torsdag den 1. marts 2012

Sommer efter sommer.



Sommer efter sommer har jeg fotograferet i vores have og lige nu sidder jeg igen og sorterer i mine fotos fra forskellige somre. Ældre Sagens blad NU, bringer i sit aprilnummer en artikel om vores have. Når redaktionschefen har valgt april, er det naturligvis fordi, at  folk på dette tidspunkt for alvor er ved at være tændte med hensyn til at komme i gang med haven.


Jeg stiller tekst og nogle af mine mange fotos til rådighed for bladet, derfor sidder jeg nu og overvejer, hvilket udpluk af billeder jeg bør vælge, så de på redaktionen har noget at vælge imellem. Det skal naturligvis helst være varieret, så de udvalgte billeder fortæller bedst muligt om haven. De efterfølgende billeder er dem jeg har udvalgt.


Vi er da ikke blinde for, at en vellykket artikel kan skabe interesse hos en mængde haveinteresserede, der får lyst til at besøge vores have i den kommende sommer. Det er trods alt sjovest, at der kommer mange gæster, når vi holder åben have, hviket giver anledning til en masse liv og hyggelig havesnak.






Der kan vel ikke siges så meget nyt om vores have. Sommer efter sommer er der selvfølgelig sket ændringer, hvor nye ting er kommet til, men i de senere år har det vel ikke været de helt store omvæltninger. Vi må nok sige, at haven har fundet sin form ud fra vores smag, holdninger, æstetiske opfattelser, drømme og visioner eller hvad det nu er, der former og udvikler en have.



Det at arbejde med haven har været, og er til stadighed en værdifuld ting i vores liv, og har i den grad fyldt dagene her i det, der kaldes den "tredie alder". Det har været dage i pagt med havens natur, dens karakter af langsomhed, der har givet ro i sindet til en reflekterende væren i det, som er havens helt specielle univers.




Her ved udvælgesen af billederne sidder jeg og overvejer, hvad eventuelle læsere af artiklen kan bruge den til.
Man kan håbe på, at det kan opleves som en inspirationskilde, men det kan også være det at kigge ind i en have, der er anderledes, og som kan  rykke lidt på læseres opfattelse af- eller fordomme om haver.







Redaktøren bad også om billeder af havens kunst, og netop dette billede af den græske yngling har en særlig betydning for mig.




Hvor den græske yngling flyttes ud og ind, fordi den er af gips, der ikke tåler regn, så har billedhuggeren Jørgen Glud´s granitfugle en permanent plads i haven.




Blomsterurnen i rustent jern vil måske også kunne gøre sig. Jeg synes, at liljens lyserøde blomster klinger fint
(tone i tone) med rustfarven.




Jeg skal jo også have billeder med, der præsenterer havens klippede strukturer. Det er vel det, der karakteriserer haven allermest.




Et billed som dette, hvor stokroserne stikker op, fortæller at det ikke kun er en grøn have med klippede strukturer.



Noget af det der klær´ haven, synes jeg er det, at nogle af de pude- og tæppedannende planter vokser lidt ud mellem stenene i gangene, det skaber sammenhæng og bløder kanterne lidt op.








Jeg kan da godt se, at det grønne er det mest fremherskende og de klippede ting fylder meget, men det er et bevidst valg og mange af havens gæster giver udtryk for, at det er en af havens kvaliteter.



Jeg har i mange år været fascineret af havens grønne rum og alle de skulpturelle former den kan indeholde.




Vi finder megen glæde ved at se vore børnebørns begyndende interesse for haven. En af dem sagde en dag til en veninde: "Når jeg bliver pensionist, vil jeg også ha`sådan en have". Vi mener nu nok, at hun kunne begynde lidt før.



Meget af havens "kunst" er souvenir hjembragt på rejser. Den lille madonna fandt vi på loppemarkedet i Paris for mange år siden.



Den lille kakonegræs i sin krukke flyttes jævnligt rundt til en ny plads, for at vi kan opleve den i forskellige sammenhænge.






Dette billede illustrerer meget godt det med at få kanterne blødt op af plantevækst. De hvævede bede ved siderne, der opstod, da jeg gravede ud til stierne, synes jeg, giver stien karakter af en gammel hulvej.



Dette kig til noget stramt klippet er noget af det der taler til mig, samtidig med at det er en udfordring, der handler om, at det til stadighed er i stram form.




Farve, lys, form og tekstur er vel hvad dette billede af en Sct. Hansurt handler om - en blød plante mod nogle hårde sten.



Små klippede Heber med en Buksbom som overstander - også en flytbar sag, der kan indgå mange forskellige steder i haven.




                                Hvid Solhat lyser op i urtehaven.




                 Et solstrejf i en vandpyt - både fugle og bier har behov for en tår vand.




