fredag den 12. april 2013

Når det bli`r sommer.


Når det bli´r sommer, vil jeg sidde på en bænk, der hvor planterne breder sig ind over stien.

 Undertiden hører man bemærkningen:  "Hver dag bør leves så intenst, som var det den sidste", hvilket jeg godt kan bifalde. Og det samme kan vel siges om sommeren. Når det bliver sommer, vil jeg i hvert fald huske, hvor lang og kold vinteren var i år. Og så vil jeg suge al den kraft og energi ud af den, som jeg kan - nyde dens lys og varme, dens farver og dufte og alle de sommerlige lyde i fulde drag, og glæde mig over at være til.

Jeg vil søge de ultimative værdier af det gode liv, sidde på bænken og lade mig gennemvarme af solen og huske, hvor råkold en vinter vi har forladt. Solvarmen og lyset bærer i sig kimen til liv og energi for vi mennesker og vores haver, og åbner samtidig op for ideer, kreativitet og alle de forhåbninger, vi har bygget op vinteren igennem.


Jeg vil glæde mig over så enkle ting som græssernes bevægelse i vinden, kontrasterne i bladenes indbyrdes størrelsesforhold, og lysets betoning af form og farve og erkende de små tings værdi.Jeg vil også glæde mig over at gå langs stranden og opleve den barnlige glæde over at finde hulsten, der kan nedfældes i havens stier og hvor regnvandet kan samle sig til glæde for fugle og insekter.
Jeg vil finde tid og ro til at glæde mig over havens poesi og naturens små kunstværker.

Ved Djurslands kyst kan man finde flintesten med hul helt igennem, så der er dræn, og dermed bruge dem som plantested.Ved vandringen gennem haven kan man vælge den ene eller den anden sti, og tager man sig tid, når man igennem det hele, og ved at tage flere omgange når man også at se alle detaljer.


Vi har haft rigtig megen glæde ved at finde trærødder i skoven, og ved at placere dem rundt i haven, hvor de med deres organiske look glider naturligt ind i havens helhed.


Dette til skræk og advarsel for solsorten, så den kan se, hvor galt det kan gå. Vi er glade for dens sang, men den kan være en stor skadevolder i nyplantede bede.


De små roser blev i efteråret flyttet til et mere beskyttet sted, og har  på den måde overlevet vinteren, hvorefter de nu er klar til at vende tilbage deres jernurner.

De lette græsser kan give bedene en hvis ynde, og der findes et stort udvalg, der er værd at vælge imellem

Rosens navn er schneewalzer.


Lyserøde roser i en bund af rød salat er måske lidt utraditionelt, men går jo meget godt rent farvemæssigt. 


En grøn frodighed som denne holder jeg rigtig meget af. Planterne danner en god helhed, hvor de klippede strukturer, synes jeg, danner en god kontrast til det fritvoksende.8 kommentarer:

 1. Det bliver rigtig spændende hvordan denne sommer kommer til at arte sig, jeg mener ihvertfald vi er i underskud med noget varme. Lad os håbe på det dejligste sommervejr, ligelidt fordelt mellem sol og vand og så gælder det bare om at nyde hvert minut derude.

  Hvor er det et dejligt, sommerligt morgenfruebillede du har taget. Det emmer af lyse nætter og lange solskinsdage... :o)

  SvarSlet
 2. Hej Jette
  Ja, jeg mener virkelig at vi har en rigtig god sommer til gode efter den lange kolde vinter. Billedet af morgenfruen kan symbolisere den varme, gule sol, som vi går og venter på skal tage over.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Det er så inspirerende at se billeder fra jeres have. Som nyslået skovhaveejer er der mange ting der skal laves i en have der har været forsømt i en del år. Især havestierne synes jeg er flotte.

  Lige nu sidder jeg med to små skud af ægte kastanje som jeg (allerede nu) overvejer hvor mon kan stå. At der så er 10-15 år til at der bliver kastanjer, det er bare livsbekræftende at tænke på. Pladsproblemerne er så en anden ting :-)

  Helle

  SvarSlet
 4. Hej Helle
  Tak, det glæder mig, at du finder mine billeder inspirerende. At stå med en forsømt skovhave, lyder som et spændende projekt. Jeg ser for mig træer, der skal stammes op - noget skal måske fældes for at skabe lys og luft, og for at kunne indplante nye ting som dine små kastanjer. Haven er jo et langtidsprojekt og dejlig livsbekræftende, som du skriver.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
  Svar
  1. Træer har jeg massser af, alt for mange. Der er Sydbøg, Vandgran, Ægte tulipantræ, Gingo, Hjertetræ osv. Alle de specielle træer skal blive mens de fire store Birketræer i bunden af haven skal ryge, lige så snart jeg kan få nogen til at fælde dem (mod at få brændet). På sigt er der nogle Rødgran der også skal væk.
   Til gengæld mangler der forårsblomster/løgplanter, der er næsten ikke nogen. Samt efterårsblomster, dem er der heller ikke særlig mange af.
   Der er rigeligt projekt til de næste mange år.

   Slet
  2. Hej Helle
   Træerne i en have gør den rig og spændende. Det er dem, der giver haven rum - loft og vægge, og samtidig gør de haven levende gennem det lys- og skyggespil, der opstår. Jeg kan godt forstå, at du fravælger birk og rødgran til fordel for alle de andre spændende træer, du nævner. Når de bliver fældet, bliver der masser af plads og lys til blomsterne, som du synes, der mangler.
   Held og lykke med projektet.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Så flot det er skrevet :O)
  Jeg vil også gøre mig umage og nyde at være ude i det fri i år. Jeg skal bare minde mig selv om 7 lange måneder med 2 par sokker, 2 par bukser og 3 trøjer, så vil selv en enkelt gråvejrs dag føles som at være i paradis.

  Smukke billeder igen :O)

  SvarSlet
 6. Hej Susanne.
  Tak. Ja, man må jo tilpasse sig med den rette beklædning for at befinde sig godt i sit paradis.
  Lad os nu håbe, at den kommende sommer indbyder til let sommertøj.
  Kh. Jørn

  SvarSlet