torsdag den 18. februar 2016

Planters grønne form.


Jeg har skrevet om det mange gange før, ligesom jeg uddyber emnet i mine fordrag, for det ligger mig så stærkt på sinde, og udgør en vigtig æstetisk værdi i havens struktur - det med at klippe og forme en del af havens planter.

Det er jo ingen ny foreteelse at klippe planter i form. Renæssancens- og barokkens haver var jo fyldt med klippede former, og det samme opleves i japansk havekultur, hvor man i modsætning til de klassiske europæiske haver (formelle haver) anvender planterne asymmetrisk og opnår en mere levende rytme.Taks og buksbom er jo de klassiske planter, der blev anvendt til klipning, men i moderne haver har mange andre planter fundet anvendelse.Den midterste gruppe er Cotoneaster, som er klippet i kugler. I forgrunden og baggrunden er det buksbom.Den opstammede plante er småbladet syren. Hækken og kuglen er buksbom.Japansk pil som en dejlig ulden kugle.Ærtetræ klippet i kugler.Thuja i hække eller mange andre former.Brogetbladet benved omkring vinduet. Der er en egen renfærdig skønhed og ro over de klassiske geometriske former, der med deres enkle udtryk bidrager med noget eviggyldigt. Gennem deres kontrast til de fritvoksende planter tydeliggør de forskellen på havens kultur og natur.


10 kommentarer:

 1. Takk for en ny titt i hagen, alltid inspirerende !
  Skjønner godt at klipping tar tid hos dere, men det skaper rytme og gir ro:-)
  Her har vi fortsatt snø , og -grader.
  Ha en fin helg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Ja, klipningen tager tid og den er givet godt ud - føles næsten meditativ. God weekend.

   Slet
 2. Imponerande!! Så himla snyggt!Gillar stenarna i oilka former och gångar i allt det gröna. I vår ska jag börja göra gångar. Stenarna ligger bara och väntar på att all snö ska försvinna:)
  Ha det gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det glæder mig. God arbejdslyst, det er et dejligt arbejde du skal i gang med.

   Slet
 3. Skrev om vintergrønt på bloggen min i dag, etter å ha sett dine bilder fikk jeg lyst på enda mer grønt.:)
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vintergrønt giver haven karakter - det glæder mig at du fik lyst til endnu mere.

   Slet
 4. Ich finde Formschnitt im Garten immer besonders schön, aber auch sehr schwierig. Ich versäume oft rechtzeitig zu schneiden.
  Gruß, Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Formklipning giver stor glæde, både at se på og at udføre.

   Slet
 5. Inspirerande bilder på hur man kan göra för att få fram snygga former. Jag tycker det är bland det svåraste som finns, att bestämma formen. Sedan gäller det att åstadkomma en form också samt veta när man skall klippa.

  Jag får nog fråga dig till råds när jag uppbringat tillräckligt mod med sekatören i hand.

  En god helg!

  SvarSlet
 6. Tak, det glæder mig, at du bliver inspireret. Du skal være velkommen til at spørge. God weekend.

  SvarSlet