fredag den 10. oktober 2014

Have er glæde.


Hjørnet med de beplantede trug er en vigtig del af haven.
 Jeg regner mig ikke for at være plantesamler, men de små dværgtræer, såkaldte heksekoste, finder jeg meget fascinerende, og med årene er der vel opstået en lille samling. Deres langsomme vækst gør, at de kan stå på samme plads i mange år. Jeg klipper undertiden lidt i nogle af dem, og korter (niver) deres skud for at forme de små træer, som jeg ønsker dem. I det enkelte trug kan jeg  opbygge små landskaber, der taler både til fantasien og æstetikken. Sådanne trug er hver især som små haver i den store have. Samlingen af små træer kan ikke alle være i trugene, men har også bredt sig til stenbedene, hvor de harmonerer fint med alle de øvrige planter og granitstenene.


På turen rundt oplever man en varieret beplantning, der for en stor del er vintergrøn.Søjletaks giver med sin opadstræbende vækst en markant kontrast til de omgivende vækster.


 Vi har ingen bar jord, idet vi tilstræber at planterne dækker overalt.Under bronzeblad vokser skovmærke, og senere breder forskellige Hosta sig og lukker kanten af.

Glæden ved at klippe og forme visse af havens planter er drevet af en passion, som giver en stor personlig tilfredsstillelse.Flere havekredse har aftalt besøg i vores have på deres udflugt i 2015, ligesom der også er ved at komme bestillinger på foredrag i den kommende sæson. Vores have vil komme en del i fokus i det kommende forår, idet vi er udtaget til at deltage i TV2 fri`s udsendelse om `Årets dejligste have 2015`, hvilket vi naturligvis er spændte på.For år tilbage lavede jeg denne stensætning, som skal illudere et gammelt stendige. `Diget` rummer et surbundsbed, der er varieret beplantet, og skulle egentlig ligne noget naturligt, man kan støde på ude midt i en skov.
2 kommentarer:

 1. Det er alltid en skikkelig fryd å se bildene fra deres hage. Det virker som hver minste krok er frodig, gjennomtenkt og perfekt til fingerspissene - og det er skikkelig vakkert å se hvordan dere stort sett benytter grønt, bladenes form og plantenes vekst fremfor overdådig blomstring.
  Jeg gleder meg til å se dere delta i "Årets Dejligste have"
  Ha en fortsatt riktig fin kveld.
  stein

  SvarSlet
 2. Hej Stein
  Jeg bliver glad over det du skriver, for det er netop den grønne have med dens mange forskellige bladformer og de mange nuancer i de grønne farver, der optager mig. Nu må vi jo se i konkurrencen, hvor mange, som er enige med mig deri.
  Kh. Jørn

  SvarSlet