onsdag den 4. december 2013

Billeddrømme - drømmebilleder.


Billeddrømme eller drømmebilleder er vel det samme og går ud på ét. I hvert fald afspejler mange haver drømme, drømme som deres ejere har haft liggende i baghovedet, eller hvor det nu er, at sådanne flygtige fænomener befinder sig. Når jeg har ment, at visse af billederne kunne minde om drømme, skyldes det, at de er et resultat af en affotografering af mine gamle dias. Jeg har fotograferet i haven gennem mange år - lige så længe som den har eksisteret, og mange af disse fotos var dias. Før jeg fik en scanner, så jeg kunne digitalisere disse dias, klarede jeg det på den måde, at jeg kastede billederne op på lærredet, hvorefter jeg affotograferede dem. Det gav undertiden et resultat, hvor billederne ikke stod helt skarpe, men netop kunne virke lidt  slørede og drømmeagtige, hvilket jeg synes, undertiden kan være en kvalitet i sig selv.


For mange år siden fandt jeg en spændende sten med hul helt igennem, herefter hjalp jeg en lille plante, Cotoneaster horizontalis,  gennem hullet.
Således levede sten og plante sammen i en slags symbiose gennem mange år. Forholdet endte med at `de voksede fra hinanden`,  planten blev for stor og mistrivedes, også selv om den blev klippet lidt i form. Jeg har stenen endnu, og hullet er fyldt helt ud med en rest af stammen.Igen lidt pjank, her med at kombinere en vedbend, Hedera helix `Eracta` med en gammel hegnspæl med et hul i. Dette forhold holdt en del år, indtil hegnspælen rådnede. Nu lever vedbend`en alene.Buksbomhækken eksisterer endnu og har den funktion at dele baghaven lidt op, så det inden for hækken er mindre planter, der står lidt beskyttet, og de store og mere grove stauder fylder op uden for.

Haven er et langtidsprojekt, det er nyttigt at kunne søge kontinuiteten -  at søge bagud gennem gamle billeder, og på den måde huske, hvordan der var, for derefter at bruge fantasien og kigge frem til nye løsninger. Det giver én et særligt forhold til havens forløb, når man selv har haft fingrene i hver eneste detalje under dens opbygning.

De stenbelagte stier er en vigtig karakter i oplevelsen af vores have.

Før de små granitfuge havde vi kugler på søjlerne.Der var så dejligt derude i haven, rhododendron blomstrede, og haven var gjort klar til at der kom gæster.


Vi slæbte en mangfoldighed af sten hjem i haven. Stenene ligger stort set, hvor de blev lagt, medens planterne er vokset op, og andre er fornyet, og således udvikler haven sig årti efter årti. Uden stenene, der virker som små pauser, ville bedet være et samsurium af planter.Blomsterne fra den sommer indhyldes snart i glemslens tåger.Også den sommer blev haven klippet og klippet. Den gule firkant er benved, Euonymus fortunei `Emerald Gold`.Vores have blev et år vist på TV2. Inger skal her interviewes af Søs Kjeldsen.Forhavens kvadratiske bede er inspireret af renæssancens haver.


En skyggefuld plads med en askbladet løn som overstander. Træet er i dag kæmpestort og `bambusvæggene` er skiftet ud med ´taksvægge´.8 kommentarer:

 1. Spændende tilbageblik. Jeg har desværre ikke så mange gamle billeder, jeg fik digitalkamera i 2003, men først i 2008 gik jeg ´on-line´ og mødte mange skønne blomster-tosser. ja så tog antallet af foto fart.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne
   Tak. Ja, det er dejligt at fotografere, og det hænger naturligt sammen med haveinteressen, og sjovt at kunne skrue tilbage til de foregående haveår.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. dejligt tilbageblik i historien :) - gode billeder ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tim
   Tak - ind imellem er det godt med et tilbageblik.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Hej Jørn
  Det er skønne drømmebilleder, det er rart med drømme, når man længes efter forår og sommer. Jeg har også mængder af billeder i mine arkiver, de er gode at have, når man gerne vil underholde sine læsere.
  Jeg er begyndt at lede efter sten ved stranden og har fundet lidt sten med huller i, kønne er de ikke, men de kan fungere som "vandsten" Finder I nogle der er pæne, der hvor I samler??
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja - det er vigtigt at have drømme. Vi fandt et par vandsten i går ved Elsegårde Strand. Den ene er ret regelmæssig, den anden er lidt mere `skulpturel`, men vi skal nok finde anvendelse for dem.
   Kh Jørn

   Slet
 4. Sikke en dejlig have du har! Jeg elsker drømmebilleder, som man kan sidde og nyde - især nu, hvor sneen har lagt sig i et fint lag over det hele. Jeg var på "havetur" med min veninde fra Nordjylland i år, og vi har snakket om en ny til næste år. Det kunne være, at vi skulle besøge jeres... :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mia
   Ja, drømmebilleder kan være dejlige, hvor man kan sidde i ro og mag og dykke ned i alle detaljer. Du og din veninde skal være velkommen til vores åben have arrangementer.
   Kh. Jørn

   Slet