onsdag den 28. december 2011

Grøn vækst


Nu glemmer vi, at det er vinter.


  
Det grønne repræsenterer håbets, det levende og vækstens farve. Generelt symboliserer det grønne livet og man kan sige, at den grønne farve er naturens, roens, fredens og harmoniens farve og virker derved afbalancerende og beroligende på os derude i haven. 

Der kan tænkes tanker på min grønne havebænk - positive grønne tanker - som flagrer mod havens cyklus og fortoner sig i lyse, lette nuancer mod blåt.Grønne tanker udkrystalliserer sig i kreative drømmesyn og bevæger sig frem mod en poetisk virkelighed, hvor haven bliver til.Hvorfor skal alt åbenbares straks? Græssernes lette gardiner kan sløre udsynet og spænde forventningerne.På vandringen rundt i haven møder vi blomsterurnens fletværk i jern, der er en hilsen fra en romantisk fortid.

De klippede strukturer er medvirkende til at havens vildskab ikke bliver total, men skaber ro og hindrer kaos i  al den grønne vækst.

Et stykke middelhavsnatur indskrænket til en lille zinkbaljes flytbare og overskuelige rejsemål.         Inde i det grønne mørke henslænger dagen sine brugte timers udbrændte muligheder.Nu titte til hinanden de favre blomster små - det grønne løv det holder håb i live; 
de muntre fugle små tænker grønt fra de kan gå og synger om livets glade stunder.

Kugle ved kugle fører beskueren gennem en grøn verden, der sine steder lader lyset trænge ned til selv den mindste plante, og havens vækster betones, træder i karakter og antager deres form.


 Harmonien mellem bladenes størrelse, form og farve repræsenterer en verden af skønhed, der kan lignes ved glæden at opleve kunst, hvor man finder sammenhænge, der synes at være i overensstemmelse med noget i én selv. Haven er lagdelt i mange grønne lag, fra gulv til loft et monokromt rum, inde i skyggen er det svalt og lindrende.


Bispehues rødmende blade sitrer af blusel ved sådan at adskille sig fra de grønne omgivelser, uden at ane, hvor smukke de i virkeligheden er.

En dværggran knejser stolt i haven, blot fordi den bor i egen krukke.


Man bør vel nyde hver eneste tur rundt i sin have, som var det den sidste.

Havens grønhed associerer til naturen, men haven er vel nærmest kultur, der er styret af menneskehånd  og som overvejende giver frugtbare tanker.


     Illusionen af skovbund virker mere overbevisende, når den befinder sig trygt under træers kroner.
Sten ved plante og plante ved sten strækker sig dybt ind i haverummets mikrokosmos, hvor stenene optager dagens solvarme og afgiver den igen til de nærmeststående planter hen over natten.Forvildede  sødskærm dukker troskyldigt op i staudebedet uden invitation - vi vælger at ignorerer det, da vi erfarer, hvor godt den falder ind i selskabet.
Grydeskeer dukker op af køkkenhavens grønne virvar med små nyttige oplysninger om krydderurternes navne.En komplementær farveklat kan være som en gæst fra en anden verden, der skaber opmærksomhed, liv og spænding omkring sig.


Disse gamle olivenoliekander fandt vi i Provence for år tilbage. Hver sommer siden da er de indgået som en slags staffage, hvor vi synes, at de med deres rustikke udseende, harmonerer med havens partier med sten og planter.Rosa Pas de Deux kravler op i sit træ, så omverdenen kan se og beundre dens smukke balletskørt.


 


                                             


16 kommentarer:

 1. Hej Inger og Jørn
  Ja, der er noget at glæde sig til, nu hvor lyset er vendt tilbage.
  Dejlige billeder man kun kan blive i godt humør af.
  Tak for kigget på jeres blog gennem året.
  De bedste nytårshilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 2. Aaah, tack för den underbara turen rundt i din hage, precis vad jag behövde. Gid, den som kunde ha varit på det föredraget :)

  SvarSlet
 3. Tack för vackra trädgårdsbilder som vanligt! Era fina oljekrus gillar jag mycket.

  Gott Nytt Trädgårdsår 2012 önskar Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 4. Tack för den underbara bildkavalkaden! Så mycket inspiration på en gång att det nästan är svårt att ta in allt. Har scrollat upp och ner flera gånger:).
  Pas de Deux har jag länge tänkt beställa, men ännu har det inte blivit av.
  Ha det gott!

  SvarSlet
 5. Aaaaaaaaaaaaaah, tak for turen i din have.

  Jeg besøger den jævnligt her på nettet og må desværre nøjes med det, da jeg bor for langt væk (Bagsværd).
  Men jeg nyder besøget hver eneste gang og går ad de samme stier igen og igen og tager de samme vue ud over dine bede og ser noget forskelligt hver gang.

  Ja.
  Grønt er godt for øjnene (og sjælen, det lille store pus).

  Havehilsner fra
  Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 6. Ja, der kan drommes mange gode havedromme , naar man kigger paa billederne fra din vidunderlige have, saa fuld af inspiration og sjael. Knus - Jane

  SvarSlet
 7. Smukt og poetisk som altid - tak for turen :o) Igen glædes jeg over din evne til at dække jorden så fuldstændigt og harmonisk, jeg har vist meget at lære... Vil prøve om jeg kan komme til Haderslev den 18. januar.

  SvarSlet
 8. Hej Kirsten
  Ja, det er dejligt at tænke på at det går mod længere dage og lysere tider. Det er hyggeligt, at du har fulgt med på bloggen gennem året.
  Godt nytår
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 9. Hej Mia
  Velbekomme. Det er rart at erfare, at der er mennesker, som har glæde af at følge bloggen. Ja, du bor unægtelig langt fra Haderslev, hvor jeg holder foredrag.
  Godt nytår.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 10. Hej Anna
  Det glæder mig, at du synes om mine havebilleder. Ja, vi er også selv glade for de gamle kander, der jo virkelig kan kaldes for brugskunst.
  Godt nytår
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 11. Hej Maria.
  Det glæder mig, at du finder så megen inspiration i billederne. Ja, rosen Pas de Deux er smuk, velduftende og virkelig værd at anskaffe sig.
  Godt nytår.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 12. Hej Marianne
  Ja, du har også langt til Haderslev. Vore havestier er hurtigere tilgængelig, og du skal altid være velkommen.
  Godt nytår.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 13. Hej Jane
  Ja, det er dejligt med gode havedrømme - og drømme i det hele taget. Uden disse ville livet være fattigere.
  Godt nytår
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 14. Hej fru Friis
  Ja, vi er meget optaget af at få jorden dækket med mange af de dejlige bunddækkeplanter, der findes. Det ville da være hyggeligt, om du kom til Haderslev, hvor jeg yderligere vil snakke om bunddække og vise billeder af en hel masse andet vedrørende vores fælles interesse, haven.
  Godt nytår.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 15. Jeg kan virkelig godt lide din rock haveplanter og harmoni. Jeg ønsker at være på linje med dig.

  SvarSlet
 16. Pgslot แหล่งรวมสล็อตสุดฮิต โบนัสแตกง่าย 100 % แจก free เครดิต PG เพียงแค่สมัครสมาชิก สามารถเข้าเล่นได้ตลอด 24 ชั่วโมง เล่นง่าย ได้เงินจริง ฝากถอนด้วยระบบออโต้

  SvarSlet