De klippede cotoneaster-kugler er blevet et slags vartegn for vores have. Jeg har klippet dem flere gange hver sommer gennem tyve år.




Stierne fører rundt og rundt gennem havens rum til nye områder med sten og planter.



Trængsel i bedet af stor- og småbladede planter og store og små buksbomkugler.




Den gulstribede sort af kakonegræs, Hakonechloa macra "Aureola", løftes op så den bliver præsenteret bedre i  bedet. I baggrunden den gule kæmpe tusindstråle.




Et af havens hævede bede. Den hvide rose, som klatrer op i træet er Rosa helenae "Lykkefund", der stammer fra Kina.







                       De grønne buksbomkugler er strøet ud i haven med rund hånd.



                                Urtehavens lille barokhave.



Den gamle zinkvandkande optræder på mange af billederne som en nyttig aktør.




                I en frostsprængt krukke opstod en selvstændig lille have i haven.

















Granitblokke sammensat til en skulptur, der blot handler om størrelsesforhold og hårde kanter mod en rund, blød form. Samme tema i bedet ved siden af.






Elefantgræsset, Miscanhus sinensis er et af havens virkemidler, der ved sin lethed og ynde er som et springvand og en levende tekstur blandt havens mere bastande virkninger.



Rosen Raubritter er en anden af havens skønheder - sommer efter sommer blomstrer den rigt, men remonterer ikke. Til gengæld blomstrer den en hel måned.




De smukke Hostaplanter er velegnede i havens skovbundsagtige bede.






En myrdebladet gedblad mellem sten - igen kontrasten mellem blødt og hårdt.








Inger har her indfanget mig i en af mine store pasioner, at klippe planter i form.



Dejlige, grønne geometriske former indbyder til ro og afslappelse i haven.



Rosen Tommelise midt mellem bedets øvrige vækster.




Lys og skygge samt min saks giver cotoasterkuglerne form.




Inger pudser roserne af - en vigtig del af havens pleje.







Tørketålende planter i indkørslens midterrabat.















Jeg holder meget af den store frodighed og variation man kan skabe i sin have.




I havens fredfyldte grønne rum.




Inger plukker de visne blomster på vore Rhododendron.







Buksbomformer i hasselurt som bund.










Fra forhaven.
















Aftenlys over urtehaven.







Denne burger med løg har jeg vist temmelig mange gange.



11 kommentarer:

  1. Ja - godt det ikke er mig, der skal udvælge billeder, for det er da ikke helt let!
    Det var da en fantastisk tur rundt i haven....skønt med skøn på!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Bente.
      Ja, det kan nok være vanskeligt at udvælge de 8-10 billeder, der kan blive tale om. Det glæder mig, at du nyder turen rundt i haven.
      Kh. Jørn

      Slet
  2. Ja, det kan være svært at vælge billederne. Men jeg synes, at alle dine billeder er smukke, så du har virkelig noget at vise frem. Det var en dejlig rundtur, tak for det!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Birgitte.
      Jeg er også spændt på, hvilke billeder de nu vælger. Det er jo individuelt, hvad man finder smukt.
      Kh. Jørn

      Slet
  3. Jeg er sikker på at vælger billedet med strandstenen der fyldes med vand når det regner.....hmm, der mangler vist billedet hvor der er flere vandsten samlet :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sussi.
      Ja, nu må vi jo se om hulstenen kommer med blandt de udvalgte. Jeg kan godt huske, at du netop har en svaghed for dem.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. Jeg har altid nyde at se din have billeder. De er fantastiske!

    Aukse

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Auksé.
      De glæder mig at du nyder at se mine havebilleder. Jeg har stor glæde ved at gå rundt derude og finde motiverne.
      Kh. Jørn

      Slet
  5. Man kan knapt se seg mett på bildene fra deres herlige have! Prikken over i-en er jo de stenbelagte stiene, som snor seg omkring bugnende bed med formklippede grønne busker i ulik fasong og høyde. Hvor stor er haven? Har du omtalt hvordan de stenbelagte stiene er lagt?

    SvarSlet
  6. Hej Monique.
    Haven er 1000 kvm. og oprindelig var der græs på alle fire sider af huset. En dag stod det mig klart, at jeg var træt af at slå græs, hvorfor jeg gravede plænen op og lavede de stenbelagte stier. Græstørv og jord jeg gravede op, blev til hævede bede. Jeg lagde stenene i 20 cm sand - et dejligt regulært arbejde som vi nu har haft glæde af i snart 20 år.
    Kh. Jørn

    SvarSlet
  7. Hold da nu helt op hvor er det en dejlig have! Jeg kan blive ved med at se på de skønne billeder, jeg er dybt inspireret!

    SvarSlet