søndag den 10. juni 2012

Juniregn.



Så kom den endelig, den længe ventede og hårdt tiltrængte regn. Haven var knastør, og jeg var så småt begyndt at vande med det dyre vandværksvand, for at holde liv i vores mange planter.


Men denne stille, silende regn er da meget bedre - og billigere.
Jeg kan egentlig godt lide denne regnvejrsstemning, der opstår, dette grødevejr giver altså haven en helt egen stemning - hvor alt det drypvåde blander sig med duftene fra azalea og syrener, der ligesom forstærkes i regnvejr.


Selv om farverne dæmpes i et sådant vejr - eller måske netop derfor - opstår der en egen poesi på turen rundt ad havens gange. Da jeg bevægede mig ind i bedene, af forskellige årsager, blev skoene og buksebenene naturligvis våde - så jeg har lige skiftet til tørre bukser og sokker inde jeg gik i gang med dette indlæg.














Regnen og årstiden tilsammen har givet haven en dejlig friskhed og frodighed, der vel betyder, at haven lige nu er på sit aller højeste - men det synes jeg nu i øvrigt den er, i flere perioder hen over sommeren.



Frodigheden betyder, at der kommer ekstra gang i saksen. Jeg har allerede måttet klippe den brogetbladede benved, Euonymus fortunie `Emerald Gaiety` omkring køkkenvinduet for anden gang.



De tre små kugler af benved, Euonymus fortunie `Nyrans` stod i deres bed og var stærkt medtaget og helt brune efter vinteren, og vi troede, at de var gået tabt.
Vi gravede dem op, og plantede noget andet i stedet, men Inger klippede dem stærkt ind og vi plantede dem for en sikkerheds skyld i nogle potter - man kan jo aldrig vide-  og lige nu grønnes de, og er klar til endnu en sæson.



`Purpurkongelys - sød, men sjælden` heder det i en artikel i denne måneds udgave af HAVEN. Her har vi den tone i tone med den røde Acer.



Lodden løvefod, Alchemilla mollis er ved at blomstre med sine gule kvaste, men tynges noget ned af regnen. I baggrunden en formklippet brogetbladet benved.



Midterrabatten i vores indkørsel er ved at være vækket til live. For selv om det er tørketålende planter, betyder det ikke, at de ikke også gerne vil have en tår vand.


Dronningebusken blomstrer smukt ud mod vejen.  I bunden er det kranstop og Vinca, der dækker.



Græsset med de hvide blomster er en snefrytle, Luzula nivea, med Origanum vulgare `Aureum` bagerst og i forgrunden smalbladet timian i blomst.






                           Planten med de store blade midt i billedet hedder skjoldblad.






       Den gule valmuesøster dukker op mange steder og bidrager lidt til havens `vildskab`.















I de små trug er visse planter fredet og godt beskyttet mod den `vilde have`, der omgiver dem.



Mange små `heksekoste` er gennem årene hjembragt fra plantemarkedet i Geografisk Have i Kolding, hvor Herman Geers fra Boskoop i Holland stiller op med et skatkammer af disse spændende planter, som jeg stadig kan finde plads til.




























               Den purpurrøde stjerneskærm i tone i tone forhold til den røde diamantazalea.



                         Den lille gule torskemund vil blomstre yndefuldt sommeren i gennem.









                                                 Flytbare takskugler.











































13 kommentarer:

  1. For en fantastisk hage du har=) Jeg er kjempeimponert=) Veldig hyggelig å se gjennom bloggen din=) Vibeke

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Vibeke
      Tak for din kommentar med de rosende ord. Det glæder mig, at finder det hyggeligt at se gennem bloggen.
      Kh Jørn

      Slet
  2. Fantastiskt fina bilder du bjuder på!!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lydia
      Jeg finder stor glæde ved at fotografere i haven.
      Kh. Jørn

      Slet
  3. ...åh altså det er en ren lise for sjælen at kigge ind i dit/jeres grønne univers. Hold da op en helt fantastisk indkørsel I har.....så kan det da vist ikke blive smukkere ;0)

    Tak for sidst det var en fornøjelse at hilse på.
    Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorthe
      Tak, tak. Men vi oplever netop også denne lise for sjælen, når vi opholder os i det grønne univers.

      Selv tak, ja det var faktisk hyggeligt, at hilse på så mange havebloggere.
      Kh. Jørn

      Slet
  4. Hvor ser det godt ud, og hvor var det dejligt med regnen.
    Jeg siger også tak for sidst, jeg var der ikke så meget, havde travlt med at købe planter :o), men rart at få et ansigt på.
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, regnen gør underværker. Ja, det var hyggeligt at mødes. Vi var der heller ikke så længe, da vi var dernede sammen med et hold venner. Og vi havde også travlt med at finde spændende planter.
      Kh. Jørn

      Slet
  5. Skønne billeder... men stille regn ?? Her har det SILET ned tykke stråler stort set hele dagen ... ærgeligt ikke at kunne nyde det når så meget er i blomst lige nu .. men det blir vel bedre igen ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Merete
      I har også fået jeres potion regn kan jeg forstå - og i tykke stråler. Men regnen har givet nyt liv og energi til haven.
      Kh. Jørn

      Slet
  6. Vi kunne godt have haft brugt lidt mere regn... men måske kommer det i weekenden. Hvad hedder de seks små planter som du har i den firkantede zinkkrukke - det ser godt ud at de ikke er vokset samme.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sussi
      Ja. vi kan godt bruge mere regn inden så længe. De ni små planter er en Hebe. Jeg har ikke navnet på den, men det er den mest finløvede af slagsen. Det er ikke meningen at de skal vokse sammen, hvilket jeg vil forhindre ved hjælp af sakesn, så kuglestrukturen bevares.
      Kh Jørn

      Slet
    2. Nå, ja - det med at tælle det er vist ikke min spidskompetence (har ellers arbejdet på regnskabskontorer i over 40 år - godt der ikke var nogen der opdagede det)

      Slet