onsdag den 13. november 2013

Sommerdage.


Sommerdage i haven er vel essensen af havelivet, det egentlige som vi higer efter. Forået er forberedelse til sommer, og efteåret er afslutningen på den. I hele den lange vinterperiode ligger haven brak, ventende på at forløbet skal gentage sig.Lyset, luften og atmosfæren af sommer kan i et enkelt livgivende øjeblik give os fornemmelse af, hvorfra haven har sin kraft.Den tæmmede vildskab stikker momentvis hovedet frem, og viser sin afgrænsede skønhed.Den rustne kloakrist, materialiseret ved energi, lever et liv som haveskulptur, men tænkte dog kun på at vende tilbage til sin dvaletilstand.Vores have er af en sammensat natur. Mange af planterne er hjembragt fra forskellige egne. De grå kugleflint fandt vi på Norddjurslands kyst, og den krogede gren er fra en enebærbusk,  som vi tog med hjem fra Bornholm.


Den runde klippede buksbom giver omgivelserne modspil. Ved sin tilstedeværelse og sin anderledeshed i karakteren, beriger den haven.Som en perlekrans, hvor snoren er sprængt, ligger buksbomkuglerne nu i en anden orden af skønhed.Rosen hedder Raubritter, den sommer, hvor den blomstrede smukkest, troede vi, at sådan ville det være i somrene fremover.


Helt der dybt inde, hvor lyspletter danser på grønne farvetoner, findes drømmen om sommerdage.


 Rum bygget af havens mange blade fører hen mod en spejling af fjerne, grønne katedraler.


Sommerens blomster i en tilsyneladende tilfældighedernes orden 
- så uudgrundelig som livet selv.
De små hulsten som vi fandt langs stranden, vist sig at kunne rumme lidt af det livgivende vand.

Det blændende hvide viste sig at være en rose.

På turen rundt ad havens stier finder man moderate oplevelser.  Der findes nok ikke sensationelle ting, men almindelige smukke planter.


Sten ved sten føjede sig ind mod hinanden, og blev til flader, hvorom planterne flokkedes. De lever nu i skøn samdrægtighed. 

Man bør sætte sig, og betragte haven fra forskellige vinkler, lade øjet finde hvile, medens de grønne omgivelser langsomt trænger ind og beroliger sindet.Regnvejrsdage, fuglebadet fyldt op til kanten, en overflod af vand,  fladen brydes af regndråbernes fald, der aftegnes som små dekorative cirkelslag til ingen verdens nytte.

4 kommentarer:

 1. Hei igjen=)

  Du sier at der nok ikke finnes sensasjonelle ting i deres hage. Men det sensasjonelle i dine hagebilder ligger i helheten; den er i sannhet sensasjonell syns jeg! Her drömmer jeg meg bort i en paradisisk "jungel" av vakre fargekombinasjoner og former.
  Så har vi hele vinteren på å glede oss til en ny vår!


  Takk for titten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ingrid.
   Velbekomme og tak. Ja, det er jo meget sjovt, at man på så lille et areal - gennem sine billeder - kan skabe illusionen af en paradisisk jungel.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Beautiful are the photos!
  Greetings from Holland, RW & SK

  SvarSlet