onsdag den 24. september 2014

Med saksen i hånd.


Her bag den brede og bulede hæk af kranstop, Stephanandra incisa ´Crispa` ligger vores have. Det er her jeg tager udgangspunkt i mit foredrag `Den klippede have` når jeg besøger Silkeborg Havekreds mandag den 6. oktober 2014 kl. 19,30. Det afholdes i Lunden, Vestergade 74, 8600 Silkeborg.Haven har gennemgået en forandring over 30 år, og i den tid har jeg fotograferet haven som en slags dokumentation af en udvikling, som jeg håber kan afspejle de idéer, drømme og den kreativitet, som er sket. Det er mit håb, at foredraget kan virke som inspiration til kreative havemennesker.Samme løvhytte som forrige billede et par år senere, men nu med en gammel vinduesramme isat et spejl ophængt på bagvægen, jeg synes, at det giver en levende effekt og kan virke som et kig ind i nabohaven. De små figurer på deres stager er også kommet til i mellemtiden.Saksen er afgjort havens vigtigste værktøj. Her er Thuja, der er brugt som en smal skærm, der deler terrassen op i rum.Kombinationen af sten og planter er et gennemgående tema. De to ting klæder efter min mening hinanden på en naturlig måde.


En dværggran, Picea glauca `Alberta Globe` blev efter indgriben med saksen til et minitræ, der fik plads i et stenbed.


En benved, Euonymus fortuniei `Emerald Gaiery` blev strammet op i formen.

En buksbom i kegleformblev til en spiral.En kompakt buksbom, Buxus microphyla `Faulkner`


blev `åbnet op`og fik begyndende små kugler.En opstammet rund Thuja var blevet for stor og dominerende i det bed, hvor den stod.I et forsøg på at gøre den mere let, blev også genene `stammet op`. Og sådan havde vi den nogle år, hvor vi glædede os over genenes lys og skyggespil og den skulpturelle virkning, der var opnået. Den er forlængst fællet. Jeg vil efterfølgende lade billederne tale for sig selv.


12 kommentarer:

 1. Vilken trädgård ni har och vilket jobb det ligger bakom och få till det så fint. Roligt att se dina små "träd". Önskar er en riktigt fin dag!/Merja

  SvarSlet
 2. Hej Merja.
  Tak. Ja, vi har lagt meget arbejde i haven gennem årene og nydt det - det har givet megen god livskvalitet, ikke mindst legen med de små træer. Du ønskes også en god dag.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Hej Jørn.Et dejligt indlæg fra din skønne have.........er selv meget glad for at formklippe.
  Men kan jo slet ikke måle mig med dit talent for at klippe og forme.
  Har Lige købt en lille bjergfyr på min planteskole...........er lidt i tvivl hvad jeg skal gøre med den?
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Tak. Det glæder mig, at du har fornøjelse af at kigge med på bloggen. Der kan være rige muligheder for at klippe i en lille bjergfyr. Man kan forsigtig prøve at stamme den lidt op og yderligere åbne op ved at fjerne lidt grene for at kunne kigge ind og se grene, stamme og kviste - og pludselig har den fået sit helt eget udtryk - er blevet lidt bonsai-agtig.
   Også god dag til dig
   Jørn

   Slet
 4. Hej Jørn

  Silkeborg havekreds kan helt sikkert glæde sig til dit foredrag. Det er rigtig spændende at høre dig fortælle om jeres glæde ved haven.
  Jeg og min mand havde den fornøjelse at høre jer her på midtfyn sidste år, det en god aften. Det kan varmt anbefales.
  Tak for alle billederne her på en gråvejrsdag.
  Hils din kone mange gange herfra.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 5. Hej Pia
  Det er hver gang en dejlig udfordring at komme ud og fortælle om haven. Tak for din anbefaling. Jeg kan godt huske jer, det var en hyggelig aften i Ringe.
  Hils din mand. Også knus herfra.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 6. Det var et spændende indlæg og jeg blev godt nok imponeret over "kunsten". Du er god til at se mulighederne for en ny form,når du skal klippe, sådan noget synes jeg er svært!

  SvarSlet
 7. Hej Birgitte.
  Tak. Jeg har virkelig hang til at klippe planter i form, dog synes jeg ikke, at man skal klippe alle havens planter, men spille på kontrasten mellem noget stramt klippet og noget frit voksende.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 8. Hej!
  Vad heter den vackra hostan på bild 36?

  Marina

  SvarSlet
 9. Great Post. nice to visit and walk :)

  SvarSlet