onsdag den 22. maj 2013

Lyse, lette maj.


Maj indfrier forventningerne om det spæde, lyse og lette - igen tilbage ved altings begyndelse. Det er her myten om paradiset griber  havemennesker, drømmen om det uforfalskede og opridelige billede af mennesker, dyr og planter i skøn harmoni.

Noget af det som fascinerer, er muligheden for, at den enkelte kan skabe sit helt eget billede af paradiset. Det at kunne udtrykke
harmonien, skønheden, og det fredfyldte og lade sig inspirere gennem valg i det store udbud af planter, der findes, og gennem spændende forsøg og æstetiske overvejelser nå frem til sin helt individuelle opfattelse af, hvad der er smukt. 

Det er spændende, at man i den samme have kan rumme det overdådige og frodige, samtidig med at man andre steder i haven kan dyrke det mere enkle og stramme udtryk, og bevidst bruge kontrasten mellem de to yderpunkter som virkemiddel i havens mikrokosmos.
De mange bregner som vi fandt i skoven for mange år siden, skaber frodighed i havens bede. De har det med at brede sig ved udløbere, og der må ind imellem reguleres, så de ikke tager overhånd.Det lille fine potteplante `pletter i luften`, der er fuld hårdfør i bedene, opleves virkelig som pletter, når den som her løftes lidt op over de bunddækkende planter.

 Forhaven er blandt andet opdelt i kvadratiske, hævede bede, for at skabe en bestemt struktur, der kan give overskuelighed.
Kvan, der hører til en af de ældste køkkenurter, har forvildet sig ind i et af staudebedene. Den bliver en statelig og dekorativ plante med nogle flotte skærme. Nu er vi gået med på ideen og ser, hvordan det udvikler sig.En anden måde at `løfte pletterne`op på.Rhododendron williamsianum-hybrid `Gartendirektor Glocker`- og her et kig til gartendirektoren gennem vinduet.Krukken med den lette græs kan hurtig flyttes rundt til nye steder, så den kan opleves i forskellige omgivelser.Rhododendron `Morgenrot`er en flot yakushimanum-hybrid, der her ses med en ceder, Cedrus deodara i forgrunden
Vejret, i dag onsdag, har velsignet haven med megen regn. Det bliver i hvert fald ikke nogen tør og støvet have, der møder vore gæster i weekenden.

9 kommentarer:

 1. Tak for den fine tur i din have, hvor er det dejligt, at der endelig er gang i det hele igen, det har vi ventet længe på.
  Idéen med pletter i luften er fin, jeg har haft den i mine bede i 5 år, men det med at løfte dem op, ser fint ud. Mine gror op imellem mine rhododendroner.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Velbekomme. Ja, det er dejligt med alt det som sker i haven lige nu - dag for dag er der hele tiden noget, der overrasker. Pletter i luften er en spændende og dekorativ plante med mange muligheder.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Dejligt indlæg.
  Fin indledende tekst til billederne fra jeres skønne have :-)

  At få muligheden for at skabe en have, er en kæmpe gave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi.
   Tak. Du har ret, en have er en gave - dejligt at skabe og vedligeholde den.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Dejlige billeder fra din smukke have. Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Landbohaven.
   Tak og velbekomme - hyggeligt at du kiggede ind.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Amei conhecer o seu blog,achei belo jardim...belas imagens!!! Maravilhoso!Visite:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  Beijos Marie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Tak for din hilsen. Det glæder mig, at du synes om min blog og hyggeligt, at du har valgt at følge den.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Olá! Tudo bem??
  Vim retribuir a sua visita no meu cantinho!
  Fico feliz por você me seguir!
  Volte sempre!!!>>>Passe lá e pegue um selinho de agradecimento!
  Doce abraço e beijinhuxxx, Marie.

  SvarSlet