mandag den 5. december 2011

Italienske stemninger.Dette er ikke nogen rejsebekrivelse, men blot billeder - flygtige detaljer - fra mange forskellige haver, som vi har oplevet på gentagne rejser i Italien.


Billederne, håber jeg, kan antyde lidt af de stemninger, som vi har fornemmet, og som gennemstrømmede solfyldte dage med farver, lys og skønne haveoplevelser.


Det ville nok være vanskeligt at oversætte de store klassiske haver til en dansk parcelhushave og det ville vel også være meningsløst at forsøge. Men jeg har erfaret, at man kan lade sig inspirere af en haves sjæl og stemning, for derefter at dykke ned i detaljerne, omforme dem lidt, for på et eller andet tidspunkt, at lade dem komme til verden i en lille dansk have.Et rokoko-anlæg i stærkt forfald, anlægget er beliggende i Rom`s Botaniske Have. Vi besøgte haven gentagne gange over nogle år, og jeg gennemfotograferede anlægget, der stammer fra haven til en rigmandsvilla i Rom`s udkant engang i midten af 1700-tallet. Jeg var stærkt optaget af skønheden i forfaldet - det smuldrende murværk og naturen, der trængte sig på.. Sidst vi besøgte haven, var anlægget under restaurering, og fortryllelsen, jeg havde oplevet, var ligesom afbrudt.Guirlande i vedbend er måske en ide?Hos en grevinde i Norditalien fandet jeg disse smukke søjler i buksbom. Bagved er den ægte vare, som næsten er skjult og øverst ses adelsskjoldet med heste, der antyder, at her engang var hestestutteri.
                                Udsnit af haven ved Villa Medici uden for Firenze.

I de store klassiske haver søger jeg ofte ud i de fjerne og mere ydmyge hjørner, hvor havens gartnere har deres værktøj og remedier, steder, der emmer af håndværk og havekultur, hvor også havens orangerier ofte findes.Tænk at rejse gennem de blide, bløde toscanske landskaber og nå frem til smukke haver, fyldt med oplevelser.


                                       Villa Le Balze i Fiesole.                              Figus op og ned ad søjler.                             Også urtehaven findes ofte placeret i det mest afsides hjørne af haven.
Vi besøgte en mand, der havde anlagt sin krydderurtehave op ad en trappe - virkelig en smuk og genial løsning. Og her kan man vel sige, at han er et menneske, der i den grad "går op" i sin have!                             En virkelig smuk og adstadig trappe, der fører ned i en lige så smuk have.

                              Smukke haver beliggende i norditalienske landskaber.


Billede fra Firenze. Den italienske renæssance opstod i Toscana omkring byerne Firenze og Siena i slutningen af det 14. århundrede. Renæssancen afsluttede middelalderen og fik stor kulturel betydning blandt andet ved bygningen af domkirken i Firenze og Peterskirken i Rom. Perioden fostrede kunstnere som Michelangelo og Leonardo da Vinci, der i begyndelsen blev understøttet af Medicierne, en rig og magtfuld slægt, som byggede deres villaer med tilhørende haver i dette område, og disse er bevaret helt op til i dag, hvor vi havenørder kan rejse rundt og opleve dem.


Renæssancen, der opstod i Firenze-området udviklede sig, og bredte sig op gennem Europa og efter to hundrede år, altså i 1500-tallet nåede den op til Norden.
Haven ved Villa d´Este, i Tivoli uden for Rom, er et af højdepunkterne i italiensk havekunst. Den blev påbegyndt omkring 1550. Efter at jeg lige har oplevet de mauriske haver og vandets betydning for disse, må jeg sige, at Villa d´Este  lader dem  ikke noget tilbage at ønske. Og måske kunne der tænkes en linie, en direkte påvirkning fra de mauriske haver til Villa d`Este?
Ordet renæssance betyder genfødsel, og det som genfødes er interessen for den græske- og romerske oldtid.
Renæssancens bygningsarkitektur er derfor stærkt inspireret af oldtidens tempelbyggeri under anvendelse af søjler, pilastre og kupler.


14 kommentarer:

 1. Tak for en dejlig rejse i Italien. De meget smukke billeder får mig til, at drømme tilbage til i sommer, hvor jeg tilbragte søllede tre dage i det Italienske.

  Ha' en dejlig dag :-)

  SvarSlet
 2. Hej Madam Bæk
  Tak for kommentaren. Det er dejligt, når man kan drømme sig tilbage til noget rart og tre dage i Italien er bedre end ingenting.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Tak for skønne inspirerende billeder.

  Ja, den krydderi trappe er genial :-)

  SvarSlet
 4. Tak for en dejlig rundtur i nogle skønne italienske haver. Det må vist prøves engang.

  SvarSlet
 5. Vauw, siger jeg bare.
  Hvor er det flot og rustikt.
  Jeg har italienske haver tilgode. Til sommer bliver det nok til Sydtyskland, Østrig og Insel Mainau i Bodensøen.

  SvarSlet
 6. Hej Gitte H
  Tak for kommentaren.Ja, trappen er utrolig godt fundet på. Jeg kan huske, da jeg gik op og ned ad den, at jeg tænkte - det her er noget særligt.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 7. Hej Lene
  Tak for din kommentar. Ja, de italienske haver kan stærkt anbefales. Nu, hvor jeg har siddet med billederne, tænkte jeg, at det er noget af det bedste vi har oplevet.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 8. Hej Helga
  Det er rart, at have noget godt til gode. Men Sydtyskland, Østrig og Bodensøen lyder også dejligt.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 9. Skønne billeder med en masse inspiration :-))

  Glæder mig til maj, hvor jeg skal til Rom og se haver.

  SvarSlet
 10. Hej Vivi
  Tak for din kommentar. Du kan godt glæde dig til Rom. Maj er en dejlig måned dernede. Vi har været der rigtig mange gange og føler ikke rigtig at vi er færdig med byen. Husk nu at have godt med strøm på kameraet.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 11. Kære Jørn
  Tak for den vidunderlige billedserie. Jeg tabte både næste og mund - af ren og skær beundring. Hvor er I heldige I har været i så skønne haver. Det er jo det ypperste. MEGET MEGET SMUKT.

  Mange tak fordi du delte dine flotte billeder, der jo er lige til en bog. ;)

  SvarSlet
 12. Hej Eva

  Tak for din kommentar. Ja, vi føler os egentlig også heldige, at vi har haft mulighed for at komme rundt til så mange smukke italienske haver. Men det er jo også dejligt, at have mulighed for at dele oplevelserne med andre haveinteresserede, der forstår at værdsætte billederne.

  Kh. Jørn

  SvarSlet
 13. Hej Jørn
  Helt fantastiske billeder, som man bliver inspireret af. Jeg er også enig, de er lige til en bog.
  Tak for kigget.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 14. Hej Kirsten
  Tak for kommentaren. Jeg tror, at det er sjovere at blogge og at holde foredrag frem for at skrive bøger. Det er jo rart at få respons på det man laver - tak for det.
  Kh. Jørn

  SvarSlet