tirsdag den 2. august 2016

Ufrivillige forandringer.


Vi har haft hærværk på vores have. En person er gået ind og har overhældt mange af vore planter med saltsyre.Det er især stedsegrønne planter som buksbom, taks, thuja, fyr, crytomeria og helt ned til mange af vore heksekoste  som vi allesammen har klippet og formet gennem mange år. 
Mange bunddækkende planter som stod i nærheden, er røget med. Vi var grædefærdige da vi kom hjem og opdagede det.

Det har vagt stor opsigt både i den skrevne presse og på forskellige TV-kanaler. Vi har modtaget et hav af hilsener og trøstende ord via min facebook-side fra hele verden. Mange tilbød at hjælpe os  økonomisk, som vi naturligvis ikke kunne tage imod, men også folk som ville forære os planter, og nogen tilbød at komme og hjælpe med at grave de skadede planter op. Al den megen venlighed har virkelig lunet og har hjulpet os ud på den anden side, hvor vi er nu.


Efter at have sundet os gik vi i gang med oprydningen, og der var meget at grave op.I denne tid har vi travlt med at fordele planterne i haven til de bare steder, ligesom vi flytter krukker og andet for at fylde de tomme pladser ud.Mennesker, som ikke kender vores  have godt, vil nok efterhånden have svært ved at se forskellen ved de forandringer vi har foretaget. 

Steder, hvor jorden har fået for meget saltsyre til at vi kan plante på ny, prøver vi at opbygge små tabloer. I det hele taget har situationen krævet stor opfindsomhed og kreativitet. og vi er nu igen helt oven på, og er overbevist om, at haven vil være klar og helt i orden til at åbne under Havefestivalen den 13. og 14. august.40 kommentarer:

 1. Men herregud, det är knappt man tror det är sant! Jag hoppas att personen ifråga åker fast! Hoppas att allt löser sig. Kram Merja

  SvarSlet
 2. Hej Merja.
  Tak. Ja, det har været en værre redelighed, men nu er vi kommet videre, og har fået 'lappet' på det.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Hvor er det godt at I er kommet videre, det var en skrækkelig hændelse, men som du selv skriver.... så er det lykkedes jeg fint at få haven til at stråle som den plejer... men man bliver jo unægtelig nogen illusioner fattigere. Knus til jer to

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sussi. Vi farer på ed krum hals.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Jeg har lest om det på facebook, og det er jo helt fryktelig at folk kan gjøre noe sånt! Håper at det går bra med havefestivalen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit. Haven er ved at være klar til Havefestival.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Kære Inger og Jørn
  Dette meningsløse og meget undskabfulde ondskab som I har været udsat for gør så ondt at det er svært at finde de rigtige ord.
  Men I skal vide at I har været i vores tanker rigtig mange gange siden jeg læste det på fb og I på ingen måde fortjener denne ondskab.
  Vi glæder os at I er kommet på den anden side af den grime oplevelse selvom det har kostet knofedt at få det hele klar til om 1.5 uge.
  Hvis det går som planlagt ja så kikker vi endnu engang ind til jer på vej hjem fra vores ferie.
  I har skabt et fantastisk univers og selvom I nu er sat tilbage, så er vi sikker på jeres paradis stadig stråler.

  Vi ses knus til jer begge 2 herfra det midtfynske, Pia og jørgen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia og Jørgen. Tak for de smukke ord. I skal være meget velkommen.
   Kh. Inger og Jørn

   Slet
 6. Fantastisk at I har fået lappet så meget allerede - I har en vilje af stål, og det er så godt, at I ikke lader jer kue af den slags ondskab. I har igen en meget smuk have, så vidt jeg kan se fra billederne! Men det må være frygteligt at tænke på, at nogen derude har villet gøre det mod jer - jeg håber, vedkommende bliver fundet, så I kan få en afklaring - og vedkommende kan blive dømt for hærværket.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Frede.
   Haven er ved at være på højde med sig selv efter megen arbejde.
   Kh. Jørn

   Slet
 7. Det var dog forfærdeligt! Hvordan kan nogen dog finde på det? Jeg tager hatten af for jeres gå på mod, og ikke lader jer kue. Haven er stadig smuk, som da jeg besøgte den for et par år siden. Håber, I får mange gæster til havefestivalen:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne.
   Tak. Ja vi glæder os til Havefestival, og håber at se rigtig mange emnnesker. Kh. Jørn

   Slet
 8. Hej Inger og Jørn

  Nej det giver ingen mening med den slags hærværk - jeg har selv fået stjålet planter, men det var rariteter. Der er noget alvorligt i vejen med folk der bare ødelægger!

  Godt i handler fremadrettet og får vendt situationen og fastholder den åbne have!

