fredag den 11. januar 2013

Havens grønne skulpturer.Jeg kan vist ikke finde på flere undskyldninger for hellere at ville vise sommerbilleder frem for vinterbilleder. Men det er jo trods alt mod sommeren at længslen og forventningerne går.Noget af det som optager mig, og fylder rigtig meget i i vores have er det at klippe i små og mellemstore planter, så de får form, og giver haven struktur.Glæden ved at klippe og forme i haven kan hurtigt udviklet sig til en passion, der giver en glæde og stor personlig tilfredsstillelse. Jeg mener virkelig ikke, at man skal klippe alt hvad man kommer i nærheden af, men en passende blanding af klippede- og fritvoksende planter, synes jeg, kan give haven en fin harmoni.Jeg holder meget af de stramme geometriske former, der i sig selv er smukke skulpturer, og står de i krukker, er det let at `ommøblere`
Vi har rigtig mange klippede buksbom, men på grund af problemer med en svampesygdom er vi begyndt at anvende taks som denne.

Småbladet elm, Ulmus `Jacqueline Hiller`egner sig godt til at blive formet.Brogetbladede benved, Euonymus `Emerald Gaity`(i baggrunden) er også velegnet til at klippe og forme.

På vandringen rundt ad havens stier møder man mange klippede vækster.

Søjleagtige taks er en god kontrast til mere horisontal voksende planter.De grønne skulpturer giver både ro til haven og til sindet. Det er velgørende at opholde sig i de grønne omgivelser, og når man sidder og klipper dem i form kan det føles helt meditativt.Gruppen af kugler i midten er Cotoneaster dammeri `Rami` og firkanten er af buksbom.

De bundækkende pude- og tæppedannende planter har det med at brede sig ud i gangene, hvilket bløder lidt op mellem stenene og skaber naturlighed.


Billede af forhaven for år tilbage - der sker en del forandring gennem årene. Noget blev for stor, trods regelmæssig klipning, og måtte skiftes ud - andet mistrivedes måske og endelig kan forandringen blot skyldes almindelig trang til at skabe fornyelse.

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Hanneles
   Ja, det er bare dejligt.
   Kh Jørn

   Slet
 2. God aften Jørn.Dejlig billedkavalkade du viser,af alle dine smukke formklippede vækster.Vil lige se alle billederne igennem en gang til.Der er så mange detaljer man lige skal fokusere på.God weekend til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Ja, billederne rummer mange detaljer. Det samme mener flere af havens gæster: `Vi tager lige en tur mere rundt, for at få alle detaljerne med`.
   God weekend.
   Kh.Jørn

   Slet
 3. Så otroligt vackra inspirerande bilder, tack för att vi får ta del av dem :-) Tittar in här ibland men har inte så ofta lämnat en kommentar. En mycket vacker trädgård har ni ! Önskar en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisa.
   Tak og velbekomme. Det glæder mig, at du kigger inden for en gang imellem.
   God weekend.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Hei :)
  Tusen takk for at du deler alt dette skjønne! Blir helt målløs når jeg ser alt dette vakre dere har skapt. Og for en inspirasjon :)
  Du nevner alternative planter i stedenfor buskbom..har du anledning til å gi noen konkrete råd-navn på bra alternativer ?
  Hos meg lever buskbommen fortsatt bra, men jeg ønsker å ha flere planter og vil ikke satse på disse siden nykjøpte planter kan ha sykdom. Og så er det jo så mange andre fine busker hos dere :)
  Med beste ønsker om fine dager til dere.
  Hilsen fra Britt

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Britt
   Velbekomme.Der findes jo flere alternativer til buksbom, først og fremmest Taxus, småbladede Ilex, Euonymus fortunie, Ligustrum vulgare, forskellige Salix, forskellige Juniperus, småbladede Coyoneaster, Larix med flere. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.
   Kh. Jørn

   Slet