret. Jeg glæder mig til at følge din nye blog om din have - med mange eller få sten. Men det med stenene kan jo komme hen ad vejen, som man siger. Du har formodentlig ikke så langt ud for at finde dem og endelig har du jo Dennis til ar hjælpe med de helt store og tunge.
  God jul til dig og din familie.
  Kh. Inger og Jørn

  SvarSlet