mandag den 30. juni 2014

Romantik efter smag og behag.


Romantik er vel noget, der kan opstå i haven gennem haveejerens mere eller mindre bevidste planlægning og tilrettelæggelse af haven, men kan vel også opstå spontant som et udtryk for den enkeltes smag, holdning og temperament - eller hvad det nu er, der styrer havelysten. Der kan være havefolk, som er lidt romantikforskrækkede. Det kan være i den meget stramme arkitektoniske- og minimalistiske have, hvor alt er styret, og hvor  man bevidst fravælger `tilfældighedernes spil` - hvor andre er lidt mere lydhør over for havens natur, som undertiden peger på nogle sjove og uventede løsninger.


 Den korteste afstand mellem to punkter er en ret linie, men ikke altid den mest spændende løsning. Derfor får stierne i vores have lov til at bugte sig.


På mark og strand kan findes skulpturelle sten formet af naturens bearbejdning gennem årtusinder.


Der findes så mange smukke bladplanter, at man kan opbygge en have, hvor der spilles på de grønne nuancer, deres mønstre, form og kontrasten mellem bladstørrelserne.Der er ikke noget i vejen med romantik - der er kun noget i vejen med forloren romantik.

Romantikken er en stilperiode fra midten af 1800-tallet og kan handle om elementer og stemninger, der opstod i tip - tip-tipoldemors have, og som vi normalt forbinder med noget rart fra en tid før `verden gik af lave`.Vi skal nok ikke kopiere den tids haver, men kan måske finde anvendelse af visse reminiscenser derfra i nutidige haver.
2 kommentarer:

 1. I love all the green colors and textures. Beautiful shots of the garden paths.
  Happy Gardening!
  David/:0)
  Jeg elsker alle de grønne farver og teksturer. Smukke skud af havegange.
  Glad Havearbejde!
  David /: 0)

  SvarSlet
 2. He David
  Yes, the green color dominates our garden and we keep real power of the color. Our stone paths we weelcome every day.
  Kh. Jørn

  SvarSlet