torsdag den 5. november 2015

Efterårstravlhed


Efteråret er tiden, hvor man kan se en eksplosion af farver og nyde stemningen af forfaldets skønhed. Og det er vel også tiden, hvor man havemæssigt gearer lidt ned og begynder at tage den lidt med ro. Men lige netop i dette efterår har vi haft travlt med at fælde træer og klippe ned, så vi kunne få mere lys og luft til haven.


Vi har også ryddet et staudebed, som var fuldkommen sammengroet. Det er vel snart 25 år siden at det blev anlagt, og det var ikke længere muligt at plante nyt ind i bedet. Hækken omkring var oprindelig buksbom, men da den blev kraftig angrebet af buksbomssygen, blev den erstattet af taks, som havde lidt svært ved at komme i gang sammen med de kraftige stauder. Nu får den en tid uden konkurrence, og samtidig er tavlen visket ren - og mulighederne for nye ideer ligger åben.Begyndelsen er blevet nogle kegleformede taks for at give bedet lidt struktur. Vi står fra køkkenvinduet og kigger ud på bedet, og et vissent staudebed i vinterhalvåret er ikke det mest oplivende.  Vi genbruger nogle få af de gamle stauder, men  derudover skal der lidt fornyelse til. Vi venter nok til foråret med at beplante det færdigt.
Det har været et utroligt dejligt efterår til forandringer i haven - og nattefrosten lader heldigvis vente på sig.Efter vi har fælled og åbnet op får cotoneaster-kuglerne nu lys fra alle sider, hvorved de kan blive mere formfuldente.

7 kommentarer:

 1. Hej Jørn og Inger: ingen have i statisk, og godt for det, ellers blev vi nok trætte af haven i løbet af kort tid. Træls med jeres buksbom, jeg er selv lidt nervøs derved, planlægger at plante henved 2000 i haven, alle siklinger jeg selv har lavet. Men tænkt hvis jeg får den trælse syge ind, det vil være ødelæggende. Tør jeg. Jeres smukke grønne have, den burde være fast pensum for alle nye haveejere....og gamle også. God aften.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik
   Du har ret, det er dejligt at skabe fornyelse, og det ville være træls at stå med en helt færdig have, der aldrig mere krævede en indsats, Jeg kan godt forstå dine overvejelser med hensyn til buksbom, men jeg ville bruge alle mine stiklinger - buksbom er så dejlig en plante, at man bør satse. Der hvor jeg tror det gik galt for os, var da vi faldt for fristelsen til at købe en del billige planter i et supermarked. Det er spændende at følge udformningen af din franske have.
   God weekend
   Jørn

   Slet
  2. Hej Jørn, tak for et meget opløftende svar. Jeg satser butikken..

   Slet
 2. Så mange smukke billeder af en vidunderlig have, så mange smukke farver, så intens, dejligt :-). Altid dejligt med nye projekter, så er det drømmetid og ventetid, krydser fingre for jeres buskbom, vi har fået sygdom i ca 30 buskbomkugler, det er æ`sjov :-(. Så nu har vi sprøjtet med svampemiddel, så må vi se om de kan komme sig, god weekend :-), kh Margit

  SvarSlet
 3. Hej Margit
  Nej, det er bestemt ikke sjov at have så mange angrebne buksbomkugler. Vi gravede på et tidspunkt omkring hundrede kugler op og kørte på væk - mange af dem havde vi haft helt fra stikling af. Jeg håber, at i får standset angrebet, her sprøjter vi til stadighed.
  .Kh. Jørn

  SvarSlet
 4. Hej!
  Det är min dröm att få komma och se er underbara trädgård!
  /Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anja
   Kom og lad drømmen gå i opfyldelse.
   Kh. Jørn

   Slet