mandag den 31. marts 2014

Sammenplantning


Én plante gør ingen have - sådan kan man vel godt omskrive det gamle ordsprog. Det er jo først i et samspil med andre planter at havens spændende magi kan opstå.


Søger man efter en haves `sjæl` må den findes i substansen af planter - deres indbyrdes forhold i ligheder og forskelle - i struktur, tekstur, farve og form - i bladenes kontrast mellem størrelse, glans og mønstre. Derude i haven findes en verden af skønhed, poesi og stemning, det opstår i samspil med lyset, vejret, lyde og dufte og alle de udefinerbare ting som menneskets fantasi, drømme og følelser.

Forår - forny - forandre - forbedre - forvente - forbavse - forfriske - fornøje - forgængelig - forfald - forgå.
Havens `langsomhed`står i skærende kontrast til den digitale modernitet. Gennem sin ro kan haven være det frirum, hvor der er tid til nærvær, refleksion og eftertanke.

6 kommentarer:

 1. Takk igjen for dine betraktninger om hage, der du tenker helhet og komposisjon som en billedkunstner. Og det går "rett hjem" hos meg! Inspirerende lesing - og bilder.
  Hilsen Lars / Norge

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lars.
   Velbekomme. Jeg tror du har ret, jeg tænker meget i helhed og komposition. Min undervisning i arbejdet med form og farve har jeg ført over på haven - det er helt de samme følelser og fornemmelser det handler om her.
   Kh Jørn

   Slet
  2. Hei igjen.Det er interessant å høre. Selv har jeg undervist mye i bilde-komposisjon og også en del i dramaturgi for film/foto, og opplever det samme: at jeg tenker på samme måte, og de samme prinsipper, når jeg forsøker å skape en spennende have. Tror du ikke at en komponist(musikk) ville kunne si det samme?
   Hilsen Lars

   Slet
  3. Hej Lars.
   Jo, jeg vil tro, at en komponist tænker i musik når han skal komponere sin have.Kunstarterne hænger via de musiske fornemmelser sammen på tværs af `fag`. Jeg er stødt på den opfattelse, at den ypperste bygningsarkitektur ofte er som `stivnet musik`. Havens arkitektur er i forhold til bygningernes, som bekendt af en anden karakter - levende, organisk og mere flygtig - men har til gengæld også ligheder.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. A amizade nos faz ver o mundo com olhos novos.
  Amo apreciar seus lindos jardins!
  Uma doce semana.
  Beijos Marie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie.
   Ja, haveinteressen kan skabe venskaber over landegrænser. Det glæder mig, at du nyder vores have. Også en god uge til dig-
   Kh. Jørn

   Slet