lørdag den 5. december 2015

I fantasiens og drømmenes vold.


Når jeg kigger ind mellem de flere tusinde havefotos, som jeg har liggende her på computeren, er det som at begive sig ud på en haverejse på må og få uden et egentlig mål. For hvor føres man hen? Turen bliver til ved at billede føjes til billede fra forskellige år og forskellige årstider - al logisk sammenhæng ophæves - det eneste samlende er, at billederne er fra den samme have, de samme stier og de samme bede som jeg har kredset om på min blog gennem mange år, og som nu indbyder til en fantasitur på tværs af tid og rum.Havebilleder afspejler drømme, der vel næres af sindet og hænger sammen med de følelser og fornemmelser som påvirker fantasien og kreativiteten hos det skabende menneske.På turen rundt er man i sansernes vold - alt det visuelle trænger sig på - det skønhedsmæssige som farve, form, harmoni og hvad man kan kalde for de æstetiske værdier, er noget man umiddelbart må tage stilling til.

Den lille barokhave var skabt i buksbom, men da den blev angrebet af buksbomsygen, er den nu genskabt i taks.

I tåget vejr kan der opstå drømmeagtige stemninger.Og i modlysbilleder kan der opnås noget meget stemningsmættet.I vinterhaven træder de klippede strukturer frem med en skulpturel virkning.


Ved stranden har vi gennem årene samlet disse hulsten, hvor regnvandet samler sig til glæde for havens dyreliv.


De mange klippede strukturer er noget af det, der kendetegner vores have. Og det er da også disse vækster jeg fortæller om i mine  mange fordrag, som jeg i 2016 skal holde i forskellige af landets havekredse.Vi har helt bevidst anlagt haven således, at den ikke kan overskues fra ét sted, men at man må bevæge sig rundt for at opleve dens mange detaljer.4 kommentarer:

 1. Ja det er godt med et stort billedarkiv, når vi længes efter sol og sommer, jeg har også siddet med næsen i mit de sidste dage.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth.
  Ja, det er dejligt at have fotos af haven et par årtier tilbage, og på den måde kunne følge dens udvikling.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Hej Jørn

  Det er nærmest magisk - som altid ved dig.
  Jeg vil høre om du kan huske hvor du har købt løve fontænen? Jeg vil gerne selv købe sådan en, men kan ikke finde den nogen steder.
  Jeg har i øvrigt kastet mig ud i at skrive på en ny blog, så derfor håber jeg du vil følge med mig over på den nye blog.

  God 2. advent til dig

  Hilsen Maria
  Livsnyderhaven.dk (tidligere skrevet på den eksperimenterende have)

  SvarSlet
 4. Hej Maria
  Tak. Jeg har købt løvefontænen for en fire år siden i La Maison, en lille spændende butik med blandt andet franske antikviteter i Klostergade i Århus. Den er i mellemtiden flyttet til Studsgade 1o, 8ooo C. tlf 40262372. Jeg har nu ikke set dem længe, men du kan da prøve at forhøre dig.
  Kh. Jørn

  SvarSlet