torsdag den 21. juni 2012

Haven gør os glade.


Det kan måske lyde som en floskel, at haven gør os glade, men jeg tror, at det er en erkendelse, som vi deler med rigtig mange mennesker.


Herude i haven henter vi megen glæde og sundhed både fysisk, men i høj grad også psykisk. Haven giver os vores daglige `terapi`. Vi er  ofte begge i haven samtidig, og det bliver jo til en del småsnakken, men det er også godt, bare at høre lyden af den andens puslen deromme et sted. En stor del af tiden går vi i hver vores tanker og det er som om, at havearbejdet befordrer de gode, positive tanker her hvor vi befinder os midt i alt det grønne med alle sanseoplevelserne - duftene og lydene af fuglenes sang - ja, så føler vi os glimtvis nærmest lykkelige.
Vi håber på godt vejr til vores åben have arrangement. Selv om vi har erfaring  for, at selv i regnvejr kommer der en del mennesker, der blot har taget deres forholdsregler og har udstyret sig med regntøj og paraply. For i virkeligheden kan en have være smuk i al slags vejr og i mange forskellige belysninger.Et lidt undseligt billede af en sødskærm, der næsten dækker en stol. Ja, og hvad så? Jo, jeg synes, det rummer lidt af den stille poesi, jeg også finder glæde ved at opleve i haven.
Løsslupne valmuesøster, der dukker op så mange steder i vores have, du rummer solens lys, der luner langt ind i havemenneskers sind.


Akelejefrøstjerne dine blomster er som tusinde svage punkter på nattehimlens fjerne mælkevej, dit lys smelter sammen i langstrakte tåger, der strækker sig helt ud mod den uendelige ensomhed.
Patina - mos og grønalger på forvitrede flader - fortæller om tidens tand og gør tingene smukke, samtidig med at det minder os  forgængeligheden.


Næsten nattesorte hornvioler med gule øjne forblænder forbipasserende insekter, der lader sig forføre.
Også den dag gik vi rundt på havens stier. Visse planter bredte sig ud og snævrede stierne ind. Blandt planterne i haven gælder den stærkes ret, hvis ikke mennesket griber ind og regulerer.Den lille madonna fandt vi på Loppemarkedet i Paris og anbragte hende i vores have, hvor hun nu befinder sig blandt lutter luteranere.For rigtig mange år siden købte jeg et liljeløg gennem et plantefirma. I kataloget fortalte de, at det var meget sjældent, at de have denne hvide kranslilje til salg. Jeg blev noget skuffet ved modtagelsen, for prisen var høj og løget meget lille - ikke større end en ært. Jeg satte løget et sted i haven, men glemt efterhånden hvor, indtil sidste år, da liljen pludselig dukkede frem og blomstrede for første gang. I år er den endnu højere og smukkere.Frøen sidder som om den tænker: "Jeg vidste da nok, hvad der var ved min side".
Hjertegræs, med dit forfinede slør, du  bliver endnu smukkere med regnens glimtende dråber.I et hjørne på terrassen har vi planter lag på lag. I bunden vedbend, der er der permanent, men lige nu breder tobakspibeplanten sine smukke, hjerteformede blade ud.

8 kommentarer:

 1. Hej Jorn, jeg tror der ogsaa er lidt af en poet gemt i dig, du forstaar i hvert fald at sige tingene paa en meget smuk maade. Onsker dig en rigtig god 'aaben have' !

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jane

   Tak for kommentaren. Haven er jo fyldt med poesi, hvilket nok kan smitte lidt af, når jeg skriver tekst til billederne.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Ih hvor du frister kære Jørn både med dine smukke billeder og skøn poesi. Har sat et lille kryds i kalenderen.......der er jo ikke så langt men desværre kommer krydset nok til at kæmpe med nogle andre krydser - men vi får se :0)

  Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe

   Ja, der er jo hele tiden mange muligheder for oplevelser. Og netop i denne uge er der rigtig mange haver, der åbner lågen og byder inden for.

   Kh. Jørn

   Slet
 3. Smukt, smukt, smukt.
  Den kranslilje har jeg også, jeg købte et dyrt løg sidste år og allerede i år er der blomster. De er så skønne.
  Man tænker mange gode tanker i sin have, nogen hører musik eller lydbøger, men jeg vil hellere høre fuglene.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Jeg kan godt følge dig i det med fuglesang og naturens lyde i det hele taget, når man opholder sig i haven.

   Kh. Jørn

   Slet
 4. Så kom jeg lige forbi igen.
  Som altid smukke billeder af din dejlige have og de mange skønne blomster.
  Helt enig haven gør os glade.
  Tak for kigget.
  God åben have og en dejlig Sct. Hans aften.

  SvarSlet
 5. Hej Landbohaven

  Hyggeligt at du kiggede forbi. Tak, vi glæder os altid til at have åben have og møde en mængde haveinteresserede mennesker.

  Kh Jørn

  SvarSlet