fredag den 24. januar 2014

Havens betydning.


Ovenstående er en enkelt og præcis introduktion til vores have.
For Inger og mig repræsenterer haven en fælles drøm om at skabe nogle rum gennem kreativ leg med de elementer, hvorved en have kan opstå..

Det har været et langtidsprojekt, der har strakt sig over mange år, og jo flere år der er gået, des mere har det grebet os, og givet en værdifuld fordybelse, og frem for alt - masser af haveglæde.Som teksten i artiklen også fortæller, så begyndte jeg i et hjørne af haven, og arbejde videre derfra, indtil et net af markstensbelagte stier havde forgrenet sig ud over haven.

Arbejdet foregik over et par år og var i høj grad med til at give den 1000 kvm. store have sit særpræg. Alt det der blev gravet op fra stierne af jord og græstørv, blev til hævede bede mellem stierne.Tiden er  noget, der går stærkt og flytter sig, hvorimod et sted som en have har ro over sig. Havens langsomhed kan være det, vi ind imellem har behov for - og kan ligefrem være en livsbetingelse.

Det gør vel ingenting at man ind imellem kan føle sig alene, når man opholder sig i en have - og ligefrem opleve et glimt af den`skovensomhed`, som romantikkens digtere skrev om.Man kunne vel godt forestille sig en have som et meditationssted - en have, der kan lindre strees, tristhed og uro, hvor alt det grønne omslutter én, og giver en følelse af fred og afslappelse.Sæt dig, og betragt det milde lys, der stille vandrer gennem haven.


Vores have er ikke japansk inspirereret, selv om en og anden ting måske kan give et fingerpeg i den retning. Vi er da fascinerede af den japanske have, og beundrer den ro og enkelthed man finder der, men vi har i lige så høj grad været optaget af barokkens- og renæssancens haver, som vi har oplevet på rejser rundt i Europa.
Vi har gennem havens opbygning mikset de mange indtryk, og udviklet dem til noget, som vi opfatter som `vores egen stil`.

Støj er udtryk for liv, hvor stilhed er livgivende.
Søg ned i bunden af alt det grønne, og glæd dig over den stille harmoni mellem bladenes forskellighed.Anslå en tone og en stemning, der kan understrege selve havens substans af grøn frodighed.
Jo mere tid et menneske bruger i grønne omgivelser, jo lavere er dets stressniveau. Blodtrykket falder i grønne omgivelser, og syge bliver hurtigere raske, viser nyere forskning.

10 kommentarer:

 1. Det var et meget fint indlæg.

  SvarSlet
 2. Underbart, skönt, grönt, vilsamt, vackert, urtjusigt och helt enkelt fantastik din trädgård. Skulle vara trevligt och uppleva den irl. Kram Merja

  SvarSlet
 3. Tak for meget dejlig fredags meditation! Meget inspirerende i forhold til mine videre planer med min have. god weekend

  SvarSlet
 4. Vidunderlige detailbilleder.... nu var der igen en ide jeg kunne bruge dele af, til et helt umuligt og kedeligt sted i vores have (som mest bliver brugt af naboens katte, til jeg siger ikke hvad) ... det drejer sig om hushjørnet med sten og husløg.... haps haps haps ....... bare det ville skynde sig at blive forårsvejr så jeg kan komme igang :-)

  SvarSlet
 5. Meget fine billeder af jeres smukke have og hvor har du ret i det med havens afstressende og helbredende virkning.

  SvarSlet
 6. Underbart, underbart, underbart!
  En trädgård jag endast kan drömma om. Gratulerar till ett fantastiskt arbete!
  Önskar trevlig helg

  SvarSlet
 7. Jeg er så glad for at jeg stadig kommer over artikler om hagens stressreduserende-, helsefremmende- og lykkegivende effekt på de som oppholder seg der, og som graver, planter og steller i hagen. Jeg håper det sprer seg ut til alle!
  Når flere får øynene opp for den gode effekten haging gir, så blir det flere sunne og fornøyde mennesker som føler seg i ett med naturen, og derved tar hensyn til miljøet også. Det kommer alle til nytte :)
  Å vandre gjennom hagen din via pc'en min, gir en så god følelse av ro og harmoni. Det er en ren nytelse og gir meg masse inspirasjon og nye idéer.
  - og så skriver du så godt!

  SvarSlet
 8. Ja haven er afstressende for os, der forstå at bruge den og holder af den, vi må håbe, at endnu flere finder ud af det.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 9. Sanseoplevelser, ro og fordybelse er helt klart noget der følger med, når vi opholder os i haven eller går og roder med noget derude, så det er rigtig fint at tage den del med ind i dit foredrag :-)

  SvarSlet