lørdag den 2. juni 2012

Junihaven


Når Rhododendron og azalea i løbet af juni stort set er afblomstret, er det overvejende den grønne farve, der dominerer haven. Det betyder, at haven igen er præget af de mange grønne farvetoner.


Grønt er som bekendt mange forskellige toner, der gennem et stort spektrum strækker sig fra gulgrøn over grøn til blågrøn. De grønne farver optræder også i mange lysheder, ligesom de findes i de dybeste farvetoner, hvilket kan betyde et rigt og varieret havebillede.


At de grønne farver også virker beroligende og afstressende, gør dem jo så meget mere værdifulde. De fleste havemennesker vil nok skrive under på, at det er rart at opholde sig i grønne haverum.

Naturligvis skal der rundt i haven være siddepladser, hvor man kan nyde freden og roen - opleve stunder, som kan virke helt meditative.Den brogetbladede kærmindesøster "Jack Frost" lyser op i bedet. Til venstre i billedet ses planten "Plette i luften". Jeg var lidt skeptisk da jeg hørte, at de skulle kunne klare vinteren, Men jeg må bøje mig, de har faktisk klaret sig og er nu ved af gøre sig gældende mellem alle de andre grønne skønheder.                      De klippede planter har næsten alle fået den første tur med saksen.
                              Den lille uldpil, Salix lanata er smuk i sin grågrønne farve..Med den storbladede buksbom, Buxus sempervirens `Aurveovariegata` er vi ovre i det gulgrønne.
     Buksbom er nok aller smukkest når de som her står med de første spæde skud.                            Kongebregnen skyder op og breder sig ud.                                 Ad stierne rundt mellem grønne vækster.

                             Den kinesiske træpæon blomstrer rigere og rigere år for år.

Skal det nu være noget særligt?  En gang imellem skal man fokusere på de mere ydmyge hjørner, hvor sten med lidt trædebregner, en buksbom, en taks, en Hosta og så de grønne hjerteformede blade fra en kærmindesøster - et samspil af elementer der udtrykker en stille poesi.
        Selv uden blomstring er Vinca en fremragende bunddækkeplante her inde i skyggen.Her under bladene af skjoldblad, hvor stilkene virker som søjler, kan man føle sig som i en katedral.                            Man kan opleve nye vinkler ved at søge ud i havens udkant.Lidt længere inde virker haven måske lidt mere `kultiveret`. Men det er vel en smags sag, hvad man foretrækker.                   Her er bunddækket guldjordbær, der er smukkest, når det ikke blomstrer.Når man tilsyneladende aldrig bliver træt af at fotografere sin have, hænger det måske sammen med med glæden ved form og farve.                      Lige nu har vi al den frodighed man går og drømmer om, om vinteren.

I jernurnen blev buksbomkuglen, der så lidt træt ud oven på vinteren, erstattet med en palmelilje.

10 kommentarer:

 1. Smukke billeder af alt det grønne, der er dejlig variation i det grønne og i bladene, det er netop det, man ikke bliver træt af at tage billeder af, det har du helt ret i.
  Jeg har haft pletter i luften i min have i en del år, bedst som man tror, at nu er de døde, så kommer de heldigvis igen.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, havens grønne nuancer bliver man aldrig træt af, og "pletter i luften" er en spændende kontrast til mange planter med blade i andre former.
   Kh Jørn

   Slet
 2. Tak for synet af din have endnu engang. Pletter i luften - det tror jeg, at jeg må prøve i haven. Skal den have lys eller skygge?
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina
   Ja, jeg kan kun sig prøv den. Den trives både i sol, men måske bedst i halvskygge.
   kh Jørn

   Slet
 3. Det er længe siden, at jeg har været rund i blogverden, men endnu engang tabte jeg helt pusten af jeres skønne have.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Madam Bæk
   Hyggeligt at høre fra dig og jeg tager det som et sødt kompliment at du taber pusten over vores have.
   kh Jørn

   Slet
 4. Jorn,
  Det hele ser så perfekt. Jeg må sige de bregner, der åbnes, er min favorit. En smuk have du har. David

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi David
   Fens, we have brought in from Woods. They giv a lushness here in early summer, but is spreeading, so I must limit them a bit when it gets too much.
   Kh Jørn

   Slet
 5. Underbart grönt och härligt! De gröna färgerna och formerna kan man inte vara utan!
  Ha det bra!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katarina
   Ja, jeg ved, at du også sætter pris på de grønne farver og former. En have ville føles fattig uden disse ting.
   Há det godt.
   Kh Jørn

   Slet