  Held og lykke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten.
   Der kan ske skuffelser vedr. haven, men på lang sigt giver den jo uendelig mange glæder.
   Kh. Inger og Jørn

   Slet
 9. At noen skal ødelegge en fantastisk flott hage kan jeg virkelig ikke forstå! Hadde det vært noen høye trær som ødela for utsikt eller sol, kunne jeg i det minste begripe det, men dette er det ingen fornuft i! Jeg opplever etter to år som hageblogger at hagemennesker er virkelig rause mot hverandre. Godt at mange ville hjelpe med oppryddingen slik at hagen ble fin til de åpne dagene! Lykke til! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne-Kristin. Tak. Ja, vi har virkelig mødt megen venlighed og tilbud om hjælp, og det luner.
   Kh. Jørn

   Slet
 10. Nej, så fruktansvärt! Och så helt meningslöst, jag lider verkligen med er! Men så starkt av er att börja reparera, jag håller tummerna för att ni snart har det lika fint igen!
  Hälsar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katarina. Tak. Ja, det føles meningsløst, men vi er ved godt mod.
   Kh. Jørn

   Slet
 11. Sikke en udfordring. Men kan se i allerede er på vej igen. Så flot jeres havn er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lea. Tak. Ja, haven er ved at være oppe at stå igen.
   Kh. Jørn

   Slet
 12. Det har I fået gjort fint igen må jeg sige. I må have et par rigtigt gode dage med åbent hus - det er lige rigeligt langt væk herfra Sønderjylland...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina. Tak. Vi glæder os til at møde hyggelige havemennesker.
   Kh. Jørn

   Slet
 13. Hej Jørn og Inge!
  Vil lige fortælle en utrolig med sand historie. Da hærværket på jeres have kom frem i medierne, var manden og jeg på ferie uden mulighed for at se eller høre nyheder(egentligt meget meget skønt). Vores ældste, barn, en 25 årig søn,sendte mig en sms med hændelsen omkring jeres have, han er ellers ikke en der tænker at haver er det vigtigste i verden, men han var også berørt.
  Jeg kunne/kan slet ikke forstå at der er mennesker der kan finde på hærværk/grovheder som at rende ind i jeres eller en hvilken som helst anden have for at skade på den måde. Det berøre altså!
  Men hvor er jeg glad for at læse at i har fået sundet jer og taklet det på bedst mulige vis!
  Gode hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette.
   Ja, det hændelsen har gjort indtryk på mange mennesker, Og jeg kan forstå, at unge mennesker også har været berørt af det.
   Kh. Jørn

   Slet
 14. Jeg blev så vred og ked af det, da jeg hørte om hærværket. Men jeg tager virkelig hatten af for jeres gåpåmod. Her er det jer, der vinder! Og resultatet ser jo godt ud. Heldigvis har I en fin grundplan og gode belægninger, og det er jo et godt grundlag at bygge videre på. Held og lykke med arbejdet!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna.
   Tak. Ja, der forsvandt nogle vægtige elementer, men som du skriver, vi har et grundlag at bygge videre fra.
   Kh. Jørn

   Slet

 15. I'm really sorry for the loss of the plants. You have done a lot of work and there looks really beautiful! <3

  SvarSlet
 16. Man fristes næsten til at kondolere. Det er jo ikke alene chok, men også sorg, som I må føle. Tager politiet mon hændelsen alvorligt? Skadevolderen bør jo straffes, hvis der er en smule retfærdighed til, og hvis der er tale om en person med psykiske problemer, trænger vedkommende vel til at komme under kyndig behandling. Under alle omstændigheder: I har gjort det eneste rigtige. I stedet for at sætte sig hen at græmmes, er i gået på med krum hals og arbejdet jer ud af det. Stor beundring for det.
  Held og lykke med det fortsatte arbejde i jeres stadig vidunderlige have
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jytte.
   Tak. Politiet har henlagt sagen, så det skulle være underligt, om man fandt vedkommende.
   Kh. Jørn

   Slet
 17. Blir både arg och ledsen när jag läser vad ni blivit utsatt för. Någon som verkligen är riktigt avundsjuk!! Och inte kan glädjas med er som har så fint.
  Styrke kramar till er!
  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Merja
   Ja, vi har selv gransket omkring, hvad motivet kan være, ud over ondskab og misundelse.
   Kh. Jørn

   Slet
 18. Försöker föreställa mig hur det skulle kännas att komma hem och se något liknande... Så helt meningslöst och elakt. Beundrar er och ert jobb med att gå vidare och skapa något ännu bättre. Trädgården ser fantastisk ut!

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina.
   Tak, Ja, vi kunne næsten ikke fatte det det vi kom hjem og så, hvad der var sket.
   Kh, Jørn

   Slet
 19. Hej Jørn.Ja !!! jeg kan jo kun gentage hvad alle de andre har skrevet.Men dejligt at se at i nu er godt på vej til at få jeres dejlige have på fode igen.
  Håber i får et rigtig godt besøg på havefestivallen.
  God weekend Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Tak. Ja, nu er vi ved at have styr på det, og håber at se mange gæster til havefestivalen.
   Kh. Jørn

   Slet
 20. Det er virkelig virkelig trist at folk ødelægger bare for glæden ved at ødelægge..... Og de fatter ikke hvor meget tid sådan en have og sådan nogle planter repræsenterer. Det er jo ikke som at smadre et vindue eller lignende, som kan repareres eller erstattes. Håber at 'hullerne' i haven kan give jer muligheder for nye detaljer og perspektiver i beplantningen. Hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Horta
   Ja, 'hullerne' giver anledning til fornyelse - nye idéer dukker frem og det er jo med til at bring os videre. Kh. Jørn

   Slet
 21. Helt förfärligt - vad är det för människor som gör något sådant??
  Kram från Malmö
  Elin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elin.
   Ja, det har vi også undret os over. Men nu er vi kommet videre og er klar til at holde åben have under Havesleskabets Havefestival i weekenden.
   Kram fra os her
   Jørn

   Slet