tirsdag den 21. januar 2014

FARVER - FARVER GI` MIG FARVER.


Her midt i vinterens hvid-grå dage er trangen til lys og farver ved at være påtrængende. Mennesker befinder sig lige nu i en farveløs suppe, hvor den ene dag ligner den anden. Særligt følsomme mennesker udvikler lige nu let en vinterdepression og må ofte ty til behandling med kunstigt lys. I de forskellige rum, hvor mennesker opholder sig -  i boligen, på arbejdspladsen, og på offentlige institutioner hersker de fleste steder det kontrollerede sort-hvide look,  det er jo en del år siden at vægfarver var på mode, så heller ikke her får man det tiltrængte `vitamintilskud`af farven.Farvernes verden er spændende at fordybe sig i.
Farven er som bekendt en stimulans, der påvirker sindet, og det er jo efterhånden mange år siden, at man gennem begrebet farvepsykologi kunne påvise farvens betydning for vort velbefindende. Derfor kan det lige nu være gavnligt at dykke ned i farverige havebilleder og lade sig beruse.Når vi i haven dyrker planter, der blomstrer, får vi farverne med i købet. Det handler nok ikke om sådan helt ukritisk at hælde hele farveladen ud over haven, men at bruge farverne bevidst.Farverne udtrykker glæde og vitalitet - der er farver som virker oplivende og andre som virker beroligende.Man kan samle farver inden for samme farvetone, men i vekslende lysheder, hvilket giver en rolig harmoni. Den blå farve virker kølig på os og samtidig lidt fjern. Man taler ligefrem om, at der er `perspektiv` i farver. De blå og grønne anses for at være `passive` farver.Gule, orange og røde farver er varme farver, der er beslægtede, og virker nære. De regnes for `aktive` farver, og har en stor udstråling.Her lidt komplementær virkning af de kølige blå blomster på krybende læbeløs, mod de varmt lyserøde blomster på Rhododendron `Morgenrot`.I urtehavens bed brydes farvernes virkning af den neutrale malurt og ligeledes neutrale hvid solhat.- Og sådan kan man jo mere eller mindre bevidst gå tur i haver, og opleve farvevirkninger.Der kan være blomster, der gennem lys, farve og stoflighed udtrykker noget forfinet og sart, som denne Pæon med navnet `Sarah Bernhardt`.


Der findes blomster der udtrykker forår, og blomster der fortæller om midsommer, og atter andre som hører sensommer og efterår til. Og på den måde findes der jo et utal af muligheder for at skabe spændende udtryk med havens blomster.
Intense og eventyrlige farvesammensætninger kan opstå i mødet mellem sommerfugl og blomst.En enkelt blomst kan gennem lysets kraft påkalde sig opmærksomheden.Form og farve. En klippet Rhododendron `Scarlet Wonder` markerer sig stærkt under blomstringen. Herefter står den som en grøn terning resten af sommeren.Lysende røde blomster i grønne omgivelser.Raketblomst her en forfinet og spændende farveholdning.I haven bør de grønne toner være dominerende - de virker rolige og afslappende. De røde klatter gør de grønne mere `saftige´, medens de røde blomster får mere intensitet i de grønne omgivelser.

Den hvidgule rose `Pas de deux` klatrer hver sommer op i vores sydbøg.Inger pudser rosen `Bonica` af, et vigtigt arbejde, der betyder meget for havens æstetik.
              Geranium `Jolly Bee` har en berusende smuk farve.
En opstammet diamant-azalea bryder fint midt mellem havens grønne toner.
Rosen Heidelberg flankerer vores bryggersdør.Tone i tone - lyserøde roser med mørkt rødt salat i bunden.


