lørdag den 1. marts 2014

Forårsfornemmelser.


Når jeg onsdag den 12. marts kommer til Randers Havekreds med mit foredrag om DEN KLIPPEDE HAVE har vi kalendermæssigt taget hul på foråret. Vejret har jo længe været forårsagtig, og det har da også lokket os i haven flere dage, hvor vi har ryddet op i staudebede, fælled et par træer og flyttet en formklippet taks, der skulle erstatte en buksbomkugle, som var stærkt angrebet af svampsygdom. Kobberstikket af Pieter Brueghel den ældre viser havearbejdet på en forårsdag engang i midten af 1500-årene, hvor man kan se at virkemidlerne - mulden mellem fingrene og de almindelige nyttige haveredskaber er de samme som i dag.Man kan udmærket forestille sig at række bagud, og låne af fortidens virkemidler til nutidige haver. Begejstringen og længslen efter det længe ventede forår vil til alle tider være det samme, og trangen til at bruge haven som et udtryksmiddel for disse følelser, tror jeg er universel.Blandt havens mange muligheder kan man foretage sig noget så fundamentalt som at lege med former.Mit foredrag handler om glæden ved at klippe visse af havens planter i form og derved opnå forskellige udtryk.

Det at være optaget af formen fører samtidig til farvernes verden, og til det at være sin egen designer derude i haven.


Det at arbejde med opbygningen af haven gennem bevidst anvendelse af form og farve fører hurtigt frem til, at ens opmærksomhed rettes mod havens arkitektur.Der er rige muligheder for at bruge sin fantasi og skabe rumlige virkninger.Og spændende er det, helt bevidst at placere havens elementer i forhold til hinanden og opnå harmoni.


En lille uldpil, Salix lanata, med de grågrønne uldne blade, det er som om den får en særværdi, i det øjeblik den plantes i sin egen skål.
Vinteren igennem har jeg gået og kigget til denne lille dværgfyr. Den blev klippet i form første gang for en del år siden, da den blev plantet, og nu trængte den til en ny klipning. Det tilfredsstiller et eller andet æstetisk behov hos mig for at en sådan plante bliver `gennemsigtig`, så man kan kigge ind til grene og stamme, hvorved det lille træ får en mere spændende arkitektur.

Lette urteagtige stauder mod klippede strukturer giver variation i haverummene.Alm. lærk i et hjemmestøbt trug, lidt klippede buksbomkugler, og her hvor stien slår et sving, er den kantet med lave blå campanula.


Væksterne trænger sig ud over stien, og må med jævne mellemrum klippes, for at holde dem i ave.

Klipning af en Juniperus procombens `Nana`- før og efter.
Jeg mødte et dejligt oplagt og haveinteresseret publikum, da jeg holdt foredrag i Faaborg-Midtfyn Havekreds på Ringe Bibliotek den 27. februar 2014.Onsdag den 12. marts 2014 kommer jeg til Randers Havekreds med foredraget DEN KLIPPEDE HAVE KL. 19,00 på Randers Naturcenter, Gudenåvej 20, 8920 Randers NV.

Entre medlemmer kr. 50,00 ikke medlemmer kr. 75,00
Tilmelding senest den 10. marts 2014 til
Inger Marie Secher på 21840140
mail: randers.haven@hotmail.com
2 kommentarer:

  1. Hej. Hvor er det godt gået med dit foredrag og velbesøgt kunne jeg se både her og på facebook! Fortsat god fornøjelse.

    SvarSlet
  2. Hej Birgitte
    Tak. Det er simpelt hen en dejlig udfordring, hver gang en havekreds henvender sig med ønsket om et foredrag.
    Kh. Jørn

    SvarSlet