onsdag den 20. maj 2015

VORES ÅBEN HAVE.


Inger og jeg glæder os hvert år til at åbne haven og møde andre haveinteresserede. Egentlig er det vel en form for livsstil at åbne sin have, men også det at drage ud og se andres haver, der kan give anledning til en masse hyggelig havesnak, ligesom man kan finde inspiration og gode ideer.


I Silkeborg og omegn finder man 7  haver, der er åbne under Havefestivalen i weekenden den 30.-31. maj. Så der er virkelig mulighed for at arrangere en haveudflugt til skønne Silkeborg og komme rundt og opleve meget forskellige haver. Du kan finde adresserne på Silkeborg Havekreds` hjemmeside, eller få listen over haverne, når du besøger vores have.Vi var glade og beæret over at være blandt de tre haver, der skulle stemmes om da man skulle kåre `Årets dejligste have`på TV2 Fri i april i Tivoli i København. Det var fuld fortjent, at vinderne blev Keld og Hans  med deres store landbohave på Møn. Vi var oppe mod to store og flotte landbohaver i konkurrencen. Til gengæld har de fleste havefolk måske lettere ved at forholde sig til vores lille byhave på knap 1000 kvm. når de sammenligner med deres hjemlige have.

Måske fulgte du Dorthe og Tom`s vandring  gennem vores have og hørte deres meget rosende vurdering af det de så. Det skulle glæde os om du / I skulle have lyst til selv at komme og opleve haven live. Derfor har vi valgt at holde haven åben de tre nævnte weekends hen over sommeren, hvor også forskellige havekredse har valgt at lægge deres udflugt omkring vores have.

Inger har i øjeblikket travlt med at klargøre sit plantesalg, ligesom vi i det hele taget har travlt med at gøre haven klar, ganske som alle de andre med åbne haver, der jo også har en deadline. 


Et af de store forårsarbejder er at gøre stierne rene for ukrudt. Jeg sætter mig simpelt hen på en skammel og bruger et skrabejern mellem stenene - kvadratmeter efter kvadratmeter, hvorefter det fejes sammen med en stiv kost. Medens det står på, kan det let føles  som idiotarbejde, men man kan jo sidde og tænke på alt muligt undervejs, og når det er tilendebragt er det en stor tilfredsstillelse. Resten af sommeren klares renholdelse af stierne med en gasbrænder og den stive kost.De små trug er først og fremmest med til at give haven en varieret struktur - en af de små overraskelser undervejs - men er samtidig en beskyttet plads for sarte stenbedsplanter og små `heksekoste`, der let kan drukne mellem de større planter ude i haven.

Kaffe/te, der er inkluderet i entréen, kan nyder rundt på havens mange siddepladser.


Her en siddeplads midt i urtehaven. Stedet er et vigtig fristed, hvor man sidder midt mellem havens mange sanseoplevelser, der er så godt for sindet eller sjælen, eller hvor det nu er, det gør godt - det handler om det gode liv - kort sagt, om livskvalitet.Vi har mange beplantede krukker, der på varme og tørrer sommerdage kræver vanding.

Vi tilstræber frodighed, og er meget optaget af havens æstetikSaksen er et vigtigt redskab sommeren igennem.Vi forsøger at bibringe haven romantiske stemninger og spiller på kontrasten mellem det stringent klippede mod det frit voksende.

 Vi eksperimenterer med at lade krydderurter som kvan, sødskærm og bronzefennikel blande sig med de øvrige stauder.


I indkørslens midterrabat trives tørketålende middelhavsplanter.
6 kommentarer:

 1. Ihh jeg glæder mig. Vi kommer igen igen.... Sidste år havde jeg min mor og moster med, i år skal Hr. Stationsforstanderen med, for han er vild med jeres stenstier og skal hente inspiration og motivation i jeres skønne have. Vi drømmer om at overføre jeres havestil til en del af stationshaven.

  SvarSlet
 2. Hej Annie
  Vi glæder os til at se jer og I er velkommen til både at finde inspiration og motivation i haven

  SvarSlet
 3. Hej Jørn.
  Tak for dejlige billeder endnu engang. Helle (Blomsterhatten) og jeg glæder os meget til at se jeres have i virkeligheden. Det er en af de haver der inspirerer allermest her på bloggen, og det var SÅ velfortjent, både at I kom med i Årets dejligste have, men også, at I kom blandt finalisterne. Vi fulgte troligt med her hjemme fra vores stuer.
  Helle siger godt nok hun har set jeres have for mange år siden, men det bliver dejligt også for hende, at se den igen..... Det var i øvrigt os du mødte da du holdt foredrag i Kolding om den formklippede have..... Det var vist sidste vinter.
  Vi ses i morgen.
  Knus Malene

  SvarSlet
 4. Hej Malene.
  Tak - det er dejligt, at I fulgte med i udsendelserne om `Årets dejligste have`. Vi glæder os til at se jer i morgen.

  SvarSlet
 5. Hej Malene.
  Tak - det er dejligt, at I fulgte med i udsendelserne om `Årets dejligste have`. Vi glæder os til at se jer i morgen.

  SvarSlet
 6. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

  SvarSlet