En rødorange rhododendron bryder markant i stenbedet.Vi glæder os til at gense alle blomsterne, nyde farvernes samspil og deres dufte på lune sommerdage, hvor vi bare går rundt på stierne, og lader det hele udfolde sig.
26 kommentarer:

 1. Fantastisk vitamininnsprøytning!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej November-symra.
   Det glæder mig, at du føler det som en vitaminindsprøjtning, sådan var det også tænkt.
   Kh.Jørn

   Slet
 2. Svar
  1. Hej Drømmeriet.
   Tak. Ja, vi trænger til farver.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. En drömkavalkad i färg! Som balsam för vintertrötta ögon! Tack för visningen!//Annica

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annica.
   Tak og velbekomme. Farverne kan netop være som balsam for vintertrætte øjne.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Så mycket vackert du bjuder på! Om du hälsar på hos mig idag får du se vem jag är som hälsar på hos dig./Merja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Merja.
   Tak. Det var hyggeligt, at du kiggede ind. Jeg har været inde på din blog og set, hvem du er, og fornemmede mennesket bag bloggen.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Skønne billeder fra jeres utrolig smukke have, det føles næsten som at få slukket tørsten i koldt vand, forfriskende. Tak for endnu et kig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette.
   Tak. Det glæder mig, at du fik slukket tørsten efter farver.
   Kh. Jørn

   Slet
 6. Dejlige blomsterbilleder fra jeres smukke have.
  De liver op på sådan en kedelig grå dag.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Landbohaven.
   Tak. Ja, de kedelige grå dag kan mildnes med havens blomster billeder.
   Kh. Jørn

   Slet
 7. Hej. Det var dejligt at se på alle farverne når nu det udenfor er helt hvidt og gråt. Det er vel nok godt, at vi har vores billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte.
   Ja, det er dejligt at kunne dykke ned i havens farver via vore billeder.
   Kh. Jørn

   Slet
 8. Ja tak. Genboen nævnte lige at det var dejligt der endeligt kom lidt vinte-sne. Det kunne jeg så ikke støtte.;-) Farver og sommer tak. Tak for farverne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Morten
   Velbekomme. Det er rart med skiftende årstider og variation i vejret, men de evindelige grå dage tager på humøret. Det er dejligt at kunne se frem til sommer med sol og farver.
   Kh. Jørn

   Slet
 9. Jeg har nu ikke noget mod vinteren, men så grå som den er nu er ret deprimerende. Så tak for farver her.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 10. Hej Lisbeth
  Velbekomme. Jeg har heller ikke noget mod vinter, hvor haven er gået i hi. Det er fraværet af farver der gør livet lidt trist, men vi ved heldigvis, at det går mod lysere tider.
  Kh. Jørn

  SvarSlet
 11. Tak for turen rundt i jeres eventyrlige skønne have. Har set den IRL for et par år siden med Struer havekreds, tror at det allerede var i marts. Sommerbillederne fortæller så meget mere om haven. Alle de smukke blomster, de fine frodige grønne rammer, og alle de flotte stenbelægninger, giver tilsammen en fantastisk flot helhed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Velbekomme og tak for din kommentaren. Jeg husker godt besøget fra Struer Havekreds allerede i marts - det er første gang, at vi har haft gæster i haven så tidligt på året. Det er jo helt fint, at du på billederne kan se haven med mere frodighed - eller endnu bedre - kommer på besøg i sommer.
   Kh. Jørn

   Slet
 12. Svar
  1. Hej Ulla
   Det glæder mig at du nyder farverne.
   Kh Jørn

   Slet
 13. Takk for en fantastisk reise i farger og vakre sorter. Det var litt av et vitaminkick på en mørk og kald vinterdag. Jeg er selv veldig glad i sterke farger, men liker innslag av det delikate og duse også. Fargevariasjon er nok tingen! Ha en fin kveld.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jannibele.
   Velbekomme. Hyggeligt, at du havde lyst til at rejse med. Det glæder mig, at du følte at få et vitaminkick. Det er jo en rigdom at beskæftige sig med farver i alle deres afskygninger.
   Kh. Jørn

   Slet
 14. Ren vitaminbombe, herligt med dette farveboost. vi trænger virkeligt til det. Heldigvis skulle solen skinne i dag, den er allerede begyndt...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina.
   Ja, lys og farve er en livsbetingelse, og heldigvis går det mod lysere tider.
   Kh. Jørn

   Slet