onsdag den 18. november 2015

Plantesammenstillinger.


I dette utroligt milde efterår planter vi en del om i havens bede og forsøger herunder  at skabe spændende og smukke plantesammenstillinger, der tilfredsstiller det, der vel kan kaldes vore `æstetiske værdier` - som det så fint hedder. Det som gør det spændende, er muligheden for at lege med nogle personlige løsninger - for ret beset er der vel ingen regler for, hvordan man griber sagen an.

Inden man går igang er det vigtigt, at man over for sig selv besvarer samvittighedsspørgsmålet: Om haven er det sted, hvor man dyrker planter ( altså er plantesamler)? Eller om planterne er det materiale, hvormed man skaber sin have (æstetikeren)?

Da vi ikke rigtig betragter os som plantesamlere, må vi vel høre til den sidst nævnte kategori. Det er ikke vigtigt for os, hvor mange slags liljer, roser eller hvad det nu måtte være, som haven indeholder. Vigtigt for os er det derimod, at planterne i bedene harmonerer. Det kan være, at vi spiller på kontrasterne i bladstørrelser, farvernes indbyrdes forhold, forskellige højder og hvor vekslende rytmer kommer til udtryk - kort sagt komposition, der kan skabe orden i kaos.I sammensætningen mellem sten og planter kan fornemmelsen af `havens natur` opstå.
Vi tilstræber, at al jorden dækkes af plantevækst - bar jord fremmer ikke havens naturlighed.


Bunddækkeplanter: Biskophat forrest, så kommer Hasselurt, dernæst Bispehue og bagerst skimtes Vedbend.

Mere bunddække: Forrest en Sedum ewersii, Høststenurt, dernæst Saxifraga urbium, Mini Porcelænsblomst og bagerst Alchemilla alpina, Bjerg-Løvefod.4 kommentarer:

 1. Härligt att följa med på promenad såväl i trädgården som i tankegångarna. Så vackert samspel växter emellan men också med andra material och uttryck. Allt hänger ihop, men samtidigt bjuds hela tiden något som fångar blicken och leder den vidare. Fantastiskt!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvarSlet
 2. Hej Katarina.
  Det glæder mig, at du havde lyst til at følge med på turen rundt i haven, og følge med ind i mine tanker omkring havens væsen - det hænger uvægerligt sammen.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Jeg har besøgt jeres have 2 gange og har begge gange været meget optaget af den. Det er meget tydeligt, at det er en have, hvor der er tænkt meget over, hvilke planter der klæder hinanden, og hver sten er nøje udvalgt. Jeg har sjældent set så vellykket en have.
  Hilsen Elna

  SvarSlet
 4. Hej Elna.
  Tak for de smukke ord. Du har ret, vi er meget bevidste om sammensætningen af havens planter - og lader det gå videre til planternes samspil med de mange granitsten, så harmonien kan opstå.
  Kh. Jørn

  SvarSlet