lørdag den 7. juni 2014

Åben have igen.


Den enkle drøm om en have kan vel rummes i dette billede: En frostsprængt krukke blev til en lille have værnet af en beskyttende mur, som man kan opleve det i gamle engelske haver - lidt jord, hvori der plantedes et lille træ (buksbom), for hvad er en have uden træer? Bunddækket blev miniporcelænsblomst, der blomstrer her i juni, ikke for meget, så det forstyrer helheden. Den lille vandkande fandt vi i England fyldes med vand, hvorefter det siver ud og vander `hele arealet` - enkelt og overskueligt.

Jeg vil bruge billedet som symbol for vores have her i forbindelse med åben have arrangementet den 14. og 15. juni 2014,
For vores have har også sine beskyttende mure bagerst og er mere åben fortil, men så hører ligheden også op. For trods sin lidenhed på  de knap 1000 kvm. er vores have ikke helt så let at overskue - ja, faktisk har vi med vilje anlagt haven således, at den ikke kan overskues på én gang, men at man tvinges - eller endnu bedre, får lyst til at gå en tur rundt for at opleve dens mange detaljer og undervejs forhåbentlig også lægger mærke til helhederne.Flere steder i haven er der opstået plamager af gul lærkespore. Jeg synes, at den bidrager lidt til havens `vildskab`. Den udvikler sig ikke til besværlig ukrudt, og er let at fjerne. På samme måde dukker fingerbøl og kongelys lidt uplanlagt op forskellige steder, ligesom kvan, sødskærm og broncefennikel dukker op de mærkeligste steder og skaber en illusion om `havens natur`.Snart sætter kvanen store, dekorative skærme.Grundlovsdag var vi til plantemarked i Den Geografiske Have i Kolding og fandt nogle spændende ting, blandt andet denne heksekost Abies koreana `Blauer Eskimo`.Og denne Pinus proc. `Blauer Hexe`. De små vækster er velegnede i en lille stenhave som vores med begrænset plads.Vi fandt også en japansk guldlærk, som jeg synes er meget smuk. Vi har haft den tidligere, men den gik tabt en hård vinter.


9 kommentarer:

 1. Godmorgen Jørn. Som altid de dejligste billeder fra din have også der dukker til stadighed noget op som jeg ikke mener at have set før. Dit lille vandkanden arrangement er meget fint.
  Min have er domineret af stauder, men derfor har du alligevel sat dine spor rundt omkring. De små stenhaver i en lille have er genialt og også brugen af skårede krukker og hulsten. Så skulle du engang forvilde dig ind i min have, vil der være noget genkendeligt (læs: ideer hugget med arme og ben...), men mon ikke det er iorden. Min nyeste stenhave laver jeg et indlæg om snarest, de sidste ting kom i efter Plantemarkedet i torsdags, dog ikke så fine planter som dine heksekoste. De er meget flotte... :)
  Hils fruen.

  SvarSlet
 2. Hej Jette
  Tak. Vi finder jævnligt på nye ting - det er jo næsten ikke til at lade være.
  Vi håber engang at forvilde os ind i din have - jeg er sikker på, at der vil være mange oplevelser og gode idéer.
  Hils manden.
  Kh Jørn

  SvarSlet
 3. Hvor har du altså en smuk have med mange spændende detalje der giver inspiration.
  Tak for rundvisningen.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
 4. Hej Landbohaven
  Tak og velbekomme. Det glæder mig, at du finder detaljer som er spændende og kan inspirere. Du må også ha` en god aften.
  Kh Jørn

  SvarSlet
 5. So nice and always so beautiful. I love visiting your garden from my home in Texas.
  David/:0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi David.
   Thanks for you comment. I am glad you like my garden, which also means a lot to me.
   Kh. Jørn

   Slet
 6. Nice blog,, i'm very enjoyed to visit this site. have a nice day :D

  SvarSlet