søndag den 17. november 2013

Livsenergien.


Det er under arbejdet i sin have at ordet livsenergi kan dukke op i den tankerække, der uvægerlig passerer gennem hovedet derude mellem alt det grønne, og er vel et af de mest positivt ladede ord, man kan komme i tanke om. Ordet rummer essensen af den proces, der  hænger naturligt sammen med alt det praktiske, vi foretager os derude og de følelser, der knytter sig dertil - som når vi klipper, former, luger, sår, planter, beskærer, arrangerer, komponerer, forundres og glædes. Livsenergi er noget som havens planter udstråler, men fænomenet reflekteres indad i havemennesket som livsvigtige vitaminer til krop og sjæl - der igen udløser den helt vidunderlige, frigørende fryd, man kalder haveglæde. 


Haven er vel udtryk for menneskets skabertrang og derved indgriben i naturen, urkraften. Et forsøg på at manifestere sig - at ville sætte sig  spor - gøre en forskel - for derefter at erkende, at haven nok må skabes i pagt med naturen og den overmagt, der til slut vil udslette vore spæde forsøg.

Visse steder i haven har vi placeret en gruppe af lidt specielle sten, fuglebade, figurer og andet, som vi synes, kan hænge naturligt sammen med havens planter, og være medvirkende til at give oplevelser på turen rundt.De klippede strukturer sætter markante spor, fortæller, at én eller anden har styr på tingene, at saksen regelmæssigt er i gang, og der skabes form for formens skyld. Strukturerne fortæller om at have god tid til en formverden, der bliver en del af havens virkemidler og alt sammen kun for sjov.


Og stierne fører rundt og rundt - har påtaget sig rollen som færdselsåre mellem bedene. så man året igennem kan komme tørskoet fra den ene afdeling til den anden.

En markant sten kan i høj grad have skulpturel værdi. Lykken er at finde den, bakse den hjem i haven og forsøgsvis prøve at placere den blandt havens øvrige sten - og planterne, der trods alt er hovedsagen.

Fornemmelsen af noget skovbundsagtigt er jo ren poesi - en let fugtig surbund kan være det medie, der skaber grobund for fortryllende vækster.

4 kommentarer:

 1. Interessant indlæg med meget smukke billeder - som altid!

  SvarSlet
 2. Hej Susanne
  Tak - det glæder mig, at du kiggede med.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 3. Magi i haven, giver glæde i maven.... ;o)
  Tak for et livsbekræftende indlæg.

  SvarSlet
 4. Hej Jette
  Så sandt - så sandt, et rigtig godt ordsprog.
  Kh Jørn

  SvarSlet