fredag den 21. februar 2014

Havens stille poesi.


Det findes vel både i det tilfældigt opståede og det konstruerede, det der synes at fremkalde følelsen af noget poetisk. Det findes nok ikke så meget i de store faldbelader, men snarere i det stille og lidt undselige - gemt af vejen ovre i et hjørne af haven, hvor det ofte forbinder sig  med æstetik.Lysets magi kan give et øjebliks fornemmelse af noget sart og forfinet, der udløser fornemmelsen af poesi.Hvis man trænger dybt ned i havens substans, helt ned i de små detaljer, hvad finder du så der: Natur, kultur, æstetik, drømme, tanker, udtryk? Det sete afhænger af øjnene der ser. `Søg og du skal finde`. Picasso sagde: -`Jeg søger ikke, jeg finder`.Flagrende, løsrevne tanker opstår på turen rundt ad havens stier. `Jeg har gået mig mine bedste tanker til` - siger KierkegaardEn have kan være et kalejdoskopisk mønster af dens menneskers inderste tanker og drømme.Dybt inde i urtehavens samsurium af forskelligartede planter gemmer poesien sig måske.Dybt inde mellem mangfoldigheden af planter, hvor havens sjæl befinder sig - findes også poesien.

En klippet Kryptomeria japonicum har fået særpræg og sit helt eget udtryk.
I det tørre og stenede miljø under tagudhænget stortrives husløgene. Det er opbygget af stenskærver, inspireret af oplevelser vi havde af Kretas natur.De klippede strukturer mod de fritvoksende stauder udgør et grønt tema med variationer. De yndefulde, lette og bregnelignende blade omkring den sorte jernurne er sødskærm eller spansk kørvel, som den også hedder. Det er en spændende mulighed at blande krydderurter, sammen med det vi opfatter som egentlige stauder.


Mod vejen danner kranstop, Stephanandra incisa `Krispa`hækken. Oven over en hæk af almindelig taks, Taxus baccata. I indhakket er plantet en kugleformet spidsløn, og inde bag hækkenes læ findes baghavens mikrokosmos.


 På regnvejrsdage får stenenes farver mere dybde.


10 kommentarer:

 1. jeg får altid øje på noget nyt i dine billeder - Den hvide stolte kavaler midt i alt det grønne, det er vist nærmest poesi :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Jeg tror du har ret, netop det billede rummer vist lidt poesi.
   Kh Jørn

   Slet
 2. Svar
  1. Hej Jette
   Tak for det, det glæder mig meget.
   Kh Jørn

   Slet
 3. Hej Inge og Jørn

  Tusind tak for et rigtig dejligt foredrag.

  Det var meget givende og lærerigt. Det gav stof til eftertanke om man kan snubbe en ide eller to og stoppe ind i ens egnen have. Der var ihvertfald rigtig mange flotte elementer på denne skønne rejse igennem jeres paradis.

  Samtidig håber jeg også at vi får mulighed for at gense jeres paradis igen på et tidspunkt.

  Endnu engang tak. Jeg håber I havde en rigtig god tur hjem.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 4. Hej Pia
  Tak. Det var hyggeligt at I kiggede ind og det glæder mig, at I måske fik et par ideer. Det er dejligt at få lidt respons på det man går og laver. I skal være velkommen igen, når jeres vej falder forbi.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 5. Hej Jørn
  Som altid smukke billeder.
  Hvad har du i den firkantede beholder på billede 11 fra bunden og opad?
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 6. Hej Lisbeth.
  Tak. Gennem årene har jeg brugt forskellige planter i den firkantede krukke: Småbladet Hebe, en lille Thuja 'Teddy'o. a..
  Venlig hilsen Jørn

  SvarSlet