fredag den 4. januar 2013

Havens form og farve.


Det at have adgang til en stump jord, stor eller lille, vil tiltrække og udfordre en del mennesker, der straks vil kunne se muligheden for at planlægge og skabe en have.

Det ligger så dybt i visse mennesker at være kreative og skabe drømmen om deres helt eget paradis. Ønsket om dette har måske ligget latent i sindet gennem længere tid og her, hvor lejlighed byder sig, bryder det ud, og kan føles som et resultat af en indre nødvendighed.

Arbejdet hermed vil opleves som en helt vidunderlig frigørende fryd, der vil rumme en stor personlig tilfredsstillelse, efterhånden som projektet skrider frem. Fænomenet er slet og ret haveglæde, en tilstand man vanskelig kan holde for sig selv, den må uvægerlig dele med ligesindede. Og derfor vokser mængden af havebloggere i disse år.
Det er på samme måde en dejlig udfordring for mig, hver gang en havekreds henvender sig, for at lave aftale om et foredrag. 

Mit næste foredrag bliver i Ejstrupholm Havekreds i forbindelse med deres generalforsamling tirsdag den 5. februar 2013, hvor alle er velkommen.

Foredraget vil handle om havens form og farve, ikke blot om de klippede former i buske og småtræer, men også noget om havens design, dens æstetik og glæden ved at være skabende. Jeg tager udgangspunkt i vores egen have og bevæger mig ud i andres haver i ind- og udland.
Vores have kan ikke overskues fra ét sted, man tvinges, eller endnu bedre - får lyst til at gå en tur rundt i haven. Huset er stort set placeret på midten af grunden, og er herved med til at dele haven lidt op. Flere steder er lave buksbomhække anvendt til opdeling, hvilket giver haven struktur og karakter, giver ro og skaber orden i "kaos".

De lave hække danner en god ramme om stauderne og er er samtidig en god støtte for dem i regn og rusk.Lyset er en stor del af havens magi og er afgørende betydning for vores oplevelse af form og farve.


At lege med havens formgivning, være sin egen designer, er en af de mange spændende udfordringer, der ligger gemt i havearbejdet.


Farve kan bevidst anvendt, og i mindre mængde virke som en vigtig stimulans.Morgenfruens varme orange kan symbolisere solens kraft, der jo er en betingelse for alt liv. Morgenfruen er ikke velset i alle haver -  den er vedholdende, faktisk er den næsten ikke til at slippe af med, hvis  den først er kommet ind i haven. Plantesamlere  vil anse den for at være for nem og almindelig. Det minder mig om et gammelt dansk ordsprog, der siger: "Det som er sjældent og kommer langt fra er dyrt - det som koster intet, agtes intet".


Urtehavens mangfoldige skønhed kalder på det løsslupne, der kan være en værdifuld modpol mod det alt for regelrette og pæne. Den kan være et udtryk for selve tilværelsens poesi, hvor det egentlige og det mest betydningsfulde opstår.Men noget så enkelt som en  hård og kantet stens kontrast til nogle bløde planter, rummer også noget af havelivets væsentlige detaljer.Detalje efter detalje skal smelte sammen til en haves helhed. Vinterens frost angriber og nedbryder drænrøerne. Den lille opstilling er således ikke skabt for evigheden - og hvad er i øvrigt det?
Den fine gulgrønne Acer shirasawanum ´Aureum` udstråler et æterisk lys mellem havens øvrige grønne toner.Inden for den lave hæk opstod en lille have i haven.Jeg har gennem årene været optaget af at lave små enheder i haven - selvstændige `haver` med hver sit udtryk. Opgaven har herefter været, alligevel at få den store have til at hænge naturligt sammen i en helhed. 


Hver plet i haven har undervejs givet anledning til det man vel må kalde for æstetiske overvejelser. En gæst gav engang udtryk for, at haven mindede hende om en klosterhave - ikke så meget udformningen og strukturen pointerede hun, men selve ånden, roen og det fredfyldte,  mente hun at finde her.


Den brede hæk af kranstop, Stephanandra incisa er det første man møder, når man kommer til vores have.


13 kommentarer:

 1. whau sikken dejlige billeder det slår alt, dig må jeg vist besøge når lejligheden byder sig du er fuld af insoiration.Tak for kikket.
  venligst grethe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Grethe
   Velbekomme. Du skal være velkommen til at kigge ind når vi har åben have. Det glæder mig, at du finder inspiration i min blog.
   Vh. Jørn

   Slet
 2. Flotte billeder og god tekst som altid. Jeg blev overrasket over den brede kranstophæk, den har du vist ikke vist før, spændende.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tak. Det kan godt være, at jeg ikke tidligere har vist kranstophækken. Vi bor på en hjørnegrund og har den på to sider ud mod vejene. Den er klippet lidt i buler og uregelmæssigt som en stor organisk form.
   Kh Jørn

   Slet
 3. I har bare en fantastisk dejlig have - det kribler helt i fingerne for at komme ud i egen have igen - men vi må vist vente lidt endnu.
  Hilsen
  margrethegori.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margrethe
   Tak for din kommentar. Ja, det varer lidt før det for alvor er haveetid igen. Indtil da må vi sysle med andre ting. Jeg har lige været inde på din blog og blev dybt fascineret af dine eksempler på farvesammensætningen i dine billeder af stoffer. Poesien ligger også i hverdagens små tilfældigheder.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Hej Jan.Jeg håber at min søster(majasarv) og jeg kan finde tid til at besøge din spændende have til foråret.Det er da helt utroligt hvor mange fine formklippede planter du har....dem er jeg meget betaget af.Rigtig god weekend Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Det ville være hyggeligt, om du og din søster kiggede her omkring til foråret. Ja, de formklippede fylder en del - både i haven og mit liv i øvrigt.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Jeg bliver aldrig træt af, at se de dejlige billeder fra din have, hvert eneste billede rummer en skøn opsætning af planter og har nogle gode former og kontraster.
  Kh Bente:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Tak for din kommentar. Det er dejligt at læse, at du har så megen glæde af at se mine billeder fra haven
   Kh Jørn

   Slet
 6. Godt Nytår
  Som sædvanlig viser du SÅ mange utrolig flotte billeder fra din imponerende have. Jeg kan blive ved med at kigge på dine fantastiske billeder.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Tak for din kommentar, der gør mig glad og giver mig lyst og motivation til fortsat at lave mine indlæg.
   Kh Jørn

   Slet
 7. What a beautiful garden has you Richard! *-*
  I found you only today and I was enchanted!
  I love the topiary when it is extreme, but only hinted at and mixed with informal garden. Were you able to create a perfect garden harmonious and elegant, a place where you can relax.
  Really good!
  Nice to meet you!
  Hugs!
  Titty

  P.S. I'm also in facebook with many friends gardeners ;)

  SvarSlet