tirsdag den 7. oktober 2014

Haven rundt.


Haven er stedet, hvor den enkelte kan være sin egen designer. En mængde muligheder ligger åbne, og det er blot et spørgsmål om at finde legebarnet frem, se sig omkring, og gå i gang med at være skabende.En have skal være til at gå tur i, og føre rundt til uventede overraskelser, som kan stimulere til at fortsætte turen rundt.Den lille lærk er formet gennem mange år, dens vækst er blevet begrænset af krukkens størrelse, og den har af og til fået beskåret sine rødder og fået ny jord at vokse i. Som det opstammede lille træ den er, knejser den over sine omgivelser og føler vist selv, at den har fået en særstatus som en ærværdig bonsai med et hvis udsyn.Vi kan godt lide havens bunddække, det virker mere naturligt, når jorden er dækket.

Haven rummer en del fuglebade - vel først og fremmest af hensyn til fugle og insekter, men samtidig giver det en særlig effekt når vandspejlet reflekterer himlens lys og planterne kan spejle sig. Og lige her fortæller det om regnvejr.Ved indgangen til haven ses forskelligt formede buske, der er blevet et af havens kendetegn og har vel nærmest udviklet sig til en passion.De klippede buksbomkugler får en tur med saksen hen over sommeren. Bunddækket er Mor og Barn, Tolmiea menziesii, der på beskyttede steder kan være vintergrøn.

De grå kugleflint harmonerer fint med havens øvrige farver.
Grønne vækster og sten i modlys kan give en særlig stemning.
Blandet beplantning. I forgrunden Mor og Barn med sine undselige blomster.Grydeskeer fortæller om krydderurternes navne.

Urtehavens højbede er bygget op i saltimprægnerede brædder. De har nok 25 år på bagen, og træet er blevet smukkere og smukkere som årene er gået.Et kig ind i forhaven fra fortorvet.

8 kommentarer:

 1. Tak for smukke billeder ☺

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maniki
   Velbekomme og hyggeligt, at du kiggede ind.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Som altid er der så mange smykke og inspirerende havebilleder herinde. Jeg nyder det hver gang jeg kommer forbi.

  SvarSlet
 3. Hej Ole
  Det glæder mig, at du har fornøjelse af mine billeder og finder dem inspirerende.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 4. Hej Jørn!
  Utroligt smukke billeder fra jeres have, som virker meget stor, og spændende. Jeg har lige plantet et par lærk som skal holdes nede og formes, så to helt fantastiske eksempler på Lotteruphus i Hammershøj, og det var en kunst jeg følte jeg kunne magte at gøre efter, dette kom jeg til at tænke på da jeg så jeres skønt formede lærk:-)
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
 5. Hej Jørn.Som altid smukke billeder fra din have.Er vild med alle dine formklippe planter sammen med smukke sten.
  Og lagde mærke til dine mor og barn...............som jeg lige har plantet i haven.
  Er den vinterhårdfør?
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Tak. Ja, Mor og Barn er vinterhårdfør og er den plantet lidt beskyttet som under en busk, kan den også være vintergrøn.
   Kh. Jørn

   Slet
 6. Hej Anettte
  Tak. Vores have er kun 1000 kvm., men kan nok virke større på billederne. Ja, lærk er et dejligt træ at klippe og forme.
  Kh. Jørn

  SvarSlet