mandag den 2. maj 2011

Kugleskør

Indrømmet, jeg er skør med kugler i haven. Jeg kunne måske søge hjælp for det, men egentlig har jeg ikke lyst. For når jeg skal være helt ærlig, befinder jeg mig ganske godt med det. Og lidt galskab må der vel være plads til - for at tilværelsen ikke skal blive for kedelig.


Der er flere, der har sagt til mig, at de ikke fatter, at jeg gider at have så meget at klippe i haven. Men her i en snæver kreds må jeg indrømme, at jeg går og glæder mig til at komme i gang. Alle de klippede geometriske figurer er ved at stå med nyvækst, hvilket gør dem lidt uldne i overfladen og da er de måske aller smukkest.Mine cotoneasterkugler var ved vinterens slutning helt brune og jeg var nervøs for, at de var gået ud på grund af den hårde vinter. Stor var derfor min lettelse, da de begyndte at grønnes for et par uger siden.De fleste af havens kugler er af buksbom, dette er én buksbomplante som jeg har lavet med fem kugler. Jeg købte busken af en kirkegårdsgartner for en del år siden, der havde gravet en hel buksbomhæk op.

Vi går ofte ture på kirkegårde, der jo består af små haver og vi har oplevet steder, hvor stedets graver med stor talent har tilført "haverne" en helt personlig stil og arbejdet med ideer, som sagtens kan overføres til haven derhjemme. Når vi færdes sådanne steder, kigger vi altid til det kasserede i kompostbunken, om der skulle gemme sig nogle klenodier.Disse kugler er af taks. De blev som helt små leveret af fuglene, der havde droppet nogle frø, der spirede, og gennem  mange år er de blevet passet og plejet. Taks er velegnet til at klippe i form.          Kugle ved kugle i vekslende størrelse. De bløde former bidrager til havens evigtgrønne  look.De bløde kugler er en god kontrast til de hårde sten. Den hvide rhododendron i baggrunden er Cunningham`s White der blomstrer lige nu. De tre grønne kugler er sydbøg, Nothofagus, der egner sig godt til klipning på grund af de små blade. Busken til venstre er et ærtetræ,Caragana, der også bliver klippet lidt i form.Rundt i haven møder man grupper af buksbomkugler, der virker ved deres mængde og forskellige størrelser.En enkelt busk af den storbladede buksbom, "Rotundifolia" egner sig godt til kugler og større hække.En buksbom med lidt trekantede blade som jeg ikke har navnet på. Jeg synes, at buksbomkugler stort set kan placeres i de fleste sammenhænge.Kugler, sten og en masse andet - en mængde detaljer, der udgør en have til daglig glæde for dens ejere.                Lys og skygge giver havens strukturer form og skaber stemning på de daglige ture rundt.Lige nu dominerer de store buksbomkugler staudebedet, men senere indtager de en mindre rolle når stauderne vokser sig store og viser deres farvepragt.                    Den lille "barokhave" med sit indhold kræver også snart en indsats med saksen.Her er vi virkelig i småtingsafdelingen med de små forårslyng, der efter blomstringen nu får en tur med saksen, hvorefter de bliver tætte og mere præcise i formen.Den lille engel - eller er det en fe - kigger længselsfuld ud i haven. Det er et af Ingers arrangementer, der skal tilføre haven lidt "romantik".
                                              En hæk, firkanter og kugle.                             Taks med kugler, der klarer sig godt i det lidt skyggede område.                                                 Kugler i lys og skygge.
Vekslende former. Jeg holder meget af de geometriske former, at klippe dem og holde dem i en stram form. Det er vel alle disse former, der kendetegner vores have og jeg føler det næsten som en meditation, at sidde i fred og ro en sommerdag og klippe -  medens tankerne kan flyve hid og did.

11 kommentarer:

 1. Jeg tror jeg har skrevet det før, men hvor er det fantastisk med alle de smukke formklippede træer/buske - og jeg elsker jeres stier.

  SvarSlet
 2. Nydelig have dere har, Lisbeth ;O)

  SvarSlet
 3. Jeg bliver helt kugleskør af at se de flotte billeder. Hvornår klipper du buskbom? Jeg har nogle lidt skravlede nogen som jeg prøver at lave til kugler, men ved ikke hvornår det er bedst at klippe, og om jeg overhovedet kan få dem tæt uden at klippe dem meget tilbage.

  SvarSlet
 4. Håller med dig - det är så skönt att vara i trädgården, pyssla och låta tankarna vandra iväg .... Härligt när det nu börjar grönska rejält!

  Ha det gott!
  Åsa

  SvarSlet
 5. Jag förstår dig precis, jag är ju också kugleskör, som du vet! Och jag ser också fram emot att klippa, det är jättekul! Men du har nog fler klot än vad jag har, har du räknat? Jag räknade mina för några år sedan och då var det 67 stycken, men sedan har det nog blivit några fler...
  Jag har en del klot av Lonicera nitida, de brukar hålla sig gröna och fina hela vintern men de ser inte bra ut efter den här vintern, har du testat den?
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 6. Skønne kugler. Det ser rigtig godt ud ;-)

  SvarSlet
 7. Hei igjen- først,takk for kommentar på bloggen min! Og jeg er veldig imponert over de flotte formklipte trærne og kulene dine. Jeg er også i ferd med å gå amok med saksen..etter et par år med forsiktig vedlikehold på buksbomkuler,slapp galskapen løs ifjor. Nå får ingenting stå i fred,MÅ bare prøve! Er imidlertid plaget med hjortedyr,spesielt på Taks. En har den nå faktisk gnagd ned til nesten en kule..så kom jeg dermed igang med den også. Ja nå koser vi oss,vi hagegale..! :)
  Hilsen Tone

  SvarSlet
 8. For en vakker og inspirerende hage! Takk for fine bilder:-)

  SvarSlet
 9. Skønne skønne kugler - kan godt forstå du er forelsket i dem, de giver virkelig strukter - smukt.

  Mette
  http://mette.landly.dk

  SvarSlet
 10. Det er så flott å besøke de ulike blogghagene. De bærer alle preg av sin eiers smak og lidenskap, og jeg tror at nettopp derfor blir de gjennomførte og stilige. Og så spennende å se.
  Jeg liker også å jobbe med saks.. Heller beskjære det overskytende enn å luke de åpne plassene...

  SvarSlet
 11. Vilken fantastisk trädgård ni har!!! Jag älskar dom fina formerna och växtvalen.

  Nu ska jag fortsätta titta runt:)

  Varma hälsningar
  Maria

  SvarSlet