fredag den 12. februar 2016

Alt har sin tid.


For 12 år siden anskaffede vi denne lille ædelgran i midten af billedet. Det er en Abies koreana `Silberlocke`, og vi syntes nok, at den var spændende med den lave-, udbredte vækst, og at den harmonerede godt med de gråtonede granitsten, hvor den blev plantet. Efter nogle år blev den for stor til stedet, og den fik en anden placering i haven.Her har den stået i mange år, og er efterhånden blevet for omfangsrig. Jeg har flere gange klippet den ind, for at der stadig kunne være plads til den, men nu er den blevet for stor på stedet, og vi har besluttet at fjerne den. Jeg synes, det er vigtigt hele tiden at have et kritisk øje på havens planter, og i tide erkende, når tiden er inde til at gribe ind.En Hemlock, Tsuge canadensis `Jeddeloh` stod i et bed ved siden af, og var også blevet for stor til det pågældende sted.Den holdt nu flyttedag op i bedet, hvor ædelgranen havde stået. Den skal imidlertid også klippes lidt ind, når vi kommer lidt længere hen mod foråret.Her inde i halvskygge er en stor taks klippet i kugler, underneden ses et brogrtbladet hønsebenstræ. Det er de eneste nåletræer, som kan klare sig i så lidt lys.
De stedsegrønne planter giver vinterhaven et grønt look. Men man skal også huske at plante løvfældende træer, så det er muligt at se forskel på årstiderne. Forrest i billedet ses Juniperus squamata `Blue Star`og bagerst det gulgrønne nåletræ, himalayceder, Cedrus deodara.
Den lille cypres `Teddy`danner her en kuglestruktur, som holdes i form ved klipning nogle gange hen over sommeren.

En lav Tsuge canadensis sættes her på en søjle, så den løftes op over skovbunden.I granittrug kan man dyrke de helt små eksemplarer.


På turen rundt i haven møder man mange formklippede taks.På vejen rundt finder man en lille gran, Abies conc, `Archers Dwarf`, som klippes af og til for at begrænse dens omfang.


En Thuja var blevet for stor og omfangsrig, den stod blandt andet og trykkede den lille Rhododendron til højre- hvorfor den blev stammet op.Man bør kende sit ukrudt. Her en lille selvsået taks.Femten år senere kan man have en stor formklippet kugle. - Ja ting tager tid.En enebær, Junniperus squamata `Mayeri` klippet i kugler.En lille dværggran Abies koreana `Aurea` befinder sig godt blandt havens sten.Her er den lille dværggran omgivet af kontrastfarver. 

Den lille tætte Cryptomeria Japonica egner sig godt til at blive klippet lidt i form.Picea glauca `Echiniformis` er en meget tæt dværgform, som her er klippet i form.


Et kig ud mellem to søjletaks.Søjletaks, Taxus `Fastigiata Robusta` er plantet så de danner en gruppe. Til højre en pilebladet pære, der med sin lette grågrønne farve danner en god kontrast til de mørke taks.En blå Thuja klippet i kugle var efter mange år på stedet blevet for stor og `tung` til omgivelserne- efter et indgreb med saksen fik den et mere let udtryk.Stedsegrønne nåletræer i forhaven med stor variation. Thuja i spiralform.Taks ved husets fordør.

Denne enebær, Juniperus conferta `Schlager` blev anskaffet sidste sommer. Jeg synes, at den harmonerer godt med granitstenene - den har nogle år på bagen, og er lidt bonsai-agtig i sin karakter og er ret dekorativ med sine grønne bær.Thuja kan klippes som en smal skærm eller hæk.

Til højre i billedet en hængende ene, Juniperus communis `Horstmann`Den lille gruppe på tre enebær i billedes midte er Juniperus communis `compressa`, der egner sig godt i stenbede. Er desværre ikke helt hårdfør.
4 kommentarer:

 1. Hej. Det var et spændende indlæg med alle de flotte formklippede planter. Det var meget inspirerende og sikken et arbejde, der er lagt i al den formklipning. Det ser rigtig godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte.
   Tak. Det glæder mig at, du bliver inspireret. Det med at klippe og forme optager mig meget.
   Kh, Jørn

   Slet
 2. Vill tacka för den spännande promenaden i er vackra trädgård. Sten och barrväxter är en oslagbar kombination - mycket vackert!

  Jag upptäckte barrväxternas förträfflighet ganska sent i trädgårdslivet men har efter hand skaffat mig en hel del, främst häxkvastar, de blir inte för stora så snabbt. Tyvärr är jag alldeles för feg med sekatören och har långt kvar till dessa spännande kreationer som ni har åstadkommit.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla.
   Velbekomme - det var hyggeligt at du fulgte med rundt på turen. Jeg er også fascineret af de små heksekoste, og har mange af dem. Du har en spændende have kan jeg se, og har meldt mig som følger af din blog.
   Kh. Jørn

   Slet