tirsdag den 11. februar 2014

Stenenes betydning.


Fra magasinet HAVEN marts 1996. På dette tidspunkt var alle stenene lagt, men det betyder ikke, at der ikke senere er flyttet om på dem, eller nye er kommet til. Det med sten og planter i haven er en evig proces, der aldrig finder sin afslutning.Min fascination af granitsten er stor. Det er jo et materiale, der er frit tilgængeligt rundt i landskabet, hidført som det jo er af isbræen ved den sidste istid, hvor de gamle romanske kirker ligger som udtryk for en tidlig udnyttelse af materialet.Vinderslev Kirkes nordportal.
De mange gråtoner i stenene fortæller om, at de er kommet fra forskellige steder i Skandinavien - én sten kommer måske fra et sted omkring Oslofjorden, en anden fra Väteren i Sverige og en tredje helt fra Finland og nu udgør de tilsammen en fin gråtonet harmoni.Det har været en dejlig beskæftigelse at tage ud på landet og finde smukke sten, som blev slæbt hjem i haven og anvendt til stier og rundt i bedene.Jeg ved godt, at jeg gentager mig selv, når jeg skriver, at sten og planter klær`hinandenDet er en balanceakt at holde planterne i ave, så stenene stadig kan gøre sig gældende.
Sten ved sten. Først opstod der `store` bakker ved alt det, der blev gravet op, da stierne blev anlagt, og derefter var det en fryd at lave en ujævn kantning med sten langs de hævede bede - samt yderligere at bruge sten til opbygning oppe i bedene, og til slut kom så beplantningen. Lige her er der masser af dræn i bedene ved hjælp af bakkegrus og småsten blandet i jorden.
Stenstier gennem bedene kan være ren poesi.
Hulsten kan man være heldig at finde ved stranden.Lige nu er det et rigtig godt tidspunkt at arbejde med sten i haven. Allier dig med nogle landmænd og få lov til at kigge i deres stenbunker efter smukke sten og få / købe nogle af dem.

10 kommentarer:

 1. Hej. Jeg er også meget fascineret af sten og mener, at det MÅ man bare have i sin have.

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Ja, du har ret, stenene er medvirkende til, at man kan skabe et spændende havemiljø.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Endnu engang, hvor har i skabt jeg en skøn have. For mig er sten nærmest som guld, har fascinerets af dem så længe jeg husker, og slæbt dem med mig fra hjem til hjem:-) naturglad hilsen fra Anette:-)

  SvarSlet
 4. Hej Anette
  Tak. Ja, sten er smukke og kan give haven særpræg og skønhed.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 5. Sikke en fin sten-svamp du viser i dag - og sikke en fantasi.... men alle de sten kan I dan næsten ikke ha' bragt med hjem i personvognen? Tak for haveturen.

  SvarSlet
 6. Hej Sussi.
  Alle stenene er bragt hjem i bilens bagegerum, vi havde ingen trailer på daværende tidspunkt.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 7. Mycket vackert! Du har så väldigt många gångar bland annat med kullersten och fogarna ser både ogräsfria och moss-och algfria ut.Hur gör du? All sorts ogräs brukar älska springorna mellan stenen. Algerna och mossan tar över på vintern hos mig Skulle vara roligt att veta hur du får allt att se så bra ut?
  /Anja

  SvarSlet
 8. Hej Anja
  Tak. Hvert forår skraber jeg mellem alle stenene, så jeg fjerner mos og ukrudt og fejer det hele sammen med en stiv kost, herefter holder stierne sig pæne - dog får de en tur med en gasbrænder et par gange i løbet af sommeren.
  Kh Jørn

  SvarSlet
 9. Spændende, og da jeg ikke kan komme til foredraget (som ellers kun er 10 min. fra hvor jeg bor), vil jeg i stedet se frem til at besøge Jeres have når den er åben. Vi deler samme passion for formklippede træer og buske, og jeg er selv passioneret bonsai dyrker.

  Venlig hilsen
  Morten Albek

  SvarSlet
 10. Hej Morten
  Du skal være velkommen i haven til sommer. Det ser ud som om, at vi har en del fælles interesser at snakke om.
  Kh. Jørn

  SvarSlet